Video
Lett
Vanskelig

Steinplater til vedovn

I alle moderne vedovner er det montert steinplater, som typisk har en tykkelse på 30 mm, i sidene av brennkammeret. Ofte er platene av typen skamol eller chamotte. Platene isolerer ovnen og sikrer at den holder på varmen.

Knekt stein i vedovnen

Plater til vedovner er ofte laget i et materiale som er porøst og ikke tåler slag eller støt. Ofte skyldes sprekker at materialet har blitt skadet når det har blitt lagt inn ved i ovnen.

Når skal du skifte ut platene til vedovnen?

Hvis de isolerende platene til vedovnen er gått i stykker, får du ikke det optimale ut av ovnen din. Det spiller ingen rolle om platene har noen små sprekker, men om de faller helt fra hverandre, går det utover forbrenningen - og da må de skiftes. Platene til vedovnen skal skiftes når de er slitt ned til cirka en halv tykkelse. Heldigvis er det enkelt å skifte ut steinplatene, slik at du igjen får fullt utbytte av veden.

Redaksjonen anbefaler: 14 tips til optimal vedfyring

Kjøp ferdige plater til vedovnen

Du kan velge å kjøpe plater til vedovnen som skal skjæres til, men det enkleste er å kjøpe et ferdig sett med plater som passer til vedovnen hos en vedovnforhandler. Her kan du også kjøpe hele sett, inklusiv røykvenderplate (den som sitter i toppen av ovnen) og tilhørende metallramme til å holde platen på plass.

Last ned den komplette veiledningen til å skifte steinplater i vedovner

Når steinen til vedovnen er knekt, yter ikke vedovnen optimalt. Det kan derfor være en god ide å skiftet ut steinen. Et nytt sett koster rundt 1000 - 1500 kroner, og tar en times tid å skifte ut. Samtidig er det et gjør det selv-prosjekt som de fleste kan henge med på. Hvis du laster ned vår komplette veiledning, kan du følge vår eksperts detaljerte trinn for trinn-veiledning. Her skifter han alle de innvendige platene til vedovnen, slik at den 10 år gamle ovnen blir som ny igjen.

God fornøyelse.

SLIK GJØR DU:

1. Fjern de gamle steinene i brennkammeret

Hvis de sitter godt fast, kan det være nødvendig å bruke en skrutrekker for å pille dem ut. Fjern også steinene i bunnen av brennkammeret.

2. Rengjør ovnen innvendig før du setter inn de nye steinene

slik at de plasseres på en helt plan flate. Det er en god idé å bruke en støvsuger.

3. Sett på plass steinene

Begynn med steinene i den ene siden, og deretter de bakerste. Fortsett med den fremste steinen i den andre siden, og avslutt med den bakerste sidesteinen. Dermed er alle steinene på plass, men de står litt vaglete.

4. Sett på plass metallrammen

slik at de løse steinene blir låst fast. Rammen plasseres på kanten av steinene hele veien rundt. Når rammen er på plass, legges røykvenderplaten oppå rammen.

5. Legg på plass bunnsteinene

Det er viktig at du lar dem falle rett ned. Hvis de ligger skjevt, kan de være vanskelige å få fatt på igjen. Når det er gjort, er ovnen så god som ny og brenner optimalt.