Lun og lekker hjemmelaget bålplass i hagen

Synes du også at det er hyggelig å grille marshmallows over et bål en lun sommerkveld? Da er det opplagt å bygge denne bålplassen, med en fast benk i hardtre med plass til oppbevaring av ved rundt et bål, som er omringet av brostein. Hyggekroken kan bygges i løpet av et par dager.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
4.000 kroner
Hjemmelaget bålplass

Nyt kveldssolen ved denne hyggelige bålplassen.

Intro

Billig hjemmelaget bålplass

I gjør det selv-veiledningen som du kan laste ned her på siden, kan du se hvordan du billig og enkelt bygger en hjemmelaget bålplass. Prosjektet er overkommelig og et enkelt prosjekt, men du skal dog være nøyaktig med stavene til benken rundt bålplassen for å oppnå et optimalt resultat.

Vi viser hvordan du:

 • graver ut og gjør klart underlaget til bålplassen
 • legger steinene på bålplassen
 • bygger benken rundt bålplassen

Veiledning

01
Klargjør underlaget 3 Trinn

Når du har bestemt deg for hvor bålstedet skal være, plasserer du en stang midt i bålet. Derfra kan du markere omkretsen på sirkelen, som du tegner opp med en sprayboks i en snor bundet fast til stangen. Deretter er det bare å grave.

Fjern det øverste jordlaget, slik at du kan lage et stabilt underlag. Det skal graves ned cirka 18 cm, for å lage plass til stein, bærelag og avrettingslag. Gjør en prøveoppstilling med et par steiner for å se om du har riktig høyde.

Fyll bærelaget på underlaget, cirka 10 cm, og stamp det godt med en stampestokk. Sjekk høyden igjen.

Fordel deretter et avrettingslag, cirka 3 cm. Dette laget skal være løst, slik at brosteinene kan bankes litt ned i det.

02
Legg steinene 3 Trinn

Legg den første innerste steinringen rundt selve bålstedet. Tegn først opp sirkelen med spraymaling. Steinene bankes på plass i grusen med en gummihammer. Det er kun et par mm avstand mellom steinene i den enden som vender inn i sirkelen, mens fugene er større i den andre enden.

De neste ringene av stein legges med forband, så sant det er mulig - altså litt forskjøvet i forhold til steinene på innsiden. Det gir sterkest konstruksjon. Sjekk jevnlig at steinene ligger i riktig høyde i forhold til de midlertidige rekkene.

Sjekk at steinene ligger rett, når du har lagt alle sammen. Bruk et langt, rett bord. Hvis det er skjevheter du må rette opp, er det nå du skal gjøre det, før du fuger.

03
Bygg benken 5 Trinn

Kapp stolpene (A) til i lengden, her én meter. De grunnes og får et par runder med trebeskyttelse, før de settes i bakken. Hullene lages cirka 60 cm dype, slik at stolpene stikker 40 cm over bakken. Hullene lager du med et jordbor eller en spade.

Tverrliggerne (B) kappes til i lengden og med skrå snitt i endene, slik at benken får en buet form. De skrus fast til stolpene med 6 x 70 mm skruer.

Kapp til et endestykke, som festes øverst i begge ender av benken. Det skaper en flott finish.

Monter stavene (C), som fungerer som benkens sete. Her er de av hardtre (nyatoh), skåret ut av en større planke hos en snekker, med målene 2,2 x 4 x 50 cm. De skrus fast med 4,5 x 50 mm skruer nedenfra, slik at skruehullene ikke er synlige. Husk å forbore.

Legg til slutt en rekke stein rundt benken. Fyll bunnen under benken med dekorstein; da har du et veldrenert underlag til veden.

Materialer

 • Cirka 450 brostein
 • Pukk til bærelag (0,5 m3)
 • Avrettingsgrus (0-4 mm)
 • Dekorstein under benken
 • 10 stolper (A) av trykkimpregnert tre, 98 x 98 mm, 1 m lange
 • 8 tverrliggere (B) av 48 x 98 mm, 95 og 115 cm lange
 • 68 staver (C) i hardtre, 22 x 45 mm, 50 cm lange
 • Skruer: 4,5 x 50 og 6 x 70 mm

Spesialverktøy

 • Jordbor eller spade til å grave hull
 • Jordstamper

Tidsforbruk

Cirka 2 dager, pluss tørketid.

Pris

Cirka 4000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Et overkommelig prosjekt i den enkle enden av skalaen. Vær nøye med stavene på benken for å få et optimalt resultat.

Tegning

3D-modell

3D-modell

Rundt bålsted med benk

Prosjektet består av to enkle deler: et rundt bålsted med en avrundet benk.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Underlagets oppbygging

Her kan du se hvordan vi har bygget opp underlaget.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Benkens konstruksjon

Rammen til benken har egentlig skarpe kanter. Det er først de øverste stavene som gir det runde uttrykket.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

TIPS: Enkel dybdestopp med teip

TIPS: Tydelig oppmerking på mørkt tre

Tips & Triks

Verktøy

Når du skal bygge et bålsted med brostein, har du bruk for litt spesialverktøy. Det gjør jobben enklere, og resultatet blir bedre.

Jordstamperen brukes til å stampe underlaget med. Den er hendig der plassen er begrenset. Du kan eventuelt lage en selv, av en stolpestump med en rundstokk på tvers som håndtak.

Gummihammeren brukes til å banke steinene på plass med, uten at du trenger å være redd for at det slås av splinter når du slår.

SE BYGGEVEILEDNINGEN: Bygg gapahuk selv tegning

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...