Selvnivellerende sparkelmasse skal hjelpes i gang

Det kalles for selvnivellerende sparkelmasse, men du skal hjelpe den nesten hele veien for å bygge opp et helt plant og vannrett gulv.

Intro

Å kalle en gulvsparkelmasse for selvnivellerende er en sterk overdrivelse. Det vil alle som har prøvd å sparkle seg til et plant gulv kunne skrive under på.

Det er helt riktig at de lettflytende sparkelmassene man bruker til å rette av gulv med, jevner seg litt ut ved egen vekt. Men du kan ikke bare helle en porsjon selvnivellerende sparkelmasse ut midt på gulvet, overlate resten til tyngdekraften og dagen etter trå inn på et fullstendig plant og 100 prosent vannrett gulv, som du bare kan legge et teppe eller parkettgulv rett på. Slett ikke. Selv om du gjør et velment forsøk på å hjelpe den halvflytende massen i gang, risikerer du fort at gulvet ditt likevel ender opp med å være mer bulete og skjevt enn tidligere.

LES OGSÅ:Hva kan mikrosement brukes til?

Viktig å være nøyaktig

Men selvfølgelig kan du skape et plant og vannrett gulv med en selvnivellerende sparkelmasse. Det er jo det de fiberforsterkede finkornede massene er laget for. Det krever bare at du vet hvordan du skal bruke dem, og at du er veldig nøyaktig under arbeidet. Det gjelder naturligvis når du blander opp massen, for blir den for tykk så fordeler den seg rett og slett ikke nok, og blander du for mye vann i den, blir den ikke sterk nok.

Dekk hele gulvet med selvnivellerende sparkelmasse

Men den rette blandingen er bare én enkelt av de mange ingrediensene som kreves for å kunne bygge opp et plant gulv uten å basere seg på bare flaks. Du må også være klar over at det ikke nytter bare å fylle litt selvnivellerende sparkelmasse i de verste hullene. Hele gulvet skal dekkes.

Veiledning

01
Finn skjevhetene 3 Trinn

Før du kan begynne å rette opp gulvet, skal du finne ut hvor skjevt det er. Det gjøres med et langt vater, en rettholt eller en sirkellaser. Skal det legges et klikkgulv oppå senere, avgjør klikkgulvet hvor plant underlaget skal være. Normalt regnes et gulv likevel for å være tilstrekkelig plant, hvis det varierer mindre enn 1-2 mm per meter.

Gulvsparkelmassen er enklest å smøre på hvis laget er minst 2 mm. Et tynnere lag kan være vanskelig å fordele og få jevnt.

1

Finn ujevnhetene i gulvet med et langt vater eller rettholt og en tommestok.

2

Hull og forhøyninger markeres ved å tegne opp omkretsen med en blyant. Er det topper som vil stikke opp gjennom det sparklede gulvet, fjernes de med hammer og meisel eller en slipekopp på vinkelsliperen.

3

Skru markeringer i gulvet for å markere den nye gulvhøyden. Velg skruer med flate hoder, og skru dem inn slik at de akkurat har høyden til det ferdige gulvet. Jo skjevere gulv, og desto mindre erfaring du har med gulvsparkel, desto flere markeringer skal du bruke.

02
Gjør grundig rent 1 Trinn

1

Rengjør gulvet grundig med grunnrens før du smører noe oppå. Såperester, klinkerolje og andre fettstoffer skal vekk.

03
Fyll i fordypninger 2 Trinn

Har du fordypninger på mer enn 10 mm, skal de fylles opp før du legger ut den selvnivellerende sparkelmassen. Vi bruker et hurtigtørkende pussprodukt, som er tykt og enkelt å kontrollere. Unngå å bruke vanlig betong av sand, vann og sement. Det bruker lang tid på å herde og det blir ikke så sterkt som det bør være hvis laget blir for tynt.

1

Tøm ut den blandede mørtelen på det området som skal rettes opp.

2

Fordel mørtelen, klapp den godt sammen, og glatt overflaten med pussebrettet. Trekk mørtelen så langt ut mot kanten som mulig, mens den fortsatt henger sammen. Husk at det skal være plass til 2-5 mm selvnivellerende sparkelmasse oppå.

04
Smør på primer 1 Trinn

1

For at gulvsparkel massen skal kunne binde best mulig, smøres primer på hele gulvet. Velg den primeren som anbefales til gulvsparkelmassen, og sørg for at under laget er rent, og mørtelen er tørr.

05
Legg ut sparkelmassen 3 Trinn

Nå er du endelig kommet til det punktet som mange tror at jobben med selvnivellerende gulvsparkelmasse begynner med. Men det er nå det gode forarbeidet ditt lønner seg, og bidrar til å sikre et flott resultat. Hele gulvet skal sparkles i én omgang, mens massen fortsatt er våt. Det gir det peneste resultatet.

1

Bland sparkelmassen ved å helle rent vann i et spann eller en balje. Tøm i sparkelmassepulveret, og bland grundig med en blandevisp på en bormaskin. Massen skal være kremete og jevn, helt uten klumper. La sparkelmassen hvile i noen minutter, før den gjennomrøres en gang til.

2

Tøm ut sparkelmassen på gulvet. Begynn i et hjørne og med et område som ikke er større enn at du kan rekke over det. Heller for lite enn for mye.

3

Fordel massen i et jevnt lag med en tannsparkel, og bruk skruene til å sikre at gulvet blir plant. Gulvet utjevnes i små porsjoner. Hele gulvet skal jevnes mens sparkelmassen er våt. Ellers vil du få synlige overganger.

06
Fjern toppene 1 Trinn

1

Skrap små -toppene av over -flaten når sparkelmassen er så tørr at du kan gå på den uten å lage avtrykk, men før den herder helt opp.

Materialer

  • Hurtigtørkende pusslag (for eksempel Lip 275)
  • Primer
  • Gulvsparkelmasse
  • Skruer med flatt hode

Spesialverktøy

  • Rettholt/langt vater
  • Tannsparkel
  • Pussebrett

Tidsforbruk

1 dag, pluss tørketid til et rom på cirka 15 m².

Pris

Prisen avhenger av hvor mye som skal rettes opp.

Vanskelighetsgrad

Når forarbeidet er i orden, er dette enkelt arbeid.

Video

TEKNIKK: Selvnivellerende sparkelmasse

Med tannsparkel og piggrull fordeles massen helt jevnt

TIPS: Sjekk gulvet med et vater

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Betonggulv