Intro
Veiledning
Bygg rammen
Størrelsen på rammen bestemmes av hvilke og hvor mange ponton- ger du skal bruke. Pontongene våre har et innhakk, som rammen skal hvile på. Selve pontongen måler 45 x 120 cm, mens feltet innenfor innhakket er 28 x 108 cm.
I vårt tilfelle bruker vi seks ponton-ger, med en samlet bæreevne på cirka 500 kg. Det går opp hvis bjelkene som danner den ytre rammen kappes på 248 og 201,5 cm.
Lekten (C2) skrus fast med vinkelbeslag og 4 x 35 mm syrefaste skruer i midten, der den møter lekten (C1). Den er nemlig plassert slik at du ikke kan komme til for å skru inn i endeveden på lekten (C2).
Øyebeslag skrus fast i de to hjørnene som vender vekk fra land. Når plattformen ligger i vannet, skal to jernrør gå gjennom øyene og ned i bunnen på vannet, for å holde bryggen på plass.
Lektene (A) og (B) legges opp og skrus sammen, når de er kappet til. Det er pontong ene som bestemmer lengden. I vårt tilfelle skal lektene (A) være 208 cm, mens lektene (B) skal være 201,5 cm
Mål opp til lektene (C1) og (C2), etter at rammen er lagt løst oppå pontongene. Her skal lektene passe i hakket på pontongene, og de skal være 117,3 cm.
Lektene (C1) skrus fast med 6 x 120 mm syrefaste skruer i endeveden i begge ender. Buer lektene, kan de tvinges på plass med en lang skrutvinge.
Lektene (D) og (E) skrus fast når de er skåret til etter rammen. I vårt tilfelle skal lektene (D) være 31,5 cm. Lektene (E) skal være 138 cm. Lektene (D) skal passe ned i sporet på pontongen.
Sett på pontonger
Når rammen er ferdig, skal pontongene monteres. Det gjøres ved hjelp av stropper, som skrus inn i rammen med skruer og spennskiver.
Stroppene skrus fast til rammen med 4 x 35 mm syrefaste skruer og spennskiver, etter stroppen er spent rundt pontongen og rammen.
Kle bryggen
Her kler vi bryggen med trykkimpregnerte bord på 19 x 100 mm. Normalt er det for spinkelt til for eksempel en terrasse, men på en flytebrygge gjelder det å holde vekten nede.
Mellomrommet mellom bordene skal være 2-5 mm. Da er det plass nok til at bordene kan utvide seg, men samtidig ikke plass nok til at en tå kan sette seg fast i mellomrommet, når du går barføtt på bryggen.
Bordene (H) legges løst på. Er bordene like pene på begge sider, vendes kjerneveden opp. Hvis de senere buer seg, vil de da normalt løftes på midten, så vannet renner av.
Det ytterste bordet i hver ende av bryggen skrus fast med 4 x 40 mm syrefaste skruer. Spenn en snor mellom dem, som du kan rette inn etter.
Bordene skrus fast i begge ender, med unntak av ett enkelt bord på midten. I forkant er bordene rettet inn etter snoren, og mellomrommet er jevnt på 2-5 mm. Bruk to skruer på hver underliggende lekt.
Sammensetting
Forbindelsesbroen og flytebryggen forbindes til hverandre med stabelhengsler. Da kan de tilpasse seg bølger, skiftende vannstand og vekt når du går på broen og bryggen. På broen monteres heng slene med lange bolter og muttere ned gjennom rammen. Det siste hengselet skrus først helt fast når de to konstruksjonene forbindes ute i vannet. Ellers får du ikke på hengselet.
Rammen til broen skrus sammen med 6 x 120 mm syrefaste skruer, etter at lektene (F, G og K) er skåret ut. Broen er 80 cm bred, og rammen 75 cm bred. Dekket skal stikke ut 2,5 cm på hver side.
Lektene (K) er skåret skrått på undersiden i enden som skal settes sammen med flyteplattformen. Da støter de ikke mot hverandre.
