Nedsenket bålsted med lekre detaljer

Elsker du å være ute når været tillater det? Da er denne uteplassen kanskje noe for deg! Den fungerer som hyggekrok døgnet rundt. At den er senket litt ned i bakken, skaper hulestemning og gjør livet rundt bålet ekstra hyggelig.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
En uke
Pris
10.000 kroner
Bålstedet er et blikkfang med mange lekre detaljer, og vil garantert bli hagens nye samlingssted.

Bålstedet er et blikkfang med mange lekre detaljer, og vil garantert bli hagens nye samlingssted.

Intro

Bålplassen kan bygges av lett tilgjengelige impregnerte materialer, noe som selvsagt bidrar til å forenkle prosjektet. Det er også enkelt å bygge med impregnerte materialer, samtidig som de er holdbare og lette å vedlikeholde i fremtiden.

LES OGSÅ: Galleri med bålsteder

Slik bygger du bålplassen

I denne gjør det selv-veiledningen gjennomgår vi, trinn for trinn, hvordan du bygger bålplassen. Det er ikke vanskelig, men gravearbeidet er tungt. Derfor er det en god idé å være flere om jobben! Vi viser hvordan du:

  • merker opp
  • graver ut
  • stamper bunnen og bygger treskjelettet
  • kler med terrassebord.

Veiledning

01
Slik bygger du bålplassen 4 Trinn

Når bålplassen skal senkes ned i bakken, går det et par dager til å grave ut før du kan komme i gang med selve byggingen. Det skal settes opp stolper og bygges et underliggende treskjelett, som kles med terrassebord. I midten av terrassegulvet skal det være et hull til et ildsted.

Bålstedet fungerer som hyggekrok døgnet rundt.

Bålstedet fungerer som hyggekrok døgnet rundt.

1

Merk opp hvor bålplassen skal være. Da er du sikker på at den får riktig størrelse, og du vet nøyaktig hvor det skal graves ut.

2

Grav ut, slik at bålplassen blir plassert litt nede i bakken, og kjør vekk jorden. Her graves det ca 40 cm ned.

3

Stamp bunnen godt, og bygg et treskjelett. Begynn med stolpene, som graves ned til frostfri dybde. Vi bruker hjørnestolper i hjørnene og H-stolpe i midten på hver langside. De støpes fast i tørrbetong som helles rett i hullet med litt vann. Bland det med en lekt. Mellom stolpene settes bunnsviller hele veien rundt i kanten. Det legges også tverrgående tilfarere mellom bunnsvillene, slik at det blir et solid underlag til gulvet.

4

Treskjelettet kles med terrassebord. Begynn med gulvet, der bordene tilpasses til et ildsted i midten. Bordene skrus fast med terrasseskruer. I sidene plasseres bordene i notene på stolpene, og skrus fast. Stolpene kappes av i toppen til slutt.

Materialer

Bålplassen kan bygges av lett tilgjengelige impreg­ nerte materialer, noe som selvsagt bidrar til å forenkle prosjektet. Det er også enkelt å bygge med impreg­ nerte materialer, samtidig som de er holdbare og lette å vedlikeholde i fremtiden.

STOLPER
Stolpene vi bruker har en not på to sider, enten en på hver side eller en på to sider ved siden av hverandre, til et hjørne. Stolpene gjør det mulig å sette bord vannrett oppå hverandre mellom to stolper.
Du kan lage dine egne stolper ved å skru sammen tre planker/lekter, der den midterste er mindre enn de to ytterste. Dermed kan du lage stolper med enten én eller to noter, etter behov.

TØRRBETONG
Den enkleste måten å støpe fast en stolpe på, er ved bruk av tørrbetong. Det kjøpes i ferdigblandede sekker, og skal bare tilsettes vann. Du kan faktisk også gjøre det så enkelt som å helle den tørre betongen ned i stolpehullet, og deretter fylle på litt vann over betongen etterpå.

RUSTFRIE SKRUER
Det er absolutt ikke likegyldig hvilke skruer du bruker til montering av terrassebord. De skal være rustfrie/ syrefaste og selvskjærende, slik at du slipper å forbore. Alle byggvare- hus selger terrasseskruer.

FIBERDUK
Har du ikke lyst til at det skal stikke opp ugress mellom bordene i bunnen, kan du legge ut fiberduk under tilfarerne på undersiden av bordene. Det kjøpes på rull, og klippes enkelt til slik at det passer. Fiberduken hindrer lyset i å rekke ned til ugressfrø i bakken.

STEIN
Til dette bålstedet brukes dekorstein til synlig dekorasjon rundt både bålstedet og i kassene ved inngangen. For at sidene av treverket ikke skal råtne, fylles hullet mellom treverket og bakken også med stein, slik at vannet blir ledet vekk. Til dette trenger du ikke å bruke dyr dekorstein.

AVSTANDSKLOSSER
Avstandsklosser er smarte når du skal montere terrassebord. Velg den bredden du ønsker å ha mellom bordene, og sett klosser mellom dem når du skrur fast bordene. Da får du den samme avstanden mellom alle bordene. Skru eventuelt en skrue gjennom noen klosser, slik at de ikke kan falle ned mellom bordene.

Tegning

Bålplassens konstruksjon

Konstruksjonen til bålplassen er ganske enkel. Treskjelettet er bygget av tre forskjellige typer impregnerte materialer - 90 x 90 mm stolper i hjørnene og midt på langsiden, 48 x 73 mm som tilfarere, bunnsvill under gulvet og understøtting til benken, samt 28 x 120 mm terrassebord til sider, gulv og benk.

Sidene består av trykkimpregnerte terrassebord (28 x 120 mm). De kappes til i lengden, slik at de passer i notene på stolpene. Her er det seks bord, som brukes som rygglene til den benken som bygges rundt i kanten.

Stolpene (her 90 x 90 mm) støpes fast i hull som er gravd ned til frostfri dybde. Det finnes stolper med not på én eller flere sider, eller du kan enkelt lage stolpene selv. Notene vendes så de passer med konstruksjonen.

De trykkimpregnerte terrassebordene (28 x 120 mm) på gulvet kappes til i lengden og skrus fast til bunnsvill og tilfarere. I midten av gulvet skal det være et kvadratisk hull til ildstedet, så her blir det litt ekstra sagearbeid.

48 x 73 mm brukes til det underliggende treskjelettet - både som bunnsvill, som skrus fast på den utvendige siden av stolpene, og som tilfarere under terrassegulvet. Tilfarerne understøttes med stein, slik at gulvet blir helt stabilt.

Sidene langs gangen inn til bålstedet skal kun bestå av fire bord i høyden, slik at de flukter med den omkringliggende gressplenen.

Bålplassens konstruksjon

3D-modell

3D-modell

Nedsenket bålsted

Bålstedet er plassert 40 cm under bakkenivå.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Stolpene plasseres og skjelettet lages

Stolpene graves ned i frostfri dybde. De plasseres i hvert hjørne, samt en i midten på hver langside.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Treskjelettet kles med terrassebord

Bordene er kappet til og montert med terrasseskruer.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIKK: Støpte stolper

Med avstiving får du dem i lodd, mens betongen herder

TEKNIKK: Stolper på rekke

Med en hjelpesnor får du dem til å flukte nøyaktig

TEKNIKK: Oljing av terrasse

Krever kun en pensel og en bomullsklut

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...