Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skjul varmepumpen med et flott skjul

Skriv ut Lagre artikkel

Varmepumpen fortjener mye ros for effektivitet og sparing av strøm til fyring. Kun på ett punkt vender vi tommelen ned: Den ser ikke veldig pen ut på utsiden av husveggen. Derfor lager vi et enkelt skjul. Det er laget så det kamuflerer utedelen, samtidig som det tillater luften å passere.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 timer
Pris
1000 kroner
Varmepumpeskjul

En varmepumpe er en fin varmekilde, men den tar seg ikke akkurat noe bra ut på veggen. Her viser vi hvordan du gjemmer utedelen med et flott skjul.

Intro

Det finnes ferdige varmepumpeskjul på markedet, men det er som oftest bedre å lage et selv. Det er billigere, og du kan skreddersy det akkurat etter de målene som passer deg. Størrelsen på utedelen av varmepumpen kan nemlig variere en del, alt etter fabrikat. Dette varmepumpeskjulet skal du kunne lage for under en tusenlapp.

LES OGSÅ: Bygg en billig varmepumpeskjuler for kun 300 kr.

Når du lager varmepumpeskjulet, er det viktig at det ikke er plassert helt inn mot varmepumpen. Det skal være minst 10 centimeters avstand til pumpen på alle sider, og konstruksjonen skal være “luftig”, slik at det er god luftsirkulasjon.

Dette varmepumpeskjulet er helt enkelt, og består av tre rammer og et tak. Alle rammene har et flettverk av lister med store hull mellom. Hullene bidrar til å sikre en god luftsirkulasjon.

Veiledning

Bygg rammene

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Hver ramme er laget av lister i to forskjellige bredder. De fremste listene vi bruker er 15 x 68 mm, og de bakerste 20 x 55 mm. Du bruker de dimensjonene du finner. Når listene settes sammen, danner de en fals som flett-verket settes fast til. Det er viktig at listene kappes vinkelrett. Det gjør du enklest med en kapp-/gjærsag.

Skjulet har tre rammer, én i fronten og to i sidene. Her viser vi hvordan en side lages, men metoden er lik for alle. Skjulet passer til en utedel med målene 54 x 78 x 26,5 cm, men konstruksjonen justeres lett til andre mål.

1

Listene til rammene settes sammen. Plasser listene (D), og legg listene (B) oppå, slik at de flukter i hjørnene. Legg på vannfast trelim i skjøtene, og skru fast med 3 x 30 mm skruer. Sjekk med vinkelen.

2

Monter listene (C) og (F). Listene (C) skal tilpasses stramt mellom listene (B), og listene (F) tilpasses mellom listene (D). Når du har kappet dem til, legger du på lim, og holder dem fast med tvinger.

3

Nå får rammen en fals, som er 20 mm dyp og 13 mm bred. Falsen gjør det lett å montere listene som skal danne flettverket.

Lag flettverket

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Flettverket til rammene lages av 9 x 33 mm glattkantlister. De monteres på skrå i falsen til rammene, slik at det dannes en avskjerming som gir ventilasjon til pumpen.

Det er en god investering i tid å være nøyaktig ved oppmålingen til listene i første lag. Da kan du bare måle etter dem når du skal kappe til listene i det andre laget. Vær også nøye med å plassere listene med akkurat samme avstand, slik at “hullene” mellom dem blir jevnt kvadratiske.

1

Kapp til de skrå listestykkene (K) med et snitt på 45 grader i den ene enden. Lengden skal være så tett på det ferdige målet som mulig. Bruk en kapp-/gjærsag, det er det klart enkleste.

2

Tegn opp listenes plassering på en plate, og marker rammen med hjelpelister. Det gjør det lettere å måle opp og plassere listene med riktig avstand. Begynn med en av de lengste, og fordel resten ut fra den.

3

Marker hvor listene skal kappes i den andre enden. Der de stikker ut over kanten på hjelpeplaten, skal de kappes i 45 grader. Kapp til listene med to av hver. Da kapper du til begge lagene samtidig.

4

Spikre fast det første listelaget. Sjekk at den første listen ligger helt nøyakktig, og lag et par avstandsklosser du kan legge resten etter. Gi listene litt trelim, og sett dem fast med 20 mm stifter.

5

Monter det andre listelaget. Begynn med de to lange listene, fordel resten ut fra dem, og sørg for at det er samme avstand mellom listene, så “hullene” blir kvadratiske. Listene festes med lim og 30 mm stifter.

6

Så er flettverket i siderammen ferdig. Avstanden mellom listene er den samme hele veien, slik at hullene danner kvadrater. Lag den andre siderammen og frontrammen etter det samme prinsippet.

Monter taket på rammene

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Taket lages litt større enn rammen, slik at skjulet får litt takutstikk både foran og i begge sider. Taket lages enkelt av liggende, overlappende kledning, for eksempel weatherboard, som settes fast til tverrstivere.

Det kan bli nødvendig å kløyve et av kledningsbordene på langs for å få riktig størrelse på taket, og for at utstikket foran ikke skal bli for stort.

Taket monteres på kiler i hver side, så det får litt helling. Kilene lages av et bord, skåret til med et skrått snitt.

1

Lag en kile (G) til toppen av hver side. Kilene lages av et bord som sages til med et skrått snitt, så du får to like, skrå stykker. Monter kilen på sidens innside med en listestump, som limes og skrus fast.

2

Lim og skru fast kilen (G) til siden. Gi den først en stripe lim på undersiden, før du skrur den fast med 4 x 60 mm skruer. Kilen stikker 3,5 cm ut i fronten - det tilsvarer tykkelsen på frontrammen.

3

Monter fronten til sidene. Den settes fast med lim og tre stk. 4 x 60 mm skruer i hver side. Legg merke til at spissen på kilen nå flukter med fronten.

4

Lag taket av liggende kledningsbord (H), som kappes til i riktig lengde. Bordene skrus fast til tre lekter (J) med 4 x 40 mm skruer.

Materialer

20 x 55 mm glattkant

 • 2 frontstykker (A), 107 cm
 • 4 sider (B), 50 cm
 • 6 front/sider (C), 54 cm

15 x 68 mm glattkant

 • 6 front/sider (D), 65 cm
 • 2 frontstykker (E), 93,4 cm
 • 4 sider (F), 36,4 cm

9 x 33 mm glattkant

 • Ca. 18 meter (K)

20 x 150 mm glattkant

 • 2 kiler (G) til tak, 53,5 cm

19 x 123 mm weatherboard

 • 6 bord (H) til tak, 115 cm

20 x 43 mm glattkant

 • 3 lekter (J) til tak

Dessuten:

 • Trelim, vannfast
 • Skruer og stifter

Tegning

Slik er skjulet laget

Skjulets front- og siderammer er fylt ut med lister (K), som er satt fast diagonalt, slik at de danner et flettverk. De skrå listene monteres til falsen på rammene. Taket er weatherboard (H), som er satt fast til tverrstivere (J).

Logg inn kjøp tilgang til å se arbeidstegning

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Skjul varmepumpen med et flott skjul
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake