Skjær ut til rør

Å få lagt gulvet pent rundt rørene kan være litt av et problem. En av de beste måtene å gjøre det på er den som håndverkeren her viser i en prøvemontering.

Mål avstanden fra vegg til gulvbord. Den er her 11 cm. Men det siste bordet skal ha 8 mm’s avstand til veggen, så gulvet har mulighet for å bevege seg. Derfor må det gulvbordet vi skal legge rundt rørene bare være 10,2 cm bredt.

Når de 10,2 cm er streket opp to steder på bordet, slås det en rett strek. Her bruker vi et gulvbord, men du kan også bruke for eksempel et vater. Bordet tilpasses med en stikksag, hvor sålen er litt skråstilt. På den måten blir bordet smalere i bunnen. Dermed blir det betydelig enklere for deg å legge bordet ned. Legg det tilskårne bordet oppå det nest siste bordet, slik at det flukter nøyaktig med dette. Nå skal avstanden fra det eksisterende gulvet og inn til rørene måles. Her er den 30 mm. De 30 mm strekes opp på bordet.

Så måles avstanden mellom rørenes senter, som her er 7,5 cm, noe som avsettes på bordet.Med en bordvinkel strekes bredden på rørene opp. Først på den ene siden og deretter på den andre siden av rørene. Nå er rørenes plassering i bordet målt og streket nøyaktig opp, og vi er klare til å tilpasse bordet.

Med en hullsag, som er 10-12 mm større enn rørenes diameter, bores det to hull. Bordet legges opp slik at vi kan se at hullene passer. Med en smygvinkel strekes det opp til et skrått snitt i ytterkanten av de to hullene. Og en strek i midten av hullene. Her ser man den kileformede oppstrekingen tydelig. Til utskjæringen benyttes stikksagen. Det kan være en god idé å skråstille sålen på sagen når klossen skjæres ut. På den måten unngår du at klossen faller ned hvis gulvet ligger på lekter eller bjelker.

Hele poenget ved å lage snittet kileformet er at man kan kile inn stykket, slik at materialet som er fjernet ved sagsnittet blir lukket. Det mangler et stykke inne ved veggen, men det blir senere skjult av gulvlisten. Takket være det skrå snittet i bakkanten av gulvbordet, er det ganske enkelt å lirke bordet på plass. Smør et godt lag trelim på sidene av klossen før den legges på plass. Det kan være nødvendig å skyve den litt fram og tilbake, til den sitter perfekt. Husk å tørke av limet som presses opp i skjøten.

Sett en kile mellom kloss og vegg til å holde klossen på plass mens limet tørker. Når det først settes opp en fotlist langs veggen, er det umulig å se den lille gulvbiten som mangler bak klossen. Du kan eventuelt fullføre jobben med å sette en krage rundt rørene.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tregulv