SLIK: Legg fiskebeinsparkett

Å legge fiskebeinsparkett tar tid, men resultatet av jobben er et flott gulv som holder i mange år.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4-5 dager/20 m2
Pris
400-700 kr./m2

Intro

Vil du legge fiskebeinsparkett, må du være forberedt på at det kommer til å ta tid. Samtidig stiller oppgaven store krav til evnene som gjør det selv-er. Til gjengjeld er resultatet av jobben et fantastisk fint gulv, og er det lagt riktig, holder det i flere hundre år.

Fiskebeinsparkett er elegant og holdbart

De massive fiskebeinsparkettene av enkeltstaver som legges etter fine, gamle håndverkstradisjoner, er ikke bare elegante. De har også en så høy kvalitet, at de kan holde i mange hundre år.

Staver av høy kvalitet

Når du legger fiskebeinsparkett er det særdeles viktig at parkettstavene ligger helt nøyaktig i mål og vinkler. Det gjelder nemlig å legge stavene helt tett, slik at mønsteret i fiskebeinsparketten holder seg. Små feil i stavene kan ødelegge hele gulvet.

Legging av fiskebeinsparkett med fjær og not

Stavene til legging av fiskebeinsparkett har fjær og not på alle fire sider. De leveres i en pakke, der den ene halvdelen er venstrestaver og den andre er høyrestaver. De to typene er speilvendt med hensyn til plassering av fjær og not, slik at fiskebeinsparketten går opp.

Et jevnt underlag

Fiskebeinsparketten kan legges på et eksisterende tregulv, på et underlag av sponplater eller kryssfiner, eller på behandlet betong. I denne artikkelen er underlaget et gammelt, ujevnt tregulv, som må høvles før fiskebeinsparkettet kan legges – stav for stav – og det fantastisk flotte resultatet kan nytes.

Tresorter

Tresorten vi falt for til vår fiskebeinsparkett minner en del om kirsebær. I tillegg til stavene, må du regne med utgifter til parkettlim og en spesiell sparkel.

Tålmodighetsarbeid

Det er verken en enkel eller rask jobb å legge fiskebeinsparkett, men er du en habil hjemmehåndverker og nøye med jobben din, kan du ved hjelp av veiledningen i denne artikkelen utføre den omfattende oppgaven – og få et stilig, nytt fiskebeinsgulv som belønning.

Veiledning

01
Underlaget må være helt plant 8 Trinn

Det nye parkettgulvet skal her legges oppå et gammelt tregulv. Det var ujevnt som et vaskebrett slik at det ikke kunne gjøres uten videre. Derfor var det aller først nødvendig å gjøre gulvbordene helt plane.

Normalt vil man rette opp et tregulv ved hjelp av en slipemaskin. Men da overflaten her var mettet med et tykt lag bløt lakk som ødelegger slipepapiret, foreslo gulvleggeren å høvle gulvet før selve slipingen.

Det er nøyaktig den samme arbeidsmetoden du skal bruke hvis du bare vil pusse opp et gammelt og ujevnt tregulv, og skal avslutte med olje, lut eller lakk.

1

Med en rettholt eller et vater på to meter måler du om gulvet er plant. Når det er rettet opp, må gulvet bare avvike med pluss/minus 2 mm fra rettholten.

2

Undersøk om det er knirkende områder eller bord som svikter. I disse områdene skrus bordene fast. Husk å forsenke skruehodene 3 til 5 mm.

3

Alle spiker skal være slått 3 til 5 mm ned under overflaten. Gå over gulvet med hammer og dor.

4

Nå skal det øverste laget med lakk fjernes med gulvhøvelen. Kjør maskinen langs bordene og dermed også langs årene i treet. Husk at du skal bruke både støvmaske og hørselvern.

5

Gulvet avrettes deretter med en gulvslipemaskin med grovt slipepapir, korn 40 til 60. Nå kjøres det diagonalt på gulvet - det vil si fra hjørne og til hjørne - inntil alle ujevnhetene er helt vekk.

