Intro
Veiledning
01
Hullene fylles opp
6
Trinn
Betonggulvet skal være rent ned til bunnen, og det skal være helt jevnt, slik at de store flisene ikke ligger og vipper.
Vi vil skape en plan flate ved å støpe en finkornet, bruddsterk sparkelmasse utover hele flaten, men den kan vi ikke uten videre legge utover det gamle gulvet.
Dels vil den normalt synke litt der den ligger i et tykt lag, og dels er den for dyr til å bruke i tykke lag.
Derfor tar vi det grove først. De høyeste toppene sliper vi ned, og de største fordypningene fyller vi opp med grovere sparkel masse, som bedre kan brukes i tykke lag.
Gulvet vaskes grundig, slik at de neste lagene får godt feste. Lag en konsentrert blanding med grunnrengjøring. Legg den på en skuresvamp, og gni godt over gulvet. Skyll etter med rent vann.
Toppene finnes og markeres. Flytt et 2 m langt vater, en rettholt eller et rett bord rundt på gulvet, og merk opp områdene der det er topper. Skraver områdene tettere der det skal fj ernes mye.
Toppene slipes ned. Vi setter en diamantslipekopp på vinkelsliperen og sliper av toppene. Det støver forferdelig, så husk hansker, beskyttelsesbriller og maske, og tett godt ut mot resten av huset.
Gulvet primes. Primeren har to formål: Den skal sikre vedheft, og den skal mette sugende områder, slik at fukten trekkes jevnt ut av sparkelen overalt. Her bruker vi Lip Primer 54, som halvblandes med vann og kostes på.
Fordypningene markeres. Etter en times tid er primeren tørr, og du kan igjen flytte vateret rundt på gulvet. Denne gangen markerer du de tydeligste fordypningene med tusj og skraveringer.
02
Gulvet sparkles
6
Trinn
De selvnivellerende sparkel massene lever ikke helt opp til navnet. Du kan ikke bare helle ut massen på gulvet, og overlate resten til massen. Den skal hjelpes på vei med en tannsparkel, og deretter gjerne rulles over med en piggrull, som får den til at flyte bedre sammen.
På posen med gulvsparkelmasse er det angitt en minstetykkelse. Den er viktig å holde, og den gjelder selvsagt der gulvet er høyest, hvor laget blir tynnest.
Og det skal ikke så mye til. For å dekke en enkelt kvadratmeter gulv med en enkelt millimeter sparkelmasse, skal du bruke omkring 1,5 kg tørr mørtel.
Arbeidsområdet kan avgrenses med et kantbånd, som trykkes fast på gulvet. Båndet skal hindre at den dyre sparkelmassen renner inn under skapene, der den ikke er nødvendig. Vi skal nemlig dekke til under skapene med en sokkel.
Sparkelmassen røres opp. Vi heller 5,5 liter vann i en stor murerbalje, før vi fyller i en sekk med 25 kg gulvsparkelmasse. Så rører vi med en blandevisp på en kraftig bormaskin, til det ikke er flere klumper.
Hell ut en passende porsjon på gulvet om gangen. Hvis sparkelmassen ikke renner ut, er den for tykk. Da skal du blande i mer vann.
Fordel sparkelmassen utover gulvet med en tannsparkel. Jo tykkere lag du ønsker, desto større tenner. Her bruker vi 6 mm. Kjør over med piggrullen. Den bryter spenninger i overflaten og fjerner blærer.
Dagen etter slipes topper og urenheter av det nye avrettingslaget med en grov betongstein, eller enda bedre; med en spesiell riverist med håndtak.
03
De første flisene
7
Trinn
Nå er det endelig tid for å lime flisene på gulvet. For å unngå at skjevheter ved veggen sprer seg til resten av gulvet, begynner vi ikke med ytterste flisrekke, men med den nest ytterste rekken.
Når den er lagt ut og rettet opp etter et rett bord, kan de øvrige flisene rettes inn etter den. Flisene ute i sidene skjæres til, slik at de følger veggene.
Normalt tilstreber vi at de tilskårne flisene i ytterste rekke i begge ender av rommet blir like brede. Når du bruker så store fliser som her, er ikke dette like viktig. Ender du opp med noen små forskjeller, synes de ikke. Her begynner vi med en hel flis ved den ene veggen.
Finn den beste plasseringen, og strek opp til en hel flisrekke. Ta deg tid til å finne ut hvordan flisene plasseres best over gulvet. Vi klarer oss med å skjære av litt i bredden i den ene siden. Vi slår derfor en strek to flisbredder ute i motsatt side.
