Spar penger og skån miljøet: Gjenbruk klikkgulvet

Hvem sier at du må kjøpe et nytt gulv, fordi du vil ha gulvvarme? Du kan fint ta opp et klikkgulv, legge gulvvarme og legge på gulvet igjen. Det sparer deg for et nytt gulv, og det er gjenbruk på sitt beste.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
14 dager
Pris
15.000 kroner

Intro

Skal du legge gulvvarme, så bryt opp klikkgulvet, og kjøp et nytt når du er ferdig. Dette rådet har mange av oss fått opp gjennom årene, og rådet gir da også god mening hvis klikkgulvet er i en dårlig forfatning.

Men hvis det ikke er noe galt med det, hvorfor ikke gjenbruke det? Da slipper du å kjøpe et nytt, samtidig som du skåner miljøet.

Vi viser deg hvordan du forsiktig tar opp gulvet og nummererer samtlige bord, slik at du vet hvor de skal ligge når gulvet skal legges igjen. Deretter legger vi sporplater, varmefordelingsplater og gulvvarmeslanger og freser ut til bøyen på slangene.

Til slutt legger vi et trinndempende materiale med selve klikkgulvet i riktig rekkefølge på toppen igjen.

Veiledning

01
Vekk med gulvet 8 Trinn

Hvis klikkgulvet skal kunne gjenbrukes, er det avgjørende at låsesystemet ikke skades når det tas opp. Vi løsner derfor det første bordet i en døråpning, der vi kan fjerne fotlisten og komme til.

Etterpå er det bare å plukke gulvet stille og rolig fra hverandre, etter at alle bordene er grundig nummerert med for eksempel små teipbiter.

1

Lag et vannrett snitt i tapetet langs over - siden av fotlistene. Snittet gjør at tapetet ikke følger med fotlistene når de fjernes.

2

Skru ut skruene, og fjern forsiktig fotlistene fra veggen. Henger de fast, må du bruke hobbykniven igjen. Kan du unngå å ødelegge listene, kan de fint gjenbrukes.

3

Fjern det første bordet forsiktig. Pass på at du ikke ødelegger fjæren og dermed selve låsesystemet. Det gjelder å vri og trekke forsiktig, til bordet løsner.

4

Merk opp gulvet, slik at du har kontroll på hvilken rekkefølge de respektive bordene har ligget i. Vi markerer dem med teip og et nummer.

5

Sjekk at alle bordene er nummerert, og legg dem deretter et annet sted innendørs i huset. Fukt og kulde utendørs kan få bordene til å vri seg.

6

Nå kan du fjerne det gamle undergulvet. Her går vi litt mer hardhendt til verks, ettersom vi uansett skal skifte ut de underliggende tilfarerne. Bruk gjerne et brekkjern.

7

Fjern gammel isolasjon. I vårt tilfelle besto den av et tykt lag granulat. Ved å spa det opp i gjennomsiktige plastsekker, kan du raskt hive det på en gjenvinningsstasjon.

8

Fei gulvet grundig rent, og sørg for å fjerne murbiter og små trestumper. Gulvet skal være helt fast når tilfarerne skal klosses opp.

02
Tilfarere og isolasjon 8 Trinn

Nå skal du holde tungen rett i munnen. Tilfarerne skal nemlig klosses opp, slik at gulvet ender i samme høyde i hele rommet. Vi vil også gjerne ha gulvet i samme høyde som gulvene i de tilstøtende rommene.

Forholdene under gulvet vårt avslørte store høydeforskjeller, så det betyr i praksis at mens tilfarerne i den ene enden av rommet bare skal klosses opp på et par plastklosser, skal resten klosses opp på for eksempel lecablokker.

1

Mål opp til tilfarerne, og marker på veggen hvor de skal plasseres.

2

Legg tilfarerne klare med en jevn innbyrdes avstand. Her legges de med 50 cm avstand, for at gulvet skal bli stabilt og ikke svikte.

3

I den enden betongdekket er dypest, klosser vi opp tilfarerne på lecablokker, et stykke murpapp, et stykke MDF og et par kiler på toppen til å finjustere høyden med. Blokkene har den fordelen at de er lette og enkle å tilpasse.

4

I den enden betongdekket ligger høyest, går det raskere å klosse opp tilfarerne. Oppklossingen består av et lite stykke murpapp, et stykke MDF-plate, to kiler og en skrue til å holde kilene på plass, slik at de ikke sklir ut etter hvert.

5

Sjekk høyden på tilfarerne fortløpende, slik at du unngår nivåforskjeller. Bruk eventuelt en krysslaser og en pinne eller en tommestokk til å forsikre deg om at avstanden fra laserlinjen til tilfarerne er riktig.

6

Ved å legge på en rett planke eller et langt vater kan du sjekke om tilfarerne flukter med hverandre. Det er nå det skal justeres hvis en tilfarer for eksempel ligger høyere enn de øvrige.

7

Skjær til isolasjonen med en isolasjonskniv. I den “lave” enden ligger det kun isolasjon. Den skal gjerne sitte litt i spenn, slik at den tetter godt mot tilfarerne. Har du ikke en isolasjonskniv, kan en gammel brødkniv også brukes.

8

I den enden vi har klosset opp tilfarerne på lecablokker, fyller vi først opp med lecakuler før vi legger isolasjon. Lecakulene fungerer som et varmeisolerende lag oppå det kalde betongdekket.

