Bedre forbrenning med ekstra luft

En vedovn trenger frisk luft for å utnytte veden best mulig, lede ut færre partikler og sikre enkel opptenning. Det er ofte en utfordring i dagens tette hus. Heldigvis finnes det en enkel og rimelig løsning. For cirka 2500 kroner kan du nemlig montere et friskluftsystem. Det krever at ovnen er forberedt til tilkobling, noe som er tilfellet på stort sett alle nye vedovner.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
En halv dag
Pris
2500 kroner

Intro

Ild må ha luft

Når det er fyr i ovnen, suger pipa røyken opp. Det skaper undertrykk i ovnen, som kan kvele flammene på grunn av oksygenmangel. Med et ventilasjonsrør i bunnen, som føres ut gjennom veggen rett bak ovnen og “lukkes” med en rist på yttersiden, tilføres det frisk luft, slik at forbrenningen blir optimal.

Luften føres inn gjennom veggen i en isolert flexislange, som settes fast i bunnen av ovnen.

Veiledning

01
Slik gjør du 7 Trinn

Her monterer vi et Varde AirBox-system, men det finnes andre systemer som fungerer etter samme prinsipp. Trikset går ut på å trekke inn frisk luft til forbrenning fra husets ytterside, i stedet for å bruke luften i rommet ovnen står i.

Luften trekkes inn i ovnen via en 80 mm flexislange, som kobles på en stuss under forbrenningskammeret.

Slangen føres ut via ovnens bakside og gjennom ytterveggen. Har du en kjeller under ovnen, kan du også trekke røret ned gjennom gulvet og ut gjennom kjellerveggen.

1

Fjern dekkplaten på baksiden av ovnen. Den sitter med små tapper (her 5 stk.), som kappes med en multikutter. Hvis slangen skal ned gjennom gulvet, fjernes dekkplaten i bunnen av ovnen i stedet.

2

Bor hull gjennom veggen. Midten av hullet markeres 7-8 cm over gulvet, og et hull på 105 mm bores. Da er det plass til både luftslange og isolasjon. Bor fra begge sider.

3

Luftslangen (et flexirør) isoleres med 20 mm mineralull. Hold fast isolasjonen med aluminiumsteip, mens du vikler den utover. Avslutt med å vikle flere lag aluminiumsteip rundt isolasjonen.

4

Luftslangen monteres forfra. Stikk røret inn gjennom den nederste åpningen, og sett det fast til bunnen med aluteip. Isolasjonen skal stoppe cirka 4 cm fra ovnens bunn. Den andre enden stikkes ut gjennom bakveggen.

5

Avslutning ute i det fri. Den medfølgende kragen presses inn i luftrøret, der den holdes fast av en gummitetting. Legg litt gummifugemasse i toppen av kragen, før du dytter den på plass i hullet.

6

Gjennomføringen tettes innenfra. Mellomrommet tettes med fugebakstopp og akrylfugemasse, som kan overmales. Det er viktig å tette, så det ikke siver varm luft ut i veggen. Det kan skape kondens.

7

Skjul slangen. Det er ikke strengt nødvendig, men det ser penere ut hvis du bygger en kasse som skjuler luftslangen. Den kan lages av bordstumper eller en gipsplate.

Materialer

  • Lufttilførselsystem (her Varde AirBox-system)
  • Isolasjon til rør
  • Gummifugemasse, fugebakstopp og akrylfugemasse

Spesialverktøy

  • Bor til å lage hull i veggen

Tidsforbruk

En halv dag.

Pris

Cirka 2500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Når du vet hvor ovnen skal stå, er det lett å montere luftinntaket.

Video

Slik bruker du multikutteren

I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Vedovn