Fiks hull i gulvet etter borebiller

Stygge spor etter borebiller trenger du ikke å leve med. Du kan nemlig fint fjerne dem – eller i hvert fall skjule dem så mye at de blir så godt som usynlige. Her kan du se hvordan du fikser reparasjonen med plastisk tre.

Intro

Akrylbasert plastisk tre herder steinhardt opp, og reparasjonsmassen kan brukes både innendørs og utendørs.

Men det skikkelig smarte med plastisk tre er at det finnes i mange forskjellige “tre”-farger, for eksempel bøk, eik og teak.

Fargene kan blandes, slik at du kan få nøyaktig den nyansen du har bruk for til å matche gulvet ditt.

I tillegg til reparasjon av hull etter borebiller, er plastisk tre generelt en god løsning til reparasjon av mindre hull og sprekker, som ikke skal overmales, for eksempel i møbler, dører og lister.

Reparasjonsmassen kan påføres i cirka 1 cm tykke lag om gangen. Du skal bruke en myk sparkel – en såkalt japansparkel – til å jobbe massen godt ned med. Deretter glattes den av litt høyere enn treverket rundt. Etter at reparasjonen er herdet (etter cirka 3 timer), slipes den i plan med gulvet.

En masse små huller og “gange”! Sådan ser det ud, når borebillernes larver har været på spil.

Materialer

Denne reparasjonen hører til i den helt enkle enden av skalaen, og krever kun noen få verktøy. Dette verktøy skal du bruke:

  • Plastbrikker
  • Japansparkel
  • Slipepapir
  • Håndkost

Veiledning

1

Dekk fugen med plastbrikker, slik at du ikke risikerer å fylle den opp med reparasjonsmasse. Støvsug også hele området grundig. Det sikrer optimal vedheft.

2

Trykk ut reparasjonsmassen på et pappstykke eller en platerest. Plastisk tre fås i forskjellige “tre”-farger og kan blandes, slik at du kan få en farge som matcher gulvet ditt. Her må du prøve deg litt frem.

3

Påfør reparasjonsmassen med en japansparkel, etter at den er blandet godt sammen. Japansparkelen er fleksibel. Det gjør det lettere å trykke massen godt ned.

4

Fjern plastbrikkene straks du er ferdig med å sparkle. Vær forsiktig, og trekk brikkene vekk i motsatt retning av selve reparasjonen, slik at du ikke skader den. Her slår vi først forsiktig på brikken, så den løsner litt, før vi trekker den vekk. Er det kun snakk om en liten reparasjon, der du nødig vil slipe, kan du med fordel glatte massen med en våt sparkel til slutt.
Det gjør overflaten glatt og jevn.

5

Slip hele området når massen er herdet hardt opp, etter cirka 3 timer. Bruk grovt slipepapir (korn 40-60), til reparasjonen er i plan med gulvbordene. Skift deretter til korn 120-140 og slip området helt glatt.

6

Til slutt fjernes alt slipestøv. Støvet er veldig fint og ikke bra for en vanlig støvsuger. Er det snakk om større reparasjoner, kan du derfor med fordel fjerne det meste med en kost før du finner frem støvsugeren.

Video

MÄRKEN I TRÄGOLV

Vær forsiktig så du ikke skader reparasjonen.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...