Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Enkel terrazzo med få materialer

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det er ikke vanskelig å støpe et terrazzogulv. I artikkelen viser vi deg hvilke materialer du skal bruke til terrazzogulvet, og hvordan du støper det slik at du får et flott resultat.

Terrazzo gulv: Terrazzo er på vei til å bli moderne igjen. Derfor viser vi deg hvordan du selv enkelt kan støpe ditt eget terrazzo gulv

Terrazzo er på vei til å bli moderne igjen. Derfor viser vi deg hvordan du selv enkelt kan støpe ditt eget terrazzo gulv.

Intro

Materialer til terrazzo

Uansett om du skal legge et nytt terazzogulv eller står foran en reparasjon av et eksisterende terrazzogulv, så må du ha de riktige materialene.

Heldigvis er materialene til terrazzo billige, så prisen på et terrazzogulv er lav i forhold til andre løsninger. Du kommer langt med bare noen få hundrelapper. Det eneste du skal bruke er en sekk med sementmiks og noen knuste marmorstein for å gi gulvet det karakteristiske terrazzo-utseendet. Totalt kan du klare det til en kvadratmeterpris på rundt 100 kroner.

Hvordan lager man terrazzo?

Det er ikke særlig vanskelig å lage blandingen til terrazzo, som kan brukes til både benkeplater og gulv.

Først må du finne ut av hvilken steinblanding du vil bruke til terrazzogulvet ditt. Hvis du vil ha et gulv med et moderne uttrykk, kan du velge blå og grå marmorstein.

Skal du derimot reparere et eksisterende terrazzogulv, trenger du en blanding som ligner det gulvet du allerede har.

Når du først har funnet ut hvilket utseende du vil ha på gulvet, er det ikke vanskeligere enn å blande sementblandingen med vann og blande i noe av marmoren underveis – helt til du oppnår den ønskede "tettheten" av stein i terrazzoen.

Støping av terrazzo

Når du skal støpe terrazzogulvet, krever det litt nøyaktighet for å få et flott resultat. Er det et større areal, kan det være en fordel å tromle gulvet slik at det blir jevnt.

Til mindre arealer bruker vi et stålbrett til å rette ut gulvet. I guiden viser vi også hvordan vi støper i flere omganger for å bli kvitt lufthull, og vi guider deg også til hvordan du former en hulkil.

LES OGSÅ: Støp gulvet på badet selv

Sliping av terrazzo

Det er helt avgjørende for terrazzogulvets ferdige utseende at du tar deg god tid til å slipe gulvet. Bruk en vinkelsliper med en diamantskive til det innledende arbeidet, og slip deretter med en vanlig slipeskive. Til hulkilen er det en stor fordel å ha en fleksibel gummiskive du kan sette på vinkelsliperen.

Tørr- eller våtsliping av terrazzogulv

I guiden kan du lese hvorfor fagfolkene foretrekker å tørrslipe terrazzogulvet, selv om det støver vesentlig mer enn våtsliping.

Når du har slipt ferdig terrazzogulvet, skal det poleres og mattes så det blir avvisende mot smuss. Vi bruker vanlig grunnrens og såpe til oppgaven - på den måten kan vi unngå at gulvet blir altfor glatt.

Alt dette, og mye mer, kan du lese om i vår guide til støping av terrazzogulv.

Veiledning

Terrazzogolv kan du støype selv

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Fest ei hjelpelist i vater langs veggene i hele rommet. Plasseringen av lista avgjør hvor høy hulkilen skal være. For å sikre at hulkilen blir tilstrekkelig sterk, må lista være minimum 10 mm tykk.

2

Bland sammen knust marmorstein i forskjellige farger (her hvite og mørkegrå) i det ønskete forholdet. Bland godt med en rørevisp på drill.

3

Bland sementen med vann (begynn med litt vann og spe ut undervegs) så massen får konsistens som tykk plastmaling. Tilsett steinene litt etter litt til massen er som kokt havregrøt, og bland alt grundig.

4

Skvett vann på underlaget så det blir lett fuktig, og fordel deretter terrazzomassen jevnt ut over golvet i et maks 1,5 cm tykt lag. Bruk en liten pinne som målestokk for å sikre at laget får en jevn tykkelse overalt.

5

Fukt overflata godt når du har lagt et lite felt med terrazzo, og jevn det plant med et stålbrett. På store flater er det en fordel å tromle massen.

6

Fyll ut hulkilen med ei murskei, og la den ”sette” seg litt. Form den deretter med en stålrull (eller en malerull med hard plastoverflate).

7

En vinkelsliper med diamantskive gjør det innledende grove slipearbeidet. Slip deretter med vanlige slipeskiver (korning 60).

8

For å komme ordentlig til når du skal slipe hulkilen, må du utstyre vinkelsliperen med ei slipeskive på en fleksibel gummitallerken.

9

Dekk lufthull med hvit sement, og la den herde. Bland litt betonngkleber i sementen, så hefter den riktig godt.

10

Her er vinkelsliperen utstyrt med en hjemmelagd ”ring” av skumgummi. Da støver det ikke så mye av slipearbeidet. Bruk ei vanlig slipeskive til golvet. Ei skive på en fleksibel gummitallerken er best til hulkilen.

11

Til kantene på hulkilen er en lamellsliper på boremaskinen best egnet, mens du kommer best inn i hjørnene med en slipestift (også kalt en karborundumstein) som du setter på boremaskinen.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Enkel terrazzo med få materialer
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake