Gulv av heltreplank

Heltregulv fås i mange kvaliteter og prisklasser, fra det billigste furugulv i smale bredder, til brede, flotte gulvbord av alskens treslag. Se hvordan vi legger et flott, heltre furugulv av brede bord i beste kvalitet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
200 kr/m2

Intro

Skal du ha et nytt tregulv av høy kvalitet, så er et gulv av den typen vi viser her et godt valg. Plankene er laget av tre i en utsøkt kvalitet, de er grundig tørket og forarbeidet meget nøyaktig, slik at de er helt rette. Derfor er det en fornøyelse å legge gulvet. Noen vil nok være redde for å velge et sånn heltregulv, ettersom det er relativt dyrt. For tenk hvis man kommer til å ødelegge gulvet. Hold ikke igjen, hvis du virkelig ønsker deg et flott gulv. Har du bare litt erfaring, kan du fint selv legge et heltregulv av høy kvalitet. Når undergulvet er på plass, starter du med å feste det første bordet. De resterende bordene (minus et par stykker) legges ut og trykkes sammen etterhvert. Før du fester bordene, presser du dem sammen, alle på én gang. Hvert bord festes med to skruer ned i strøene fra oversiden.

Men først forborer du – helst med et kombibor, som samtidig lager hull til en treplugg. Trepluggene kjøpes ferdige i samme tresort som gulvet, og limes og bankes fast i hullet etter at det er skrudd fast. Pluggene skal tørke et døgns tid. Dagen etter kan du kappe dem av, nesten i nivå med gulvet. Med en liten båndsliper kan du forsiktigt slipe dem helt ned i nivå med gulvet.

LES OGSÅ: Test av båndsliper

Dernest skal hele gulvet slipes. De fleste gulvprodusenter anbefaler at slipingen utføres av en profesjonell gulvsliper. Til slutt skal gulvet ha en avsluttende egnet overflatebehandling.

Veiledning

01
Undergulvet 2 Trinn

Når du skal legge et nytt gulv, krever det selvfølgelig at undergulvet er stabilt for at du skal få et godt resultat. Sørg for en solid oppklossing av undergulvet slik at gulvet ikke kommer til å knirke.

Gulvet her skal ha gulvvarme. Derfor skal det trekkes pexrør og legges varme-fordelingsplater, som skal hvile på bord som plasseres på tverrgående lekter mellom gulvets strøer. Avstanden mellom strøene tilpasses, slik at det passer med varmefordelingsplatene.

Mellom strøene legges isoleringsmateriale. Her kan det legges direkte på betonggulvet da det er i førsteetasje i et hus og ikke i en kjeller. I såfall skal det også legges en fuktsperre.

1

Gulvkonstruksjonen skal være i orden. Her er den bygget opp med strøer på oppklossing. Det er isolert, montert pexrør og lagt bord på tverrlekter, slik at varmefordelingsplatene holdes på plass.

2

Marker midten av strøene på veggen før du dekker til undergulvet slik at du kan finne strøene når du skal skru fast gulvbordene. Husk også hvor pexrørene er slik at du ikke skrur i dem.

02
Gulvbordene 8 Trinn

1

Rull ut gulvpapp på undergulvet før du legger gulvbordene. Det skal hindre knirkelyder mellom planker og strøer og varmefordelingsplater. Unngå å legge pappen med overlapp.

2

Første bord legges med en avstand på 10 mm til veggen. Avstanden sikres med avstandsbrikker. Skru bordet fast til strøene. La skruene rage opp 5 mm, slik at du kan spenne ut en rettesnor fra dem.

3

De neste bordene kappes til, slik at det er 10 mm avstand til veggene. Dytt bordene sammen, og plasser avstands-brikker i endene. Bordene legges med fjæren ut. Gjør de motstand når du skal sette dem sammen, kan du banke dem på plass.

4

Stopp når du mangler en halvmeter i rommet, og press bordene skikkelig sammen. Lag en oppstilling med planker på begge sider av rommet som beskytter veggen, slik at du kan presse bordene sammen uten å lage merker.

5

Sett en krittsnor på skruen i det første bordet i den andre enden. Stram opp snoren, og hold den over strøen. Lag en krittstrek, og dermed vet du hvor skruene skal plasseres.

6

Lag en liten målepinne til skruene. Sett en strek midt på en 5 cm lang brikke. Legg den på krittstreken, med streken ut for skjøten. Lag et lite merke på krittstreken i begge ender. Dette markerer den nøyaktige plasseringen av skruene.

7

Forbor til skruene. Forbor først med et tynnere bor i merket. Lag deretter en dybdekloss av en plankebit, som du borer gjennom med et kombibor og lager et hull til treproppen.

8

Press de siste bordene godt sammen. Når du har skrudd fast bordene, kan du montere de siste inntil veggen. Press dem godt sammen med trekiler mot veggen før du fester dem.

03
Pluggene 3 Trinn

Dermed er gulvet ferdig. Treets årer kommer tydelig fram i de brede gulvbordene, som her er behandlet med lut og deretter med hvitpigmentert såpe.

1

Sett inn pluggene med lim. Fordel pluggene til hullene, sånn at de passer med årer og farger. Fordel limet rundt i hullet med en liten, stiv pensel. Trykk pluggen 1 mm ned i hullet, smør lim på siden, og bank den inn. La limet tørke til neste dag.

2

Skjær av pluggene tett mot gulvbordene når limet er tørt. Det ideelle er å bruke en multikutter utstyrt med et fintannet blad. Du kan også gjøre det “manuelt” med en finérsag på en én mm tykk plate.

3

Slip pluggene ned i nivå med gulvet. Det letter selve gulvslipingen hvis du sliper ned pluggene på forhånd. Bruk en liten båndsliper.

Materialer

• Heltregulv av furu (her 35 x 300 mm Douglas, fra Dinesen Gulv)
• Treplugger
• Avstandsklosser
• Gulvpapp
• 5 x 80 mm skruer
• Hvitt trelim (utetype, da den er vannfast)
• Overflatebehandling

Spesialverktøy

• Multikutter
• Båndsliper

Tidsforbruk

1-2 dager i et rom på 10 m²

Pris

Fra 200 kroner pr. m².

Vanskelighetsgrad

Dette gulvet er enkelt å legge, fordi kvaliteten på gulvbordene er bra. Men du skal ha riktig undergulv for å få et godt resultat.

Tegning

Undergulvet

Strøene er plassert med 60 cm avstand. Samme avstand er det også mellom de tverrgående lektene som er plassert litt under strøenes overkant, slik at bordene under var-mefordelingsplatene kommer til å ligge i nivå med strøene. Strøene klosses opp og festes slik at undergulvet er stabilt. Det legges isolasjon mellom strøene, og til slutt et lag papp under bordene.

Undergulvet

Slik legger du det siste bordet

Når du skal legge det siste bordet kan du bruke denne metoden for å måle opp til den siste biten ved veggen: Legg et bord (A) oppå det siste hele bordet (B). Før en gulvbordbit (D) langs veggen, mens du streker opp med en blyant hele veien ned langs bordet. Skjær av stykket (C), og monter det ut mot veggen. Husk at det skal være 1 cm avstand til veggen rundt hele gulvet. Det sikrer du med avstandsklosser.

Slik legger du det siste bordet

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...