03
Sporplater og varmeslanger 6 Trinn

Ved å skru fast sporplater i tilfarerne får du et solid undergulv. Platene er konstruert med en masse langsgående spor, som varmefordelingsplatene passer ned i. Her blir vi likevel nødt til å frese noen vendespor til gulvvarmeslangen, slik at den kan legges i en myk bue hver gang den skal i retur.

Det er en god idé å være to om å legge varmeslangen, ettersom den har det med å vri seg i all verdens retninger. Det er ikke bra om slangen blir tvunget i en “unaturlig” retning.

1

Legg sporplatene i forband med et overlapp på minst 30 cm. Skru dem fast fortløpende med 5 x 60 mm skruer. De undersenkes 1-2 mm, slik at de ikke kommer i konflikt med varmefordelingsplatene.

2

Det er viktig at du skrur fast platene i alle underliggende tilfarere, så de festes godt. Klikkgulvet blir nemlig bare lagt flytende oppå platene.

3

Fres vendespor i sporplatene med en håndoverfres. Før du begynner å frese, er det en god idé å lage en skisse over hvordan gulvvarmeslangene skal ligge.

4

Legg varmefordelingsplatene på plass i sporene. Platene ligger bare løst, så denne delen av jobben går fort.

5

Husk at platene skal trykkes helt i bunn. Derfor kan det ikke ligge noe i sporene og sperre. Du merker det raskt om platene ikke er helt nede i sporet.

6

Tre varmeslangene på plass i varmefordelingsplatene. Vi monterte en bjelke i kjøkkenet, som vi hengte opp rullen på. På den måten kunne vi trekke ut slangen litt etter litt.

04
På med gulvet 4 Trinn

Siste steg i prosessen er å legge klikkgulvet akkurat slik det var før vi tok det opp. Det er med andre ord nå du skal holde tungen rett i munnen og begynne med å legge det bordet du tok opp sist. Deretter er det bare å klikke alle bordene sammen, til du kan lirke det siste bordet på plass i døråpningen.

1

Legg et trinndempende gulvunderlag på varmefordelingsplatene. Underlaget har, som navnet antyder, en trinndempende effekt og hindrer klikkgulvet i å ligge og slå direkte mot de metalliske varmefordelingsplatene.

2

Begynn med å montere det bordet Begynn med å montere det bordet du tok opp sist. Når det er lagt, er det bare å legge klikkgulvet i “baklengs” rekkefølge.

3

Rett inn underveis, og gå gjerne et par skritt tilbake iblant, for å se om gulvet ligger rett. Du kan nemlig fort stirre deg blind på gulvleggingen når du ligger på alle fire og legger bord etter bord.

4

Vipp det siste bordet på plass i døråpningen. Etterpå er det bare å montere fotlistene, sparke av deg skoene og skru på gulvvarmen.

Materialer

  • LVL-tilfarere (her 39 x 40 x 4200 og 63 x 40 x 4200 mm)
  • Sporplater (her Novopan) til Ø 16 mm slange, 22 x 620 x 1820 mm
  • Varmefordelingsplate til Ø 16 mm
  • Isolasjon (her Knauf Ecobatt), 70 x 600 x 900 mm
  • 16 mm gulvvarmeslanger
  • Parkettunderlag (her 2,2 mm)
  • Kiler
  • Skruer, 5 x 60 mm
  • Små MDF-klosser (under kiler)
  • Murpapp

Tidsforbruk

Cirka 14 dager for 40 m².

Pris

Cirka 15.000 kroner for 40 m².

Vanskelighetsgrad

Du skal holde tungen rett i munnen når du legger tilfarerne. I tillegg krever jobben en del systematikk og oversikt.

Tegning

Video

VERKTØY: Slik bruker du krysslaseren

I denne videoen lærer du alt om krysslaserens funksjoner. Laseren markerer helt nøyaktige loddrette og vannrette streker på vegger og tak, og er opplagt å bruke til en lang rekke oppgaver, for eksempel ved oppsetting av fliser, opphenging av bilder, lamper og bokhyller, plassering av maskeringsteip midt på en vegg og avsetting av samme høyde fra rom til rom.

TEKNIKK: Klikkgulv - første rekke

Kom godt i gang - med grundig oppmåling

TEKNIKK: Klikkgulv - legging i forband

Med forskjøvede rekker blir gulvet sterkt og stabilt

TEKNIKK: Klikkgulv - den siste rekken

Med et gulvjern er det enkelt å lirke bordene på plass

TEKNIKK: Gulvbord under karmlister

Tilpassingen gjøres enkelt med en multikutter

Tips & Triks

Mange typer klikkgulv

Kan ikke gulvet ditt gjenbrukes, finnes det mange muligheter. Klikkgulv finnes i et hav av varianter og prisklasser, og tar du deg tid til å undersøke markedet, kan du finne gulv som er så naturtro at de er vanskelige å skille fra massive tregulv. Felles for dem alle, er at de er enkle å legge og egner seg de fleste steder i boligen.

Her er 3 gode, naturtro alternativ:

Pergo, laminat, 8 mm, eik til 200 kr/m².

Gräsmark, laminat, 8 mm, svart eik til 140 kr/m².

Berry Alloc Original, laminat, 11 mm, hvit lutet furu til 380 kr/m².

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Gulv