Slik sliper du det gamle tregulvet

Det er en stor jobb å slipe gamle plankegulv. Til gjengjeld blir det flott, og gjøres det riktig sparer du også fort noen kroner fremfor å leie hjelp eller skifte gulv. Det viktigste er å forberede gulvet, så det ikke ødelegger slipepapiret. Slipearkene er dyre, og det skal bare én enkelt spiker til for å rive det i stykker. I tillegg gjelder det å velge riktig slipepapir.

Gulvsliping: Slik gjør du

TÅLMODIGHET: Du må vandre mange turer frem og tilbake før gulvet er rent og glatt. Men tålmodighet og systematikk belønnes.

Klargjøring til gulvsliping

1. Gulvet vaskes og renses – også ned i sprekkene, som krafses rene med støvsugeren tett på. Fjerner du ikke skitt, risikerer du å slipe urenheter ned i treet.

2. Limrester, sparkelmasse og lignende skrapes vekk, slik at det ikke setter seg i slipepapiret og ødelegger det.

3. Løse gulvbord festes, alle spiker dores 2-3 mm ned under overflaten, og skruer skrus ned. Stikker de opp, river de i stykker slipepapiret.

Kanter og hjørner

1. Begynn med å slipe kanten i hele rommet med en kantsliper. Det meste fanges ved å trekke sliperen langs veggen. Beskytt veggen med for eksempel papp.

2. I hjørnene på rommet og mot dørterskler er det bruk for en trekantsliper for å komme inntil kanten.

TIPS: Stopp støvet

En lukket dør er slett ikke tett nok til å hindre at slipestøv finner veien ut i resten av huset, og trenger seg inn overalt – helt ned i skap og skuffer. Derfor lønner det seg å tette igjen med plast, som teipes godt fast til gulv og vegger.

Sliping av store flater

1. Til lakkkerte gulv anbefales korn 24 – til gulv uten lakk anbefales korn 40. Valsen løftes opp fra gulvet, maskinen startes, og du begynner deretter å gå før valsen senkes ned og tar fatt.

2. Umiddelbart før du treffer veggen, heves valsen igjen ved hjelp av håndtaket. Hvis valsen kjører bare et øyeblikk mens maskinen står stille, graver den seg ned i treverket.

3. Dytt maskinen fremover, og trekk den bakover i forskjøvede lengder, så gulvet slipes like mye overalt. De første lengdene etterlater tydelige spor. Deretter skal du jobbe systematisk for å slipe jevnt.

4. Snu maskinen en gang i blant, og kjør i motsatt retning for å slipe tett ut mot veggen i begge ender av rommet. Kjør over hele rommet, til gulvet er plant og treet rent.

Verktøy til gulvslip: 3 maskiner

Skal du slipe deg ned til rent tre, trenger du en gulvslipemaskin med valse. Den fås i to utgaver: en stor utgave på 70 kg og en mindre utgave på cirka 45 kg. Du kan rekke mer med den tunge enn med den lettere, men den tunge er stor og tung å håndtere.

En kantsliper er smart, fordi den kommer tettere på veggen. Har den et “nebb”, rekker den inn under for eksempel rør og skråvegger. Begge typene slipemaskin kan leies.

Det siste stykket helt inn i hjørner og mot vanskelige kanter og terskler fikser en trekantsliper.

Den mest utbredte feilen når du sliper gulv

En utbredt feil ved sliping av gulv, er å gå for tidlig over til finere papir. Det koster veldig mye tid, det koster mye slipepapir, og du risikerer at du aldri blir ferdig. Det groveste papiret er det mest effektive. Med det skal du slipe gulvet rent og plant. All lakk, alle skader og alle ujevnheter skal vekk. Deretter handler det bare om å fjerne slipesporene, ved å bruke papir som gir mindre spor. Fordi papiret er mindre effektivt når det blir finere, fjerner du alle spor fra korn 24 med korn 40, alle spor fra korn 40 med korn 80 osv. Med hvert papir sliper du til forrige runde ikke synes lenger.

Slip helt ferdig med hver kornstørrelse

Gammel gulvlakk Den dypeste skaden du vil fjerne, avgjør hvor dypt alt tre skal fjernes. Begynn med papir som passer oppgaven.

Korn 24 (f.eks.) Det grove papiret fjerner tre, til du har en jevn, ren flate – med veldig grove slipespor.

Korn 60 (f.eks.) De grove slipesporene fjernes med litt finere papir, som vil etterlate nye, men mindre spor.

Korn 100 (f.eks.) Stadig finere – og mindre effektivt – papir gjør sporene stadig mindre, uten å gå dypere.

Korn 150 (f.eks) Det fineste slipepapiret skal derfor bare fjerne ganske lite – og gir selv minimale spor.

    Akkurat nå leser andre ...