Inn- og utvendige hjørner på fotlister

Før du skjærer til fotlister i et innvendig hjørne, må du forsikre deg om at vegghjørnet er i rett vinkel – altså 90 grader.

Det er det her, så derfor skjæres den første listen i en 45 graders vinkel. Vi benytter en kapp-gjæringssag, noe som gir absolutt best resultat. Du kan selvfølgelig også bruke en bakksag og en gjærekasse. Du må foreløpig ikke feste listen.

Skjær nå ut det andre stykket i en 45 graders vinkel, som vender motsatt vei i forhold til det første. Skyv listene tett sammen – og kontroller at skjøten er helt tett.Så skal det limes. Bruk vanlig trelim, eller snekkerlim, som det også kalles, og legg lim bare på den ene listen og bare langs den profilerte yttersiden. På den måten er risikoen mindre for at gjæringen med tiden kommer til å gape.Skyv listene sammen, og fest begge med et par spiker. Tørk det overskytende limet godt av. Det kan være vanskelig å få av i et hjørne når det først er tørt.

For å få en enda penere avslutning, kan du sette på en tynn feielist. Feielister er lettest å tilpasse med en listesaks.Listesaksen har gradinnstillinger, så du får helt nøyaktige kutt. Også hvis de ikke skal være 45 grader. Det skal de her, så først klipper du den ene listen i en 45 graders vinkel. Husk å vende den buede delen av listen mot deg når du klipper.Fest den korte listen med et par dykkertspiker.

Klipp så til den andre feielisten. Den må naturligvis skjæres i en motsatt 45 graders vinkel.Legg merke til at vi har klippet feielisten to millimeter lengre enn den egentlig skal være. Nå spenner listen mellom veggen og gjæringen. På den måten kan du presse den på plass, så gjæringen blir helt tett.

LES OGSÅ: Velg den riktige gulvlisten

Montér feielistene med små dykkert til listen – aldri til gulvet. Dermed unngår du at listene skilles når gulvbordene – som de ofte gjør – beveger seg litt fram og tilbake.

Det er litt vanskeligere å få listene til å passe hvis man skal lage en utvendig gjæring, for eksempel rundt en vegg. Skjær først til de lange veggstykkene i en 45 graders vinkel, og fest dem med et par spiker så kanten av gjæringen passer nøyaktig til vegghjørnet. Mål så nøyaktig opp mellom den innerste gjæringen på de to listene. Her er avstanden 18,1 cm. Midtstykket skal skjæres slik at det er en 45 graders vinkel i hver ende. Endestykket passer, og når det er montert, er de utvendige gjæringene ferdige.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tregulv