Romslig vedhylle av siporex

I stedet for å gjemme bort veden, kan du fremheve den ved å lage en flott hylle av siporexplater. Da har du også hele tiden tørr ved lett tillgjengelig ved siden av ovnen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 uke
Pris
2.500 kroner

Intro

Det er mer enn nok plass til ved i stua, med denne store hyllen av siporexplater. Og det er minst 3 GODE GRUNNER til å gi seg i kast med prosjektet:

  1. Få ekstra tørr ved
  2. Bruk veden som dekorasjon
  3. Ha vedlager til flere dager

LES OGSÅ: Slik tenner du opp riktig

Veiledning

01
Oppmåling 5 Trinn

Før vi setter i gang, dekker vi til gulvet godt med gulvpapp i en kraftig kvalitet.

Det er en god ide å tegne opp det du skal lage på veggen, i riktig størrelse.

Da har du nøyaktige streker å rette deg inn etter når du setter i gang. Denne hyllen skal lages av 10 cm tykke siporexplater, rett ved siden av en peis som stikker litt ut fra veggen. Hyllen skal ha samme høyde som peisen, og ha seks rom - tre i hver side. Den bygges opp med en side, en overkant og en “skillevegg” i midten.

Etter hvert som platene sages til, stabler vi dem og kontrollerer at overkantene er vannrette og sidene loddrette.

1

Mål ut og tegn opp på veggen der vedhyllen skal være. Bruk vateret flittig, slik at du er sikker på at alt blir rett. Vi tegner opp reolen i størrelsesforholdet 1:1. Det gir nøyaktige streker vi kan rette oss inn etter.

2

Strek opp til vinkelbeslagene som platene skal settes fast til. De spesielle beslagene er laget til formålet, og skal plasseres i skjøtene. De har stor styrke, men tar liten plass og kan fint sitte i limfugen mellom platene.

3

Sett fast vinkelbeslagene i veggen. Vi bruker to 80 mm skruer til hvert beslag, etter at vi først har forboret og banket inn plugger i veggen.

4

Mål opp til den første platen ned mot gulvet, når vinkelbeslaget er skrudd fast. Overkanten på platen skal være vannrett, mens undersiden skal følge gulvet, som sjelden er helt rett. Mål derfor høyden både ytterst og helt inne ved veggen.

5

Overfør målene til siporexplaten. Tegn opp snittet på kanten også, slik at du har en retning å sage etter. Sjekk at platen passer, sag til de andre og prøvemonter hyllen fortløpende.

02
Innfesting 7 Trinn

Når alle platene er skåret til, og du har sjekket at alt passer, kan du sette i gang med selve byggearbeidet.

Du skal være helt klar med alle delene før du begynner å lime. Når limet er blandet opp, kan det nemlig bare brukes i fem timer - deretter må det kastes.

De nederste platene, som skal stå på gulvet, plasseres i en sementbasert limmørtel. De øvrige platene limes med et spesielt lim, som smøres på med en spesiell limskje, så mengden blir passe.

Hvis du har tregulv, kan du lime fast de nederste platene med et fleksibelt lim, beregnet for treverk.

1

De nederste, loddrette platene settes opp. Legg mørtelen på gulvet med en liten murskje, og sett platene på plass. Dytt dem forsiktig frem og tilbake, slik at de står stabilt. Sjekk med en vinkel at de står nøyaktig 90 grader ut fra veggen.

2

Spikre fast platen til vinkelbeslaget, når du har sjekket at den står som den skal. Vi bruker 95 mm spiker, som bankes litt skrått inn. Det trekker siporexplaten inn mot veggen. En enkelt spiker per beslag er nok.

3

Smør lim på overkanten, slik at du kan bygge videre. Først med vannrette, deretter med loddrette plater. Limet smøres på med en limskje, som doserer og fordeler limet i riktig mengde. Du kan også bruke en vanlig 10 mm tannsparkel.

4

Så er det bare å fortsette. Merk deg at de vannrette platene hviler på den midterste loddrette platen i den ene siden. Det gir en sterkere skjøt. Vær flittig med vateret. Når limet er tørt, er det for sent å rette opp platene.

