Vi har testet
7 slipemus:
- RYOBI RMS180-S
- FERM PSM1013
- MAKITA BO4565
- BILTEMA MS 125
- BLACK+DECKER KA2000
- METABO FMS 200 INTEC
- BOSCH PSM 160 A

RYOBI RMS180-S
Effekt: 180 WATT
Svingninger: 12.000/MIN.
Cirkapris: 700 KRONER

FERM PSM1013
Effekt: 220 WATT
Svingninger: 13.000/MIN.
Cirkapris: 700 KRONER

MAKITA BO4565
Effekt: 200 WATT
Svingninger: 14.000/MIN.
Cirkapris: 800 KRONER

BILTEMA MS 125
Effekt: 125 WATT
Svingninger: 13.500/MIN.
Cirkapris: 249 KRONER

BLACK+DECKER KA2000
Effekt: 120 WATT
Svingninger: 14.000/MIN.
Cirkapris: 450 KRONER

METABO FMS 200 INTEC
Effekt: 200 WATT
Svingninger: 26.000/MIN.
Cirkapris: 800 KRONER

BOSCH PSM 160 A
Effekt: 160 WATT
Svingninger: 12.000/MIN.
Cirkapris: 900 KRONER
Kompakte slipemus
Det er ikke alltid enkelt å få et jevnt sliperesultat helt inne i hjørnene. Eksentersliperen kommer slett ikke til, og sliper du med håndkraft, kan de begrensede bevegelsesmulighetene fort gjøre at du kjører i det samme sporet igjen og igjen, og på den måten lage stygge riper. Derfor har du behov for en liten multisliper eller slipemus, som den også kalles. Den spisse sålen gjør det mulig å komme helt inn i hjørner, mens en kompakt utforming sikrer at du kan komme til på trange steder.
Billige slipemaskiner
Slipemus er ganske enkle. Kun en av deltakerne har variabel hastighet, og ingen har innebygget arbeidslys. Til gjengjeld er prisen også lav, og for bare 249 kroner får du en slipemaskin som leverer et sliperesultat helt på høyde med andre maskiner. Faktisk leverte alle de sju deltakerne et pent og stort sett identisk sliperesultat, selv om det var stor forskjell på hvor lang tid hver av dem brukte på jobben.
Slik tester vi
For å teste hastigheten lagde vi sju like tegninger med en sprittusj på en MDF-plate. Vi tok deretter tiden på hvor raskt hver maskin kunne klare å fjerne tegningen.
En god ergonomi er alltid viktig, så den har vi vurdert fortløpende under testen.
Noen av maskinene har ekstra funksjoner i form av justerbare eller ekstra slipesåler. Disse funksjonene har vi testet.
Jo mindre multisliperne støyer, desto lenger kan du holde ut med å jobbe med dem. Derfor målte vi støyen på én meters avstand, mens maskinene kjørte på full fart.

KARAKTERGIVING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire elementene: hastighet, ergonomi, funksjoner og støy

HASTIGHET
Med korn 80-papir fjernet vi en tegning på tid. Tegningen på 30 x 30 cm var laget med en sprittusj på en MDF-plate.

FUNKSJONER
Slipemusenes funksjoner er relativt få. Men de som finnes har vi testet og vurdert kvaliteten på.

ERGONOMI
I løpet av testen har vi fortløpende vurdert hvor enkle maskinene er å håndtere, og hvor gode de er å holde rundt.

STØY
Mens maskinene arbeidet på full kraft, målte vi støyen på én meters avstand. Den maksimale verdien er angitt i skjemaet.
Resultatene

BLACK+DECKER KA2000
450 kroner
BILTEMA MS 125
249 kroner
RYOBI RMS180-S
700 kroner
FERM PSM1013
700 kroner
MAKITA BO4565
800 kroner
METABO FMS 200 INTEC
800 kroner
BOSCH PSM 160 A
900 kronerLes mer om slipemus hos produsentene:
Testvinner
Liten, effektiv og billig
BLACK+DECKER KA2000
Den kompakte og hendige testvinneren er både ekstremt effektiv og utrolig enkel å jobbe med. Det skyldes blant annet utformingen med et vanlig håndtak.
Slipemusen fra Black+Decker er liten og robust, og vi er sikre på at den fint vil tåle arbeidet en gjør det selv-er utsetter den for. Det er samtidig testens eneste deltaker med et vanlig håndtak som du kan holde rundt. Det gir et godt grep og en god føling med maskinen, som er lett å betjene og som kommer seg effektivt inn i hjørner. Til de mest utfordrende stedene er det i tillegg mulig å montere en smal slipefinger foran på sålen.
Rent arbeid
Slipepapiret som følger med maskinen er bygget opp som et nett med mange fine hull. Det gjør det enklere for maskinen å suge opp støvet i den lille støvkassetten, som er testens mest effektive. Kassetten er litt stram og litt vanskelig å få av. Til gjengjeld er den både enkel å tømme og lett å montere på maskinen igjen.
Stussen til å montere støvkassetten er flat og firkantet, og det er derfor ikke umiddelbart mulig å montere på en støvsuger.
Slipingen foregår helt uproblematisk og først og fremst imponerende raskt. I det positive bildet hører det også med at den lille maskinen kun koster cirka 450 kroner. Så ikke nok med at den er testens beste deltaker – den er også den nest billigste.

Til tross for sin beskjedne størrelse, er støvkassetten testens mest effektive. Selv om det er lett å tømme kassetten, er den litt vanskelig å ta av maskinen.

Når du skal slipe på trange steder, har du muligheten til å montere den medfølgende smale slipefingeren foran på maskinen.

Testvinneren er den eneste deltakeren som er laget med et vanlig håndtak. Det gir et godt og sikkert grep på maskinen.
Godt kjøp
Imponerende billig
BILTEMA MS 125 får riktignok testens laveste karakter. Men det er samtidig testens klart billigste maskin. Og selv om det er tydelig at det er snakk om en budsjettmodell, der alle smarte detaljer er spart vekk, så klarer den faktisk slipingen ganske fint. Med en pris på bare 249 kroner, nøler vi ikke med å kåre den til testens “Godt kjøp”. For selv om det finnes mange bedre maskiner, så er den ganske fin til en vinduskarm, et trappetrinn eller en hagestol i ny og ne.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.