Vil du legge fiskebeinsparkett, må du være forberedt på at det kommer til å ta tid. Samtidig stiller oppgaven store krav til evnene som gjør det selv-er. Til gjengjeld er resultatet av jobben et fantastisk fint gulv, og er det lagt riktig, holder det i flere hundre år.

Fiskebeinsparkett er elegant og holdbart

De massive fiskebeinsparkettene av enkeltstaver som legges etter fine, gamle håndverkstradisjoner, er ikke bare elegante. De har også en så høy kvalitet, at de kan holde i mange hundre år.

Staver av høy kvalitet

Når du legger fiskebeinsparkett er det særdeles viktig at parkettstavene ligger helt nøyaktig i mål og vinkler. Det gjelder nemlig å legge stavene helt tett, slik at mønsteret i fiskebeinsparketten holder seg. Små feil i stavene kan ødelegge hele gulvet.

Legging av fiskebeinsparkett med fjær og not

Stavene til legging av fiskebeinsparkett har fjær og not på alle fire sider. De leveres i en pakke, der den ene halvdelen er venstrestaver og den andre er høyrestaver. De to typene er speilvendt med hensyn til plassering av fjær og not, slik at fiskebeinsparketten går opp.

Et jevnt underlag

Fiskebeinsparketten kan legges på et eksisterende tregulv, på et underlag av sponplater eller kryssfiner, eller på behandlet betong. I denne artikkelen er underlaget et gammelt, ujevnt tregulv, som må høvles før fiskebeinsparkettet kan legges – stav for stav – og det fantastisk flotte resultatet kan nytes.

Tresorter

Tresorten vi falt for til vår fiskebeinsparkett minner en del om kirsebær. I tillegg til stavene, må du regne med utgifter til parkettlim og en spesiell sparkel.

Tålmodighetsarbeid

Det er verken en enkel eller rask jobb å legge fiskebeinsparkett, men er du en habil hjemmehåndverker og nøye med jobben din, kan du ved hjelp av veiledningen i denne artikkelen utføre den omfattende oppgaven – og få et stilig, nytt fiskebeinsgulv som belønning.