Slik bekjemper du borebiller og husbukker

Borebiller kan fullstendig ødelegge trekonstruksjonen i et hus. Her kan du se hva du skal være oppmerksom på, og hvordan du bekjemper de små skadedyrene.

Borebiller og de fleste andre treødeleggende biller må bekjempes kjemisk.

Hvilke skader gjør borebiller og husbukker?

Husbukken finnes fortrinnsvis i kyststrøkene sør i landet. Det er et alvorlig skadedyr, fordi den lever av og i tørt nåletre, som vi fortrinnsvis bruker i trekonstruksjoner. Den er i stand til å ødelegge treet totalt, slik at for eksempel en taksperre kan bryte helt sammen.

Billen legger cirka 400 egg, som raskt blir til trespisende larver. Disse larvene gnager seg rundt inne i treet i 3-10 år, før de blir til flyveferdige biller og gnager et ovalt, lett oppfliset flyvehull.

Ser du flyvehull som er sirkelrunde og skarpe i kanten, har du borebiller, som er nesten like skadelige.

Hvordan bekjemper du borebiller og husbukker?

Det er viktig å få stanset angrepet så snart du oppdager det, før treverket blir helt ødelagt og brister. Du bør øyeblikkelig kontakte skadedyrsbekjempere. De kan utbedre skadene og behandle med gass og propper med gift. Sjekk med forsikringsselskapet, om husforsikringen dekker angrep av skadedyr.

Et mindre angrep av borebiller kan stanses hvis du stryker det skadede treverket med et spesielt beskyttelsesmiddel mot treskadedyr, men bruk et miljøgodkjent middel. Behandlingen gjentas to-tre ganger.

LES OGSÅ: Skjeggkre: Slik kan du unngå skjeggkre

Hvordan unngår du borebiller og husbukker?

Hvordan unngår du dem? Du skal ikke bruke gamle materialer, som har fare for husbukk. Gamle tremøbler kan også være en risiko å dra inn i huset.

Ovale eller runde flyvehull med boremel foran, er tegn på at treverket ditt er i ferd med å bli ødelagt fra innsiden.