Vi maskerer gulvet etter de to første flisrekkene med en bred teip. Trykk den godt fast, og legg på et par ekstra lengder. Vi maskerer her, fordi vi er nødt til å smøre ut lim til to flisrekker, og vil sikre oss et rent gulv ved den tredje rekken.
Trekk på lim til de to første rekkene med fliser med en 10 mm tannsparkel. Flislimet røres opp etter anvisningen, men til en ganske stiv konsistens, slik at det kan holde formen til du trykker ned flisene i det. Trekk lim bare litt inn over teipen.
Smør ut en tynn velling av lim på undersiden av hver flis, før den legges i limet på gulvet. Selv om vi har et tykt lag lim å trykke flisene ned i, er det tynne ekstralaget verdt besværet, fordi det sikrer at limet får optimalt feste.
Legg flisene i den første rekken - altså nummer 2 fra veggen. Vi begynner med en hel flis. Flisene legges med kanten helt mot streken på gulvet. Mellom flisene setter vi 5 mm fliskryss, slik at fugene blir like brede.
Så legger vi den ytterste rekken. De skal normalt skjæres til i bredden, men her vil fotlisten dekke avstanden til veggen. Vi starter rekken med en halv flis, og skaper et såkalt halvforband. Vi bruker igjen 5 mm fliskryss i alle fugene.
04
De neste flisene
3
Trinn
Heretter legger vi lim på gulvet uten å maskere. Vi legger én enkelt rekke om gangen, og smører limet litt utenfor flisen. Nå går det så raskt at vi begynner med neste rekke før limet fra den foregående har tørket.
Det går fort over gulvet når du er kommet i gang, og de første krevende rekkene er lagt. Men vær fortsatt nøye med å smøre dem på baksiden først, og med å sikre at de er trykket godt ned i limet og ligger i nøyaktig samme plan.
Pass på at linjene stemmer. Selv om du holder en fast bredde på fugene med fugekors, kan mønsteret lett skli litt ut. Rett til de siste rekkene jevnlig etter et rett bord, og juster til de siste hårsbreddene etter øyemål. www.gjoerdetselv.com
05
Flisene fuges
3
Trinn
Etter to dager - eller én enkelt natt, hvis det ikke er for kjølig i rommet - kan du fuge mellom flisene.
Fugemørtelen skal trykkes grundig ned mellom flisene, slik at fugene er fylt helt opp. Når den er blitt fast nok, vasker du av overskytende mørtel.
Her er et fugesett uunnværlig. Det består av et gummibrett til å stryke mørtlen ned i fugene med, et skumgummibrett til å vaske av overskytende mørtel med, og et spann med en valse som du vasker av brettet i.
Fyll opp fugene med fugemørtel. Bland fugemørtel med vann til en jevn konsistens. Hell ut litt på flisene, og trekk den over flisene med et gummibrett. Bruk diagonale bevegelser, fra hjørne til hjørne, slik at fugene fylles helt opp.
Tørk av overskytende mørtel med skumgummibrettet etter hvert som den blir litt fast. Etter en halv times tid er den gjerne så fast at du kan vaske den av med en lett fuktig svamp, uten at du huler ut fugene for mye. Ikke vent for lenge.
Materialer
Kjøp gjerne materialene fra samme produsent. Da er du sikker på at de arbeider godt sammen. Her er alt fra Lip.
• Primer
• Sparkelmasse til tykke lag
• Kantbånd (evt.)
• Selvnivellerende gulvsparkelmasse
• Primer
• Flislim
• Fugemørtel, grå
• Klinkerolje
Dessuten:
• Fliser, 40 x 80 cm
• Fliskryss (her 5 mm)
• 15 x 67 mm fotlister
• 4 x 60 mm skruer m. murplugger
Spesialverktøy
• 10 mm tannsparkel
• Piggrull (selges av Lip)
• Fugesett med ruller og brett
• Diamantslipekopp
• Blandevisp og kraftig bormaskin
• Våtskjæremaskin til fliser (leies)
Tidsforbruk
3-4 dager, pluss tørketid for et rom på 20 kvadratmeter.
Pris
500-1000 kroner per kvm., avhengig av flistype.
Vanskelighetsgrad
Det vanskelige ligger ikke i å legge og fuge flisene. Utfordringen ligger i å få underlaget helt plant.