Støp ditt eget terrazzogulv

Terrazzogulv er noe du kanskje helst forbinder med store offentlige rom, trappeoppganger fra eldre boligblokker eller som alternative benkeplater på kjøkken. Men det er også et glimrende materiale å lage gulv med hjemme. Vi viser hvordan du blander, støper og sliper deg til et hypermoderne terrazzogulv med en overbevisende finish.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
5 dager.
Pris
1.500 kroner per m2.

Intro

Terrazzo stammer fra Italia og 1400-tallets Venezia. I Norge begynte vi å bruke terrazzo rundt 1930-årene, da særlig i trappeoppganger i bygårder og som gulvmateriale i offentlige institusjoner - der det fortsatt brukes.

Terrazzogulvets ferdige uttrykk avhenger av blandingsforholdet mellom steinene som brukes som tilslag i blandingen. Her lager vi et klassisk terrazzogulv med like deler svarte og hvite marmorstein, men fargen kan selvsagt justeres. Etter at vi har funnet riktig blandingsforhold, begynner vi med hulkilen på dette baderomsgulvet, før vi fortsetter med gulvflatene.

Sliping av terrazzogulv

Når gulvet er støpt og har tørket i 24 timer, begynner slipearbeidet. Det støver og er tungt arbeid, men det er her gulvet begynner å ta form. Når du har slipt, skal du sparkle de små hullene i gulvets overflate før du skal slipe igjen. Du kan i prinsippet fortsette å slipe, sparkle og polere til du er fornøyd. Men husk: jo finere korn du sliper med, desto glattere gulv.

Veiledning

01
Armeringsfilt og våtromsmembran 3 Trinn

Her utstyres alle hjørner, sammenføyninger og vegg- og gulvgjennomføringer med våtromsmembran og armeringsfilt. Selve gulvet er sikret tidligere under påstøpen du ser på bildene. Ved å påføre et tykt lag våtromsmembran med pensel, har vi noe å trykke armeringsfilten fast i, før vi forsegler den med enda et lag våtromsmembran.

Deretter gir vi gulvet betongprimer, slik at terrazzoen får de beste betingelser for å hefte på underlaget.

1

Vi maler overgangen mellom gulvet og veggen med våt romsmembran, og trykker armeringsfilten godt fast, før den får et strøk til av den seige massen. Den store gulvflaten er allerede sikret under et lag med påstøp.

2

Vi våtromssikrer også overgangene mellom veggene, og vi sikrer gjennom­ føringer i både gulv og vegger med både membran, filt og membran igjen.

3

Betonggulvet primes før terrazzoen. Primeren sikrer en god vedheft mellom betongen og terrazzoen. Kjøper du en dunk på 2,5 liter, har du rikelig.

02
Blanding og støping 5 Trinn

Vi begynner med å blande to spann med terrazzo: en litt tynnere masse til gulvet og en fastere masse til hulkilen, ettersom det letter arbeidet med å forme selve rundingen.

Deretter monterer vi et bord på veggen, som kommer til å danne toppen av hulkilen. Når terrazzoen til hulkilen er på plass, fordeler vi resten av terrazzoen på gulvet og dekker det med plast.

1

Skru fast en 20 mm trelist på veggene 10-15 cm over gulvhøyden. Undersiden av listen skal danne overkanten på terrazzogulvets hulkil. Fest deretter en 25 mm tykk list på gulvet, ca 15 cm fra veggen.

2

Hell svarte og hvite steiner og bindemiddel i hvert sitt spann. Hell litt vann i bunnen av et tomt spann, og tilsett deretter stein, bindemiddel og mer vann, til du oppnår det ønskede blandingsforholdet.

3

Trykk den klebrige massen til hulkilen opp mot trelisten, og gi den 10 minutter til å “sette seg”. Form deretter hulkilen, slik at den får en myk runding. Du kan bruke en murerskje, men det er enklere med en såkalt hulkilprofilsparkel.

4

Støp nå det som tilsvarer cirka 1 m² gulv, trykk det godt sammen med hulkilen og fortsett hele veien rundt. Gulvet skal ha en tykkelse på 25 mm, der 5 mm slipes av senere. Lager du gulvet tynnere, øker risikoen for sprekker og vanngjennomtrenging.

5

Dekk gulvet med plast, og la det herde i 24 timer. Lar du det herde lenger, risikerer du at det blir veldig hardt å slipe.

03
Sliping, sparkling og polering 4 Trinn

Grovslipingen er den tyngste og mest støvete delen av prosessen, men hvis du har fulgt de foregående trinnene grundig og lagt et jevnt lag terrazzo uten for mange ujevnheter, kan du spare deg selv for en del slipearbeid.

Når gulvet fremstår jevnt, sparkler vi de små hullene og sliper enda en gang. Deretter sparkler vi en gang til, før vi finsliper og polerer gulvet. Maske, hørselvern og støvsuger er selvfølgelig obligatorisk utstyr.

1

Monter en diamantslipekopp og en støvskjerm på en vinkelsliper, og grovslip gulvet. Ved å koble anordningen til en arbeidsstøvsuger unngår du det verste støvet.

2

Slip hulkilen ved skiftvis å bruke en rettsliper og en vinkelsliper med en såkalt ”turtle pad”, som er en fleksibel slipeskive til betong. Den kan forme seg etter hulkilen.

3

Etter grovslipingen skal gulvet sparkles med en tynn blanding av bindemiddel og vann for å lukke de små hullene i overflaten. Deretter slipes gulvet med en diamantskive med korn 50, før de siste hullene kan sparkles. Til slutt poleres gulvet med en diamantskive med korn 100.

4

Du kan i prinsippet fortsette å slipe og sparkle, til du er fornøyd med resultatet. Polerer du gulvet med en skive som er finere enn korn 100, risikerer du dog å få et veldig glatt gulv.

Materialer

  • Stein:Svart marmor 6-9 mmHvit marmor 6-9 mm
  • Hvitt bindemiddel

Spesialverktøy

  • Røreverk
  • Hulkilprofilsparkel
  • Rettsliper
  • Vinkelsliper med justerbar hastighet

Tidsforbruk

4-5 dager.

Pris

Cirka 1500 kroner per m2.

Vanskelighetsgrad

Hulkilen krever riktig håndlag, og slipearbeidet er tungt. Men selve prosessen er grei.

Video

TEKNIKK: Våtromsmembran ved rør

Med spesialkrager blir det helt tett

VERKTØY: Slik bruker du vinkelsliperen

I denne videoen kan du se hva vinkelsliperen kan, og hvordan du bruker den. Sliperen gir deg masser av kraft når du skal skjære i jern, betong og stein. Og med riktig kutteskive kan du lage nøyaktige snitt i alt fra aluminium og plast til hardtbrente fliser. Du lærer også alt om innstillinger og beskyttelsesustyr, slik at du kan jobbe trygt.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...