Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nye steinplater til vedovnen gir bedre forbrenning

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Hvis de isolerende platene til vedovnen er gått i stykker, går det utover ovnens forbrenning. Heldigvis er det enkelt å skifte ut stein til vedovnen, slik at du igjen får fullt utbytte av veden.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
Avhenger av ovn
Steinplater til vedovn

Intro

Steinplater til vedovn

I alle moderne vedovner er det montert steinplater, som typisk har en tykkelse på 30 mm, i sidene av brennkammeret. Ofte er platene av typen skamol eller chamotte. Platene isolerer ovnen og sikrer at den holder på varmen.

Knekt stein i vedovnen

Plater til vedovner er ofte laget i et materiale som er porøst og ikke tåler slag eller støt. Ofte skyldes sprekker at materialet har blitt skadet når det har blitt lagt inn ved i ovnen.

Når skal du skifte ut platene til vedovnen?

Hvis de isolerende platene til vedovnen er gått i stykker, får du ikke det optimale ut av ovnen din. Det spiller ingen rolle om platene har noen små sprekker, men om de faller helt fra hverandre, går det utover forbrenningen - og da må de skiftes. Platene til vedovnen skal skiftes når de er slitt ned til cirka en halv tykkelse. Heldigvis er det enkelt å skifte ut steinplatene, slik at du igjen får fullt utbytte av veden.

Redaksjonen anbefaler: 14 tips til optimal vedfyring

Kjøp ferdige plater til vedovnen

Du kan velge å kjøpe plater til vedovnen som skal skjæres til, men det enkleste er å kjøpe et ferdig sett med plater som passer til vedovnen hos en vedovnforhandler. Her kan du også kjøpe hele sett, inklusiv røykvenderplate (den som sitter i toppen av ovnen) og tilhørende metallramme til å holde platen på plass.

God fornøyelse.

LES OGSÅ: Få varme i hele huset med en varmeflytter

Veiledning

Slik gjør du

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

I alle moderne vedovner er det montert 30 mm tykke steinplater (brennplater) i sidene av brennkammeret, vanligvis av typen skamol eller chamotte. Platene isolerer og gjør at ovnen holder på varmen. Det gjør ingenting om platene har små sprekker, men faller de helt fra hverandre, går det utover forbrenningen. I så fall må de skiftes.

Det enkleste er å kjøpe et ferdig sett plater hos en forhandler av ovnstypen din. Der kan du også kjøpe hele sett, inkludert røykvenderplate (den som sitter i toppen av ovnen) og tilhørende metallramme til å holde platen på plass. Her skifter vi alle disse delene på en ti år gammel ovn, som blir som ny igjen.

1

Fjern de gamle steinene i brennkammeret. Hvis de sitter godt fast, kan det være nødvendig å bruke en skrutrekker for å pille dem ut. Fjern også steinene i bunnen av brennkammeret.

2

Rengjør ovnen innvendig før du setter inn de nye steinene, slik at de plasseres på en helt plan flate. Det er en god idé å bruke en støvsuger.

3

Sett på plass steinene. Begynn med steinene i den ene siden, og deretter de bakerste. Fortsett med den fremste steinen i den andre siden, og avslutt med den bakerste sidesteinen. Dermed er alle steinene på plass, men de står litt vaglete.

4

Sett på plass metallrammen, slik at de løse steinene blir låst fast. Rammen plasseres på kanten av steinene hele veien rundt. Når rammen er på plass, legges røykvenderplaten oppå rammen.

5

Legg på plass bunnsteinene. Det er viktig at du lar dem falle rett ned. Hvis de ligger skjevt, kan de være vanskelige å få fatt på igjen. Når det er gjort, er ovnen så god som ny og brenner optimalt.

Tidsforbruk

En times tid

Pris

Prisen avhenger av hvilken ovn du har.

Vanskelighetsgrad

Et fint nybegynnerprosjekt, der alle kan henge med.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake