Klikkgulv – den enkleste veien til et linoleumsgulv

Et klikkgulv med linoleumsfliser en enkelt å legge, slitesterkt og flott. Du kan velge kvadratiske og avlange fliser, og kombinere med et stort utvalg av farger slik at du får det akkurat slik du vil ha det.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
500 kroner

Intro

Linoleumsfliser på rett underlag

Som med alt annet gulvbelegg er det viktig med et rett utgangspunkt. En to meters strekning, burde ikke ha mer enn 2 mm med ujevnheter. Et skumunderlag er en god løsning på de fleste gulv.

Klikkfliser skal ligge likt

Rette linjer er viktig om gulvet skal se bra ut. Det er lettest å legge et ensfarget gulv. Velger du et mønster, enten med de kvadratiske eller avlange flisene, må du holde tunga rett i munnen. Hjelpelinjer på gulvet er en god måte å styre linoleumsflisene på etter hvert som du klikker dem sammen.

Hvis du legger flisene i et kjøkken, bør du rette flisene inn etter sokkelen under skapene ved veggene, der blir det ofte skjevt. Skjevheter kan enkelt skjules under skapene.

Klikk linoleumsflisene sammen

Når forberedelsene er overstått, er det bare å klikke flisene sammen. De kommer helt tett sammen, så det er kun når du møter hindringer som krever tilpassing, at du må stoppe opp et øyeblikk og finne stikksagen.

Linoleum er enkelt å vedlikeholde

Etterpå trenger du kun å vedlikeholde gulvet, og det er enkelt. Vasker du linoleumsflisene med et vaskemiddel som er laget til formålet og som ikke tørker ut gulvet, vil småriper lukke seg selv, ettersom linoleum “vokser sammen”.

Følg guiden og kom i mål

Følger du denne guiden, vil forberedelsene og selve leggingen av linoleumsflisene gå veldig bra, og du får et flott gulv med klikk.

Veiledning

01
Klargjøring av undergulvet 6 Trinn

Du skal sørge for at under-laget er plant, før du setter i gang med å legge gulvet. Det skal også ha en passende høyde, slik at det ferdige gulvet får samme nivå som de tilstøtende gulvene. Her skal linoleumsgulvet legges på et underlag av 2 x 3 mm masonittplater.

Du skal også bestemme deg for om gulvet skal legges i et bestemt mønster, slik at du får bestilt det riktige antallet av de forskjellige fargene.

1

Masonittplater legges ut. Her brukes 3 mm plater (60 x 120 cm) i to lag, slik at det til sammen blir 6 mm, og kjøkkengulvet kommer opp i nivå med det tilstøtende tregulvet i spisestuen.

2

Platene stiftes fast med 20 mm stifter. Det skal brukes en del, for at gulvet skal bli helt plant. Det kan bli nødvendig å slå inn noen av stiftene med hammer til slutt.

3

Sjekk om høyden er utlignet, ved å legge opp en linoleumsflis på tregulvet. Når undergulvet er ferdig, er det smart å lage noen hjelpestreker på gulvet, som du kan rette inn flisene etter.

4

Det lages en strek langs rekken av kjøkkenskap. Mål opp med et vater ned langs skapene, og tegn en strek parallelt med skapene, som gulvet kan legges etter. Det gir et flott resultat.

5

Det tegnes en strek 25 cm fra skapene. Den skal markere den ene siden av en mørkegrå flisrekke, som er del av dette mønsteret. Rekken skal ligge midt i inngangen, så mønsteret blir harmonisk.

6

Det går fort å sette fast masonittplatene hvis du bruker en stiftepistol.

02
Legg de første rekkene 6 Trinn

Dette gulvet skal ha et mønster som består av en hvit bunn med lysegrå og mørkegrå felter. Rent visuelt betyr det at det blir noen linjer i gulvet som skal følge de øvrige linjene i kjøkkenet. Ellers vil det ikke se bra ut. Derfor er det viktig at du begynner riktig, og legger de første flisene helt nøyaktig. Det er avgjørende for om det ferdige resultat blir bra. Selv små skjevheter påvirker, så vær nøye - det lønner seg.

1

Den første flisrekken kappes. For at mønsteret skal gå opp, skal den første rekken her bare være 22 cm. Her kapper vi den med en bordsirkelsag, men du kan også fint bruke en stikksag.

2

Flisene i den første rekken klikkes sammen. Noten skal vende fremover, slik at den neste rekken kan klikkes fast.

3

Den første rekken justeres. Her er det nødvendig med et par klosser mellom de to gulvene. Det retter inn den første rekken, så den ligger helt vinkelrett mot streken vi har tegnet på gulvet.

4

Neste rekke legges. Flisene settes sammen og klikkes fast på den første rekken. Sett sammen rekken med flisene på noten. Da bare vippes de opp og klikkes på plass. Sørg for at stripene er ut for hverandre.

5

Bank rekken på plass med små slag. Det sikrer at sammenføyningen er helt tett. Det er også en god idé å bruke en avlang slagkloss.

6

Det er viktig at flisrekkene blir liggende så tett som mulig. En slagkloss er til stor hjelp.

