Bedre varmeøkonomi med riktig opptenning

En vedovn forurenser mindre når du tenner opp i toppen av veden. I tillegg får du mer varme ut av veden. Lær teknikken her.

De fleste har lært at når det skal tennes opp i vedovnen, så skal det små pinner og kvister i bunnen, med større kubber oppå. Men du oppnår en renere forbrenning og får mer verdi ut av veden hvis du tenker motsatt.

Snur du bålet på hodet, slik at små pinner og kvister ligger øverst, vil de varme opp brennkammeret til ovnen. Litt etter litt vil flammene få fatt i de store kubbene som ligger i bunnen. Men temperaturen må faktisk opp i 680 grader, før de store kubbene brenner helt rent.

Fordelene ved å tenne i toppen er renere forbrenning, bedre utnyttelse av varmeenergien i veden og mindre sot i pipa.

Les om hvordan det gjøres her.

Redaksjonen anbefaler: 14 tips: Få mer ut av veden

1

Opptenningsbålet bygges med to-tre tørre vedkubber i bunnen av ovnen, lagt med mye luft mellom. Oppå dem legger du flere lag opptennings­ved. Vedkubbene bør være 6-8 cm i tverrsnitt.

2

Mellom de øverste lagene legger du to-tre opptenningsposer eller -briketter, som tennes. Flammene er små og rene, du ser ingen røyk. La ilden få rikelig med luft mens flammene vokser.

3

Etter 5-10 minutter er ovnen og pipa så varme, at de trekker inn luft selv. Døren lukkes, men du åpner begge luftinntakene på ovnen. Som du ser, brennes røyken i bunnen vekk på veien opp.

4

Deretter passer en moderne ovn stort sett seg selv. I en eldre ovn skal du selv sikre at ilden får akkurat så mye luft at flammene er lyse: Da brenner veden rent, uten at varmen bare blåser opp i pipa.

5

Når flammene minker, kan du skru ned luften for å strekke varmen. Når det bare er kull igjen, frigir treet nemlig nesten ingen gasser, og veden brenner bare i takt med den tilførte oksygenen.

6

Neste brennerunde er enklere: Ovnen er varm, og du legger bare et par vedkubber i glørne og skrur opp luftingen; Vedkubbene tar raskt fyr, og etter 5-10 minutter skrur du ned luften igjen.

4 tips til korrekt fyring

  1. Spar litt aske. Det må gjerne ligge 2-3 cm aske i bunnen av ovnen. Det isolerer, slik at ovnen blir raskere varm. Men for mye aske i bunnen blokkerer for lufttilførselen.
  2. Bruk aldri papir. Legg aldri avispapir i ovnen. Det brenner dårlig, det danner aske og det forurenser. Tenn i stedet opp med opptenningsposer eller opptenningsbriketter.
  3. Kun tørr, ren ved. Legg bare tørr, ren ved i ovnen. Fuktig ved holder temperaturen nede, og effekten forsvinner opp i pipa som røyk og sot.
  4. Ingen nattefyring. Det er fristende å fyre natten over, men det kan ikke la seg gjøre uten at det blir røyk og sot. Tenn opp på nytt om morgenen.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Vedovn