6

Langs veggene slipes den siste lakken vekk med en kantsliper. Bruk papir korn 40 til 60. Beveg maskinen hele tiden slik at den ikke graver seg for langt ned.

7

Det er en god idé å prime hele undergulvet med en gulvprimer. Det gir deg mer tid når parkettstavene skal legges i lim. Skal undergulvet sparkles, er det under alle omstendigheter nødvendig å prime.

8

På gamle gulv er det ofte oppstått noen store fordypninger på midten. De skal sparkles ut med gulvsparkelmasse slik at det dannes et jevnt underlag for parketten. Sparkelmassen rettes av med et rett bord eller ei metallskinne. Når sparkelmassen er herdet, bør du påføre avrettingen noe primer.

02
Parkettet legges - stav for stav 12 Trinn

Når underlaget er i orden, kommer den morsomste - og vanskeligste - delen av prosjektet: Fiskebeinsmønsteret skal legges stav for stav.

Bedriften som leverer stavene, anbefaler at de limes til underlag av tre. Den profesjonelle gulvleggeren foretrekker derimot å spikre dem for lettere å kunne styre mønsteret.

Etter selv å ha arbeidet med stavene lyder anbefalingen fra Gjør Det Selvs fagmann Peter Svendsen: Velg en kombinasjon. Legg stavene i lim, og spikre så minst hver tredje stav fast. Noen steder vil det til og med være nødvendig å spikre hver eneste stav for å tvinge mønsteret på plass.

Starten betyr alt

De første to rekkene staver som legges gjennom rommet etter ei snor, er absolutt de viktigste. De skal ligge helt nøyaktig - innbyrdes og i forhold til snora. De to rekkene er ganske enkelt fundamentet for resten av gulvet.

Deretter smører du lim på gulvet og legger en hel rekke staver om gangen. Skift mellom høy-re- og venstrestaver for hver nye rekke.

Og la det være sagt igjen: Alle skjøtene skal være helt tette, ellers blir mønsteret galt.

1

Listene rundt dørene sages nede slik at det nye gulvet kan føres innunder. Det gjøres enklest ved å legge et par staver under saga.

2

Ei snor er spent ut mellom to spiker som ei linje midt i rommet. En prøveutlegging viser at snora skal flyttes litt - ellers blir det alt for korte staver ut mot veggene.

3

De to første rekkene med staver legges med hjørnene rett under snora. Spikre dem fast dersom det er nødvendig. Bruk en dor slik at stavene ikke blir skadet. I enden støttes rekkene av klosser.

4

Utgangsrekkene er lagt etter snora hele veien gjennom døra og inn i rommet ved siden av. Nå kan du begynne å legge resten av gulvet med utgangspunkt i disse rekkene.

5

Limet smøres på gulvet til ei rekke med staver om gangen. Unngå lim på de trekantede hakkene som mønsteret etterlater ved veggen.

6

Hver enkelt stav skal bankes forsiktig på plass. Bruk en slagkloss hvis du må tvinge staven på plass med litt hardere slag. Du kan også spikre noen av stavene fast om nødvendig.

7

Stavene til de trekantete hakkene langs veggene tilpasses lettest på denne måten: Lag en vinkel av ei plate og to lister. Legg stavene i denne holderen, og strek opp.

8

Gi stavene nummer fra venstre mot høyre,. Da er det enklere å holde styr på dem. Sag dem på skrå, og smør passe mye lim på gulvet i hakket - bruk en pensel slik at du også kommer godt inn i alle hjørnene.

9

De første stavene som monteres, presses på plass med et brekkjern - spent opp med en kloss. Stavene festes med spiker til underlaget.

10

Stykkene i enden av rekkene er ofte løse på eldre fiskebeinsgulv. Stryk vanlig hvit PVAc­lim på alle kantene, og trykk bitene på plass.

11

Press de korte stavstykkene godt på plass med brekkjern og kloss som vist. La brekkjernet og klossen stå til limet har tørket. Det tar en times tid. Overflødig lim vaskes vekk eller slipes bort senere.

12

Parketten føres inn under dørlistene som er saget av. Her har vi også ført gulvet ut til bunnstykket i dørstokken. Sprekken kan lukkes med ei tynn metallskinne.

