Få kontroll på sliperedskapene

Det finnes mange forskjellige typer slipepapir i forskjellige grovheter, og det finnes mange elektriske slipemaskiner som hjelper deg når du skal slipe bord og plater. Men i tillegg finnes det en rekke løsninger til mer spesielle materialer, for eksempel sliping av betong, metall og pussede overflater, og til slipeoppgaver der du skal inn i profiler og krinkelkroker. Få en oversikt her.

TIL VINKELSLIPER: SLIPETILBEHØR

SLIPESKIVE
Vinkelslipere er sterke, og utstyrer du dem med en slipeskive, som består av grovt slipepapir på en bakside av gummi, er den effektiv til sliping av grovt treverk og til fjerning av for eksempel herdede limrester og gammel maling.

LAMELLSKIVE/FLAPPSKIVE
Flappskiven er en skive med en lamellkonstruksjon av mange små lapper av slipepapir. Denne slipeskiven til vinkelsliperen er godt egnet til å rense og glatte sveisesømmer, metall og rustfritt stål. Lamellskiver fås normalt fra korn 40 til korn 120.

STÅLBØRSTE/KJEGLEBØRSTE
Børster til vinkelsliperen er ikke beregnet til sliping i vanlig forstand. Men de kan være fine å bruke, hvis for eksempel grillristen skal slipes ren for rust. Til grovt arbeid brukes børster med tvinnede tråder. Finere arbeid krever børster med enkelttråder.

DIAMANTKOPPSKIVE
Med en diamantkoppskive på vinkelsliperen, kan du slipe og glatte harde overflater, for eksempel et betonggulv og gammel puss og mørtel. Skiven tar godt fatt, så det er viktig å starte vinkelsliperen forsiktig. Diamantkoppskiver fås med forskjellige grovheter.

KARBIDSKIVE/KOPPSKIVE
Denne typen slipeskive brukes til sliping av betong og lignende harde steinmaterialer. Den er ikke like effektiv som en diamantkoppskive, men den er fin nok til mange oppgaver. I tillegg er den del billigere. Fås normalt fra korn 14 til korn 36.

SLIPEKOPP
Slipekoppen er i familie med koppskiven og diamantkoppskiven, og brukes også til stein og betong. Den glatter for eksempel betong lynraskt, og det er viktig at hastigheten på vinkelsliperen kan justeres. Den fås i forskjellige størrelser, som 55, 90 og 110 mm.

TIL VANLIG SLIPEPAPIR: KLOSS OG BRETT

SLIPEKLOSS
En helt klassisk og velkjent slipekloss av kork kommer du langt med. Med en størrelse på typisk 4 x 6 x 100 mm ligger den godt i hånden. Fås både med helt rettvinklede kanter på alle sider og i varianter med både 90- og 45-graders kanter.

HJEMMELAGET SLIPEKLOSS
Til profiler i for eksempel fyllingsdører og listverk, vil det ofte lønne seg å lage sin egen slipekloss. Hobbylister, rundstokker, kvartstaff- og halvstafflister er opplagte til formålet.

SLIPEBRETT
Til håndsliping av større områder, for eksempel når en helsparklet vegg skal slipes, lønner det seg å velge et slipebrett, som du kan spenne fast slipepapir på. Med en størrelse på cirka 10 x 20 cm går jobben raskere enn med en klassisk slipekloss. Slipepapiret holdes fast med en klemme i hver side av brettet, og det er en tynn gummisåle på det, som gjør at slipepapiret ikke går så lett i stykker på kantene. Brettet fås også med et håndtak som kan settes på et forlengerskaft.

SPESIALISTER

KARBID-SLIPEBRETT
Et slipebrett med en 90-graders kant og belagt med hardmetallkorn (korn 24) holder mye lenger enn vanlig slipepapir. Du ser det ofte i verktøykassen til murere, og det er ideelt til grove, krevende slipeoppgaver, for eksempel på puss, murstein, betong, epoksy, sparkelmasse og glassfiber. Prisen på brettet er fra cirka 350 kroner.

STEINBRYNE
Et bryne er godt egnet til sliping og skjerping av eggverktøy som kniver, stemjern og annet, men det kan også brukes på spaden, beskjæringssaksen og gressklipperkniven.

SPESIALIST TIL TREVERK: SIKLING

Siklingen er en liten, hard stålplate, som er smart til å trekke lakken av en plate eller et gulvbord med – ofte like raskt som det kan gjøres med en slipemaskin, men uten at det verken støver eller bråker.

I tillegg til å fjerne maling og lakk, kan siklingen også brukes som høvel når du skal trekke av så fine trespon at det ikke er nødvendig å etterslipe. Siklingen kan både trekkes mot deg, dyttes frremover og den kan føres på skrå av årene i treet.

Siklinger finnes i to utgaver: en firkantet til plane flater og en “svanehals” til krumminger.

    Akkurat nå leser andre ...