Avgrens bedet med jernkanter

Har du bruk for en skarp avgrensing i hagen, for eksempel mellom et blomsterbed og gressplenen, er jernkanter en både flott, enkel og holdbar løsning. Selv om kantene ruster etter hvert, holder de nærmest evig og ligger veldig stabilt. Skulle de sette seg litt, er de enkle å få på plass igen. Eneste ulempe er en litt høy pris.

Jernkanter kan bestilles på mål

Kanter av jern fås i flere varianter, både som massive jernkanter og som galvanisert stål. Her er det brukt såkalt cortenstål. Det ruster bare i overflaten, ikke i dybden, slik som vanlig jern gjør. Jernkantene kan for eksempel kjøpes på nettet hos staalbutikken.no.

Jernkantene finnes i forskjellige høyder, og kan bestilles på de lengdemålene som passer deg. Hvis du må kappe dem, kan det gjøres enkelt med en vinkelsliper.

Jernet er så stivt at du ikke trenger å være redd for at en lang kant vil komme til å “henge” på midten uten understøtting. Det skjer ikke. Til gjengjeld kan du faktisk bøye jernkantene litt, slik at de også kan legges i lette buer rundt for eksempel et rundt blomsterbed.

LES OGSÅ: Syv veier til flotte bedkanter

Slik gjør du

1. Grav ut etter en snor, slik at det er en rett kant der jernkantene skal være, her mellom et bed og gressplenen. Jernkantene har en høyde på 12 cm, så rennen skal ha en dybde på cirka 13 cm.

2. Den skarpe, rette kanten gjør det enklere å styre de tre meter lange jernkantene på plass, enn om du hadde hatt luft på begge sider av jernet. Legg et tynt avrettingslag i bunnen langs snoren.

3. Plasser den første jernkanten på en trekloss i hver ende. Det er laget en liten utskjæring i midten av treklossen, slik at det senere er plass til å banke ned et jernspyd. Jernkanten justeres på plass etter snoren ved å banke treklossene litt ned, eller ved å fylle mer grus på undersiden. Sjekk med et vater at jernkanten er i lodd, og stabiliser den med grus langs sidene, cirka 5 cm opp.

4. Sett ned den neste jernkanten i forlengelse av den første. Den skal hvile på samme trekloss, og de to kantene skal flukte perfekt. I den andre enden plasseres den på en ny trekloss, som justeres på plass til jernkanten står helt rett.

5. Skjøten fikseres med tvinger og en mal. Malen er laget av et par bordbiter og en platebit. Det er et hull i midten av malen, for å lage plass til et jernspyd av T-jern.

6. Bank jernspydet på plass med en gummihammer, til det er cirka 3 cm til jernets overkant. Jernkantene presses godt inn mot spydet ved å stampe grusen foran godt til. Når hele kanten er lagt, legges det jord på igjen, og gresset ettersås.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Test av kanttrimmere

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hage