03
De neste flisrekkene 8 Trinn

Når du har vært nøye med å legge de første rekkene, og sørget for å skru fast hjelpeklosser i gulvet, har du en fast bakkant. Det kan f.eks. være langs skap, der det ellers ikke er en fast bakkant. Da går det lettere med de resterende rekkene, og du kan konsentrere deg om å legge gulvet i det mønsteret du har designet. Sørg hele tiden for å banke hver rekke på plass, slik at skjøtene blir så tette som mulig.

1

Sett fast hjelpeklosser på gulvet under skapene. Da har du noe å støtte flisene inn mot når de skal legges langs skapene. Tegn også vinkelrette streker du kan rette inn etter.

2

Juster evt. flisene med plastbrikker mellom gulv og hjelpeklosser, slik at flisene kommer til å ligge helt rett og ikke kan flytte seg. Vær nøye, slik at rekken er stabil når den neste klikkes på.

3

Når det skal måles opp til et hakk, er det smart å legge den hele flisen som skal være ved siden av den med hakk i. Da har du noe å måle mot. Det gjør målingen lettere, og du reduserer risikoen for feil.

4

Her sager vi et hakk i flisen, slik at gulvet kan legges rundt et kjøkkenskap. Hakket lages med en stikksag. Skjær fra baksiden, slik at linoleumet ikke fliser seg opp.

5

Klikk fast de neste rekkene. Sørg hele tiden for at hver rekke blir banket ordentlig på plass, slik at de ligger så tett som mulig.

6

Den siste rekken ved skapene bankes på plass med et gulvjern. Hvis du har justert med plastbrikker mellom f.eks. vegg (som her) og linoleum, så la dem sitte til hele gulvet er lagt.

7

Legg den siste rekken langs veggen. Skjær til flisene, slik at rekken er 6-7 mm smalere enn det stykket de skal dekke. Det gir litt luft mellom vegg og gulv - og plass til å vippe ned rekken.

8

I nisjen til oppvaskmaskinen skal det også legges gulv. Det er fliser nok til at mønsteret kan fortsettes.

04
En siste finish 3 Trinn

Nå mangler det bare de siste avsluttende tingene: å klikke fast sokkelen, samt å få satt opp lister. Det er blant detaljene som ofte blir stående igjen. Det er ergerlig, fordi det er den siste finishen som fullender gleden over det nye gulvet.

Her skal det settes opp en list som skjuler overgangen mellom tregulv og linoleum. Kjøkkenskapene skal også lukkes av nederst med sokkelstykker.

1

Klikk sokkelstykkene fast. Skjær dem til så de passer det nye gulvet og kan lukke igjen under skapene. Men gulvet skal kunne bevege seg fritt under sokkelen.

2

Skjær til alu-skinnen, og monter den. Mål opp lengden, og skjær til skinnen med ei baufil. Marker hvor den skal plasseres, fjern dekkpapiret og trykk skinnen godt fast.

3

Så er gulvet ferdig - linjene i kjøkkenet er harmoniske, og fargene passer også sammen.

Materialer

  • Masonittplater, 3 mm (60 x 120 cm)
  • Linoleumsfliser, 30 x 30 cm (her fra Forbo)
  • Aluminiumsskinne, 4 cm bred
  • Stifter, 20 mm

Spesialverktøy

  • Krittsnor
  • Slagkloss
  • Gulvjern
  • Stiftepistol

Tidsforbruk

2 dager.

Pris

Ca 500 kroner m² inkludert underlag. Flisene alene koster ca 450 kroner m². Men de kan finnes billigere på tilbud, så pass på.

Vanskelighetsgrad

Ikke en særlig vanskelig oppgave, men vær nøye med å slå flisene ordentlig sammen, så skjøtene blir så tette som mulig. Legger du flisene i mønster, så sørg for at de ligger helt nøyaktig ut for hverandre.

Video

TEKNIKK: Rett strek over store avstander

Med en krittsnor går det lynraskt

VERKTØY: Slik bruker du bordsirkelsagen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker bordsirkelsagen. Sagbordet og alle innstillingene gjør det mulig å sage lange, presise snitt – både rett, i vinkel og i forskjellige dybder og bredder. Du kan derfor splitte lister og bord på langs, lage spor i bord, skjære mindre plater nøyaktig til, og mye mer.

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Tips & Triks

Hjelpestreker på gulvet

Strategiske streker på gulvet gjør det lettere å legge flisene helt nøyaktig.

Hvis du tegner en strek som f.eks. går parallelt med skapene, bruker du den som utgangspunktet til flere streker midt på gulvet, slik at du hele tiden har streker du kan rette inn etter underveis. Dette er en god idé, uansett om gulvet legges med mønster eller ikke. Her ser du hvordan du kan lage vinkelrette hjelpestreker med en hjemmelaget passer.

På streken parallelt med skapene avsetter du et punkt. Herfra måler du 1 m ut til begge sider.

Lag en list på 1 m, og bruk den som “passer”. Lag to sirkler, først en fra det ene punktet og deretter en fra det andre.

Tegn en strek vinkelrett mellom krittstreken og det punktet der sirklene krysser hverandre. Dermed har du streker å rette deg inn etter.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Linoleumsgulv