Materialer til terrazzo

Uansett om du skal legge et nytt terazzogulv eller står foran en reparasjon av et eksisterende terrazzogulv, så må du ha de riktige materialene.

Heldigvis er materialene til terrazzo billige, så prisen på et terrazzogulv er lav i forhold til andre løsninger. Du kommer langt med bare noen få hundrelapper. Det eneste du skal bruke er en sekk med sementmiks og noen knuste marmorstein for å gi gulvet det karakteristiske terrazzo-utseendet. Totalt kan du klare det til en kvadratmeterpris på rundt 100 kroner.

Hvordan lager man terrazzo?

Det er ikke særlig vanskelig å lage blandingen til terrazzo, som kan brukes til både benkeplater og gulv.

Først må du finne ut av hvilken steinblanding du vil bruke til terrazzogulvet ditt. Hvis du vil ha et gulv med et moderne uttrykk, kan du velge blå og grå marmorstein.

Skal du derimot reparere et eksisterende terrazzogulv, trenger du en blanding som ligner det gulvet du allerede har.

Når du først har funnet ut hvilket utseende du vil ha på gulvet, er det ikke vanskeligere enn å blande sementblandingen med vann og blande i noe av marmoren underveis – helt til du oppnår den ønskede "tettheten" av stein i terrazzoen.

Støping av terrazzo

Når du skal støpe terrazzogulvet, krever det litt nøyaktighet for å få et flott resultat. Er det et større areal, kan det være en fordel å tromle gulvet slik at det blir jevnt.

Til mindre arealer bruker vi et stålbrett til å rette ut gulvet. I guiden viser vi også hvordan vi støper i flere omganger for å bli kvitt lufthull, og vi guider deg også til hvordan du former en hulkil.

Sliping av terrazzo

Det er helt avgjørende for terrazzogulvets ferdige utseende at du tar deg god tid til å slipe gulvet. Bruk en vinkelsliper med en diamantskive til det innledende arbeidet, og slip deretter med en vanlig slipeskive. Til hulkilen er det en stor fordel å ha en fleksibel gummiskive du kan sette på vinkelsliperen.

Tørr- eller våtsliping av terrazzogulv

I guiden kan du lese hvorfor fagfolkene foretrekker å tørrslipe terrazzogulvet, selv om det støver vesentlig mer enn våtsliping.

Når du har slipt ferdig terrazzogulvet, skal det poleres og mattes så det blir avvisende mot smuss. Vi bruker vanlig grunnrens og såpe til oppgaven - på den måten kan vi unngå at gulvet blir altfor glatt.

Alt dette, og mye mer, kan du lese om i vår guide til støping av terrazzogulv.