Byggeveiledning
Lett
Vanskelig

Lag selv sneglekant til høybedet

Det tradisjonelle høybedet løfter opp plantene dine i en god arbeidshøyde, men dette høybedet kan mye mer enn det: De skrå sidene gjør det lett å stå ved, og sneglekanten til høybedet på sidene holder mordersneglene borte fra plantene.

Enkelt å jobbe ved

Sneglekanten til høybedet er mest effektivt hvis den bygges med skrå sider. Samtidig er de skrå sidene veldig enkle å jobbe ved, ettersom du kommer helt inn til kanten på bedet. I tillegg er bedet enkelt å bygge.

Skåner ryggen

Tanken med de skrå sidene kjenner du igjen fra kjøkkenbenken, der du også har stor glede av at sokkelen er trukket tilbake, slik at du kan komme tett på benken og støtte med det ene kneet når du bøyer deg fremover. Her ved det 120 cm brede høybedet, med sneglekant, betyr det at du rekker inn til bedet og at du kan arbeide uten å få vondt i ryggen.

Velg de riktige materialene

Høybedet her brukes til pynteplanter, men vil du at sneglekanten til høybedet skal beskytte grønnsaker og frukt - bør du unngå trykkimpregnert tre og i stedet bygge med for eksempel eik, robinia eller lerk.

Dobbel sneglekant til høybedet

Tanken bak sneglekanten til høybedet er enkel: De 240 cm lange sidene av forskalingsplater har under alle omstendigheter bruk for støtte for ikke å bule ut når jorden år etter år hviler tungt på den. Ved å skjære støttelistene gjennom på langs med et skrått snitt, skaper vi en skrå underside med et skarpt knekk i enden som blir til et sneglevern hvor sneglene ikke kan komme gjennom. Og lykkes det en enkelt snegle å komme seg forbi den første hindringen, ligger det en ny hindring rett etter.

Hele kassen rundt høybedet bygges av en enkelt forskalingsplater pluss rammen. Kassen settes på bakken, fores med fiberduk og fylles med god jord.

REDAKSJONEN ANBEFALER: En drivbenk kickstarter kjøkkenhagen

Komplett byggeveiledning

I artikkelen finner du en komplett instruksjon til hvordan du bygger dine egne høybed med sneglekant.

Listene på yttersiden av HØYBEDET har skrå undersider og skarpe kanter der MORDERSNEGLENE får vanskeligheter med å passere.

Listene på yttersiden av HØYBEDET har skrå undersider og skarpe kanter der MORDERSNEGLENE får vanskeligheter med å passere.