03
Den siste finish 5 Trinn

Det nylagte fiskebeinsgulvet vil nesten alltid ha noen små nivåforskjeller ved mange av skjøtene - også om stavene er av høy kvalitet, og du har vært meget omhyggelig med legginga.

Den profesjonelle gulvleggeren fjerner nivåforskjeller - raskt og effektivt - med en gulvslipemaskin. Og deretter finpusser han med en rondellsliper.

Bedriftene som produserer stavene, anbefaler at det bare brukes en rondellsliper - først med korn 60 og til slutt med korn 120.

Etter å ha prøvd begge metodene er Gjør Det Selvs konklusjon: Ja, det går mye raskere med den store gulvsliperen, men det krever øvelse ikke å slipe vekk for mye.

Derfor er det sikrest å holde seg til rondell-sliperen som er noe langsommere. Til gjengjeld risikerer du ikke å ødelegge gulvet.

1

Nivåforskjeller i skjøtene kan raskt slipes vekk med en gulvsli­ pemaskin. Men ikke gjør dette hvis du ikke er helt fortrolig med maskinen.

2

Bruk rondellsliperen til hele slipinga - eller bare til finpussning etter gulvslipemaskinen. Legg først på ei polerskive og så ei slipeskive (korn 60 til grovsliping og korn 120 til finsliping) under maskinen.

3

Når gulvet er slipt plant og støvsuget, er det klart til oljing. Rist dunken, og hell 1­2 dl olje på gulvet om gangen. Rondellslipemaskinen skal nå ha ei hvit polerskive.

4

Fordel oljen med polerskiva, og tilfør mer inn til cirka 10 kvadratmeter er blitt behandlet. Arbeid oljen ned i overflaten med maskinen - område for område.

5

Gulvet etterpoleres med en gulvklut som er lagt under ei tørr polerskive. Brett hjørnene inn over skiva før rondellsliperen senkes ned. Kluten suger også overflødig olje.

Video

TIPS: Sjekk gulvet med et vater

TIPS: Trykk ned fotlisten

TEKNIKK: Profilerte lister - innvendig hjørne

Helt tett sammenføyning, selv om veggene er skjeve

TEKNIKK: Profilerte lister - utvendig hjørne

Pene, tette sammenføyninger selv om hjørnet er skjevt

Tips & Triks

Vakre gulv i mange mønstre

De massive parkettstavene kan legges i andre mønstre enn det klassiske fiskebeinsmønsteret. Ønsker du et enkelt gulv, så overvei kvadrat eller stigemønster. Er du for de mer sprelske løsningene, kan du blande forskjellige tresorter og stavlengder i engelsk eller hollandsk mønster.

Skrå rektangler

Kvadrat med ramme

Kvadratmønster

Stigemønster

Engelsk mønster

Hollandsk mønster

Ram inn med border

Du kan føye enda en porsjon eleganse til det nye gulvet ditt ved å ramme det inn med en frise eller en bord.

Det høres kanskje vanskelig og tidkrevende ut, men det er det ikke.

Når et skrått mønster legges helt ut til veggpanelet, må hver enkelt stav skjæres til med et skrått snitt mot veggen. Det tar tid og krever en hel del presisjon.

Skal gulvet derimot ha en bord, legger du først midtfeltet og lar bare stavene stikke inn i bordfeltet. Med et helt rett bord eller ei metallskinne som anlegg, skjærer du så midtfeltets ytterkant ren med ei sirkelsag. Og deretter kjører du med en overfres langs kanten for å lage ei not som passer til fjæra på stavene i borden. Du kan legge borden hele veien rundt om midtfeltet.

Ofte vil det være mulig å justere bordenes bredde slik at du unngår å skjære stavene til mot veggene.

En smal bord med fallende forløp i det vakre, tradisjonelle fiskebeinsmønsteret gir gulvet et helt nytt og spennende uttrykk.

Her er det fallende diagonale mønsteret forsynt med ei tynn frise av en mørkere tresort og en bord på en stavs lengde.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Tregulv