Bygg broen
For å kunne komme tørrskodd fra land og ut på flytebryggen, skal det bygges en for bindelsesbro. Den får montert en enkel pontong i den enden som settes sammen med bryggen, og festes til bryggen med stabelhengsler. Når du bruker hengsler, kan de to konstruksjonene nemlig tilpasse seg bølgene og skiftende vannstander.
Det ene hengselet spennes fast med tre stk. 8 x 160 mm galvaniserte bolter og muttere gjennom forborede hull. I den andre siden bores hullene, men kun én av de tre boltene monteres i første omgang.
Pontongen spennes fast under broen med stropper. De skrus inn i rammen med 4 x 35 mm syrefaste skruer og spennskiver.
Sjøsetting
Når bryggen og broen skal på vannet og settes sammen, er det en klar fordel med et par ekstra hender - både til å bære den tunge bryggen, og særlig når du skal sette sammen hengslene mellom broen og bryggen.
Jordankrene skrus ned i bakken, der broen skal settes fast på land. Er underlaget mykt, kan du eventuelt legge noen store steiner som underlag under broen. Da unngår du at broen graver seg ned i underlaget når den vipper opp og ned i takt med bølgene.
Det kan være vanskelig å få satt sammen hengselsdelene. Derfor er det en fordel med et ekstra par hjelpende hender.
Den løse hengselsdelen vris på plass, slik at den fanger motsatsen på bryggen. Hengselet spennes fast med de to siste 8 x 160 mm galvaniserte boltene og mutterne.
Bygg i stedet en badebrygge
Flytebryggen kan enkelt bygges om til en badebrygge, som kan trekkes ut på vannet. Filtteppe, lister, stige og materialer til anker blokker kan du kjøpe for omkring en tusenlapp i tillegg, og ombyggingen kan gjøres i løpet av noen få timer.
Et kraftig filtteppe rulles ut over plattformen, og monteres i den ene enden med en list som skrus fast.
Filten spennes stramt ut, og holdes på plass rundt kanten med lister som skrus inn i rammen. Bruk syrefaste skruer.
Overskytende filt skjæres vekk, rett under listen som holder den på plass. Bruk en skarp hobbykniv.
Materialer
45 x 95 mm, trykkimpregnert furu:
- 2 stk. (A) à 248 cm
- 3 stk (B1, B2 og B3) à 201,5
- 4 stk. (C1 og C2) à 117,3 cm
- 4 stk. (D) à 31,5 cm
- 2 stk. (E) à 138 cm
- 3 stk. (F) à 66 cm
- 2 stk. (G) à 120 cm
19 x 100 mm furu, trykkimpregnert:
- 24 stk. (H) à 248 cm
- 29 stk. (J) à 80 cm
Dessuten:
- 2 bord (K) à 300 cm, trykkimpr., 45 x 120 mm
- 2 lekter (L) à 138 cm, trykk impregnert, 38 x 76 mm
- Syrefaste skruer, 6 x 120 mm
- Syrefaste skuer, 4 x 35 mm
- Syrefaste skruer, 4 x 40 mm
- 6 vinkelbeslag, galvaniserte
- 7 flytepontonger
- 2 øyebeslag
- 2 stabelhengsler, galvaniserte
- 2 galvaniserte jernrør à 4 meter
- 2 jordanker, 85 cm
- 6 M8 x 160 mm galvaniserte bolter med tilhørende muttere
- 14 stropper
- 28 spennskiver, galvaniserte, 5,3 x 15 mm
- Tau, 9 mm
Tidsforbruk
Alt kan bygges på én effektiv dag, etter at alle materialer er på plass.
Pris
Flytepontonger er dyrt. Kjøper du dem ferdig, passerer bryggen fort 10.000 kroner. Bruker du gamle tønner eller noe annet, blir prisen mye hyggeligere, for alt annet klarer du for cirka 2500 kroner.
Vanskelighetsgrad
Det er et stort prosjekt. Men det er oversiktlig og greit.