5

Fjern det overskytende limet. Det er en fordel å gjøre det underveis i byggingen, før limet er helt tørt. Venter du for lenge, blir det vanskelig å fjerne, med risiko for at du skader platene.

6

Når den siste platen er på plass, skal du se over hele hyllen for eventuelle limrester du ikke har fjernet. Du kan spare deg for mye surt slipe-og sparkelarbeid, hvis du er grundig her.

7

Skru fast de vannrette platene på vinkelbeslag inn mot peisen, med 60 mm skruer. Skru helt i bunn, slik at du slipper unødig sparkelarbeid. Det er ikke nødvendig å gjøre dette, hvis du bygger en frittstående vedhylle.

03
Den siste finishen 8 Trinn

La hyllen stå et par dager, før du setter i gang med sparklingen. Da er du helt trygg på at limet har tørket fullstendig.

Først skal hyllen slipes, rengjøres og sparkles med sandsparkel. Når over­ flaten er tørr, får den en mellomsliping. Den rengjøres igjen, og sandsparkles for annen gang. Etter den siste slipingen, rengjøres hyllen igjen, før den er klar for sluttbehandlingen. Her velger vi å bruke filt - som på veggene rundt. Du kan fint male rett på den sparklede flaten hvis den har fått en forankringsgrunning.

Til slutt males hyllen - utvendig med en vanlig veggmaling, innvendig med en robust, vaskbar maling.

1

Slip hyllen med grovkornet slipepapir, f.eks. korn 40, og støvsug til du er sikker på at alt støv og all skitt er borte. Det er viktig at flaten du skal sparkle jevn, er helt ren og fri for støv.

2

Sparkle toppen og forkantene med sparkelmasse. Bruk en bred sparkel, og trekk på sparkelmassen i et jevnt lag frem mot forkanten.

3

Hjørnene beskyttes med skinner, som settes godt inn i sparkelmassen. Hjørner på porebetong er utsatte, så skinnene er en god investering. De kappes med et skrått snitt i endene, slik at skjøtene mellom dem blir pene.

4

Hyllen sparkles ferdig når skinnene er på plass. Trekk et fint, jevnt lag på hele flaten - også hyllene. La sparkelmassen tørke en dags tid, før du mellomsliper med slipepapir korn 60-80, rengjør og sandsparkler for andre gang.

5

Slip hyllen helt jevn og glatt når det siste laget sparkelmasse er tørt. Bruk slipepapir korn 180, f.eks. på en slipeplate. Det er viktig at platen er plan, for at flaten skal bli helt jevn. Etterpå støvsuger og vasker du vekk alt slipestøvet.

6

Smør forankringsgrunning på hyllen. Grunningen metter overflaten, slik at limet vi senere skal bruke til filten hefter skikkelig.

7

Skjær til filt med en skarp hobbykniv, og sett den opp på den utvendige siden av hyllen. Limet smøres på, og stykket legges på plass. Filten strykes på med en tapetkost, eventuelt en gummisparkel. Når hyllen er tørr, males den.

8

Vedhyllen males to strøk til slutt. Det gir en flott overflate.

Materialer

• 12 siporexplater à 10 x 40 x 60 cm
• Limmørtel
• Lim til porebetong
• Vinkelbeslag til porebetong
• Skruer, 60 og 80 mm
• 95 mm spiker
• 2 hjørneskinner
• Sparkelmasse, fin
• Forankringsgrunning
• Glassfilt, lim til glassfilt og veggmaling

Spesialverktøy

• Limskje
• Grovtannet porebetongsag eller en gammel håndsag (den ødelegges)
• Slipekloss til porebetong
• Tapetkost eller gummisparkel

Tidsforbruk

Cirka én uke inkl. tørketider.

Pris

Cirka 2500 kroner

Vanskelighetsgrad

Jobben medfører en del arbeidsoperasjoner. Den er ikke vanskelig, men det er viktig at lim, sparkelmasse og maling får tørke ordentlig.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Vedovn