Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Når du først har rettet opp underlaget og fått kontroll på hvor bredt det første bordet skal være, og skrudd det fast, så legges de øvrige plankene raskt.

Når du først har rettet opp underlaget og fått kontroll på hvor bredt det første bordet skal være, og skrudd det fast, så legges de øvrige plankene raskt.

Slottsplank er like lekkert og eksklusivt som det lyder: Brede, 35 mm tykke gulvplanker, skåret ut av lyst tre, og garantert et gulv som i generasjoner vil gløde av kvalitet – hvis det legges riktig og du steller det godt.

Det er en fornøyelse å legge et plankegulv

Derfor kan det føles som en stor utfordring å legge de flotte plankene selv. Men det er faktisk til god hjelp at de er av så høy kvalitet. Plankene er laget av tre som er nøye utvalgt, tørket og forarbeidet etter alle kunstens regler, slik at de er helt rette. Det gjør gulvet til en fornøyelse å legge.

Fem avgjørende teknikker når du skal legge plankegulv

Det er en fordel å ha lagt gulv før, men det er ikke avgjørende. I virkeligheten er det kun noen få teknikker du skal ha full kontroll på før du setter i gang:

  1. Du skal kunne gi gulvplankene et stabilt, plant underlag.
  2. Du skal feste plankene på riktig måte, og kunne dekke skruene med trepropper.
  3. Du skal ha kontroll på hvordan du setter sammen plankene ende mot ende.
  4. Du skal kunne gi det ferdige gulvet en god sluttbehandling, som fremhever det flotte resultatet og beskytter det i mange år.
  5. I tillegg skal du ha god kontroll på den første og den siste rekken planker, som ligger ut mot veggene.

LES OGSÅ: Vannbåren varme tregulv

Planlegg hele gulvet godt

De brede plankene er så regelmessige, at du på forhånd kan si omtrent hvor mye du skal skjære av i bredden på den siste rekken planker. Hvis det er mer enn et par centimeter, så vil det nesten alltid være penere å dele overskuddet jevnt mellom de to sidene. Da vil du aldri ende opp med mindre enn en halv plankebredde i noen side.

En spesiell detalj ved plankegulvet

En spesiell detalj, er at gulvet legges med planker som varierer mellom 5 og 7 meter – og selv de lengste rekker ikke fra vegg til vegg. Det må altså være en skjøt i hver rekke, og ved å plukke riktige lengder blant plankene, kan du fordele disse skjøtene jevnt og pent.

Last ned hele artikkelen, og se hvordan det gjøres.