Video
Lett
Vanskelig

I alle moderne vedovner er det montert 30 mm tykke steinplater (brennplater) i sidene av brennkammeret, vanligvis av typen skamol eller chamotte. Platene isolerer og gjør at ovnen holder på varmen.

Det gjør ingenting om platene har små sprekker, men faller de helt fra hverandre, går det utover forbrenningen. I så fall må de skiftes.

SLIK GJØR DU:

1. Fjern de gamle steinene i brennkammeret

Hvis de sitter godt fast, kan det være nødvendig å bruke en skrutrekker for å pille dem ut. Fjern også steinene i bunnen av brennkammeret.

2. Rengjør ovnen innvendig før du setter inn de nye steinene

slik at de plasseres på en helt plan flate. Det er en god idé å bruke en støvsuger.

3. Sett på plass steinene

Begynn med steinene i den ene siden, og deretter de bakerste. Fortsett med den fremste steinen i den andre siden, og avslutt med den bakerste sidesteinen. Dermed er alle steinene på plass, men de står litt vaglete.

4. Sett på plass metallrammen

slik at de løse steinene blir låst fast. Rammen plasseres på kanten av steinene hele veien rundt. Når rammen er på plass, legges røykvenderplaten oppå rammen.

5. Legg på plass bunnsteinene

Det er viktig at du lar dem falle rett ned. Hvis de ligger skjevt, kan de være vanskelige å få fatt på igjen. Når det er gjort, er ovnen så god som ny og brenner optimalt.