Byggeveiledning
Lett
Vanskelig

Det er en stor jobb å rive opp det gamle tregulvet og legge et helt nytt på de gamle tilfarerne. Mye større enn bare å legge et tynt laminatgulv. Og dyrere blir det også, fordi det nye gulvet skal kunne bære vekten din. Men du oppnår mange fordeler, og du ender opp med et gjennomsolid gulv.

En umiddelbar fordel er at du kan avslutte det nye gulvet i samme høyde som det gamle; slik at det passer med bunnen av dørene, med dørstokk og tilstøtende rom. Når du kommer helt i bunnen, kan du rette opp gamle svakheter, forsterke og isolere mot både støy og kulde – gulv som knirker, gynger eller er skjeve, blir jo ikke bedre av å få et tynt gulv oppå. Og uansett om du velger lamellbord eller massivt tre, får du et gulv som kan slipes mange ganger.

Først fjerner vi de gamle gulvbordene

De fleste tregulv ligger på tilfarere eller bjelker. Gulvet er skrudd eller spikret, så du trenger kraftig verktøy når gulvet skal fjernes.

Start med å fjerne gulvlister, og skjær gulvet opp i mindre deler slik at det blir enklere å bryte opp og bære bort. Uansett om du har plankegulv eller parkettbord, kan du trygt regne med at de skjulte tilfarerne ligger på tvers av de gjennomgående skjøtene.

Slik retter vi tilfarerne og legger lyddemper

Tilfarerne kan nesten alltid bevares – og suppleres, hvis de ligger for spredt for det nye gulvet. Det er umulig å bryte opp gulvet uten å dytte til tilfarerne, så du bør kontrollere og rette dem opp før det nye gulvet legges.

Når du retter tilfarerne, kan du også justere dem slik at høyden på det nye gulvet kommer til å passe med omramminger, terskler og tilstøtende gulv.

De første bordene krever stor nøyaktighet

Vi legger vårt nye gulv på tilfarerne: 182 cm lange parkettplanker som bankes sammen og skrus på tilfarerne.

Det er viktig å komme riktig ut fra start, og så tenke gjennom hele gulvet før du legger første rekke. Undersøk om veggen du starter ved, står parallelt med den som du ender ved.

Skal du sage av plankene for å få dem til å passe i bredden, så ta like mye i begge sider av rommet.

På de store gulvflatene går det raskt unna

Når det første bordet ligger riktig, er det bare å gi gass. Endekantene har også fjær og not, og de trenger ikke å ligge over en tilfarer.

Normalt bruker du den avsagde enden fra siste planke i hver rekke som start i neste rekke. Gir det ikke 30 cm forskyvning mellom rekkene, starter du med et nytt bord i andre rekke.

Den avsagde biten fra første rekke, bruker du til å starte tredje rekke, stykket fra andre rekke starter fjerde rekke, også videre

Det nye gulvet er ikke bare pent. Det er også mer stabilt og demper støyen.

LES OGSÅ: Vannbåren varme tregulv