Reparasjon
Lett
Vanskelig

Steinplater til vedovn

I alle moderne vedovner er det montert steinplater, som typisk har en tykkelse på 30 mm, i sidene av brennkammeret. Ofte er platene av typen skamol eller chamotte. Platene isolerer ovnen og sikrer at den holder på varmen.

Knekt stein i vedovnen

Plater til vedovner er ofte laget i et materiale som er porøst og ikke tåler slag eller støt. Ofte skyldes sprekker at materialet har blitt skadet når det har blitt lagt inn ved i ovnen.

Når skal du skifte ut platene til vedovnen?

Hvis de isolerende platene til vedovnen er gått i stykker, får du ikke det optimale ut av ovnen din. Det spiller ingen rolle om platene har noen små sprekker, men om de faller helt fra hverandre, går det utover forbrenningen - og da må de skiftes. Platene til vedovnen skal skiftes når de er slitt ned til cirka en halv tykkelse. Heldigvis er det enkelt å skifte ut steinplatene, slik at du igjen får fullt utbytte av veden.

Redaksjonen anbefaler: 14 tips til optimal vedfyring

Kjøp ferdige plater til vedovnen

Du kan velge å kjøpe plater til vedovnen som skal skjæres til, men det enkleste er å kjøpe et ferdig sett med plater som passer til vedovnen hos en vedovnforhandler. Her kan du også kjøpe hele sett, inklusiv røykvenderplate (den som sitter i toppen av ovnen) og tilhørende metallramme til å holde platen på plass.

Last ned den komplette veiledningen til å skifte steinplater i vedovner

Når steinen til vedovnen er knekt, yter ikke vedovnen optimalt. Det kan derfor være en god ide å skiftet ut steinen. Et nytt sett koster rundt 1000 - 1500 kroner, og tar en times tid å skifte ut. Samtidig er det et gjør det selv-prosjekt som de fleste kan henge med på. Hvis du laster ned vår komplette veiledning, kan du følge vår eksperts detaljerte trinn for trinn-veiledning. Her skifter han alle de innvendige platene til vedovnen, slik at den 10 år gamle ovnen blir som ny igjen.

God fornøyelse.