Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Velg den riktige gulvlisten

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Fotlister, gulvlister, sokkellister ... kjært barn har mange navn. Uansett snakker vi om den listen som avslutter overgangen mellom veggen og gulvet. De finnes i mange forskjellige varianter – både når det gjelder form og materiale.

Gulvlister: Velg den riktige gulvlisten

TETT OG PENT: Fotlistene sørger for en pen overgang mellom gulvet og veggen.

HVA BRUKES GULVLISTER TIL?

Gulvlister: Gulvlister til pen overgang mellom vegg og gulv

PEN OVERGANG MELLOM VEGG OG GULV
Gulvlistene sørger for å sikre en pen og rengjøringsvennlig overgang mellom gulv og vegg. Samtidig beskytter de også veggen mot de verste støtene fra støvsugeren.

Gulvlister. Gulvlister til utsmykking og beskyttelse av veggen

UTSMYKKING OG BESKYTTELSE AV VEGGEN
Gulvlistene bidrar til å gi et rom karakter. Det gjøres gjerne med profilerte lister, som fås i forskjellige høyder. Jo høyere de er, desto mer karakter bidrar de med, og desto bedre beskytter listene veggen.

HVORDAN JOBBER DU MED GULVLISTER?

Uansett om det gjelder hjørnesammenføyninger (både innvendige og utvendige) eller skjøter midt på en vegg, får du det peneste resultatet hvis du kapper listene med et 45 graders snitt. Det sikrer at skjøten blir enkel å sparkle, slipe og male, slik at den stort sett blir usynlig.

Gulvlister: Hvordan jobber du med gulvlister?

Du kan bruke en gjærekasse og en håndsag til vinkelsnittet, men det gjøres enklest og mest nøyaktig med kappsag. På helt plane vegger kan du lime fast gulvlistene med monteringslim. Men som regel er du nødt til å supplere med skruer eller spiker for å sikre at listene blir sittende skikkelig fast.

Gulvlister: Slik jobber du med gulvlister

Vegger er sjelden helt plane, så ofte kan du med fordel avslutte med en tynn akrylfuge mellom listen og veggen.

VIKTIG OM GULVLISTER!

Prisene varierer mye på listverk. Derfor anbefaler vi på det sterkeste at du sjekker priser flere steder, før du kjøper. Det kan være 100 prosent forskjell fra sted til sted.

SPESIELT MED GULVLISTER

I forbindelse med oppussing av eldre hus, kan du få behov for å kjøpe listverk med en profil som du ikke kan finne som standardvare.

Da kan du enten prøve å frese selv eller bestille kopier av originalen hos et snekkerverksted.

7 typer gulvlister

7 typer gulvlister: Vanlig gulvlist (furu)

VANLIG GULVLIST (FURU)
Glatte gulvlister av furu med en buet overkant, er det absolutt mest solgte på gjør det selv-markedet. Det er lagervare i alle byggvarehus, i flere forskjellige dimensjoner, f.eks. 12 x 58 mm og 12 x 70 mm.

Gulvlister: Profilerte gulvlister (furu)

PROFILERTE GULVLISTER (FURU)
Profilerte gulvlister finnes i mange varianter – fra helt enkle rundinger øverst til kunstferdige profillister. Byggvarehusene har som regel et mindre sortiment, mens spesialprodusentene har større utvalg.

Gulvlister: Formalt gulvlist

FORMALT GULVLIST
Vanlige glatte gulvlister i de mest populære dimensjonene kan kjøpes i en ferdigmalt utgave. Det sparer deg for første strøk maling. Utvalgte profilerte lister finnes også som ferdigmalte.

Gulvlister: Gulvlister av eik

GULVLISTER AV EIK
På et eikegulv kan det være flott å avslutte med en gulvlist i samme tresort. Det finnes både profilerte og glatte lister i forskjellige dimensjoner.

Gulvlister: Gulvlist av mdf

GULVLIST AV MDF
Både glatte og profilerte gulvlister finnes i en MDF-variant, som er belagt med et tynt lag hvit, malbar folie. Med lister av MDF, er du sikret en helt glatt og jevn overflate, uten risiko for kvister.

Gulvlister: Gulvlist med ledningsskjuler

GULVLIST MED LEDNINGSSKJULER
Gulvlisten er et opplagt skjulested for ledninger. De fås både i tre og i plast (polystyren) – både glatte og med profiler. De klipses normalt på beslag som skrus fast til veggen, og kan enkelt tas av igjen.

Gulvlister: Gulvlist til ujevne flater

GULVLIST TIL UJEVNE FLATER
En spesiell utgave av gulvlisten er en fleksibel variant. Den kan bøye seg en del, og dermed følge en ujevn vegg eller en buet karnapp. Listen er laget av et gummimateriale, som enkelt kan males.

DIMENSJONER PÅ GULVLISTER

Byggvarehusene selger normalt gulvlister i faste lengder, ofte fra 3,6 meter, til 4,8 meter. Hos enkelte kan du kappe til lengdene du trenger, og f.eks. kun betale per halve meter. Selv om det er 12 x 58 og 12 x 70 mm som er de mest vanlige, finnes gulvlister i en rekke forskjellige dimensjoner.

Her kan du se et utvalg størrelser fra Bergene Holm:

Gulvlister: Dimensjoner på gulvlister
Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
null: Velg den riktige gulvlisten
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake