Intro
Veiledning
Finerplaten sages opp til fire sider (A og B). Jobben blir lettere hvis du legger platen på to lekter du ikke skal bruke: Deretter stiller du inn sagen til å sage 5-7 mm dypere enn platen, så kan du føre sagen hele veien uten å bekymre deg for bukkene.
De to snittene på 15 grader merkes opp på den ene gavlen (B). Når du har sagd ut gavlen med en håndsag - eller en sirkelsag med styreskinne - kan du merke av på de andre tre sidene med denne gavlen som mal, før du sager dem til.
Hjørnestolpene (C) sages til, slik at de er 43 cm lange. Kapp-/gjærsagen skråstilles på 15 grader på begge ledd, før du sager stolpene i hjørnene. Når du kommer til de fire stolpene (D) midt på langsidene, sager du kun skrått på den ene siden.
Endestykkene (B) skrus fast på hjørnestolpene (C). Du bør forbore hull til skruene, slik at du får skruehodene litt ned i den harde platen. Vi setter 5 stk. 5 x 50 mm rustfrie skruer forskjøvet i sikksakk i hvert hjørne.
Kantene på platene forsegles med maling før kassen settes sammen, slik at det ikke siver fukt inn i platen gjennom ubeskyttede snittflater.
Langsidene (A) skrues nå også på hjørnestolpene. Vi setter kassen opp-ned på to arbeidsbukker, som vi har måttet forlenge ved å skru et bord på overliggeren, slik at de kan holde den 120 centimeter brede kassen.
Siste del på avstivingen av bedets lange sider er de utvendige listene (G og H). Det er disse vi med enkle midler gjør til en sperre som sneglene ikke kommer forbi, men det er faktisk kun en ekstragevinst.
Ideen er like enkel som den er effektiv og diskret. En trykkimpregnert bjelke sages gjennom på langs med et 60 graders snitt. Det kan du for eksempel gjøre med en sirkelsag som er utstyrt med et parallellanlegg. Du kan naturligvis også be folkene i byggvarehuset om å skjære bjelkene på langs for deg.
Bjelkene deles på langs i to like store stykker i en vinkel på 60 grader. Også her er det en fordel at bjelkene ligger på et bord du kan sage ned i, slik at du kan fortsette snittet forbi og over bukkene. De nye skråkantene høvles glatte.
Det skrå snittet markeres ut fra midten. Sag i en prøve først - de to delene skal bli like store.
Sneglevernene skal skråskjøtes, og det er vanskelig å få snittet til å ligge riktig. Kapp-/gjærsagen stilles på 45 grader med 15 grader skrå vinkel. Prøv et par ganger før du sager til i riktig lengde.
De øverste sneglevernene (G og H) skrus fast gjennom platen og inn i stolpene med 6 x 100 mm skruer. Deretter skrus det fra platene og inn i listene med 5 x 50 mm skruer. De må sitte godt; de stiver av kanten mot tyngden fra jorden.
Nederste sneglevern skrus fast 12 cm fra øverste sneglevern etter samme oppskrift. For å styre dem på plass har vi sagd til tre avstandsstykker på 12 cm hver.
Hele underkanten forsegles når kassen er satt sammen og sneglesikret. Også endene på hjørnestolpene og tverrdragerne lukkes med maling. Fukt trenger mange ganger hurtigere inn i endetreet enn i sidene på treet.
Gjør plass til høybedet i hagen, og grav ut til de to nederste tverrstiverne (F). Høybedet løftes eller tippes på plass.
TIPS: Har du skvallerkål eller brennesle, er det en god idé å dekke til jorden med fiberduk eller å fôre kassen med den.
Materialer
15 mm forskalingsplate av finér:
• 1 plate, 125 x 250 cm, skjæres opp til
2 langsider (A) og 2 kortsider (B)
75 x 75 mm trykkimpregnert furu:
• 4 hjørnestolper (C) à 43 cm
• 4 midtstolper (D) à 51 cm
– alle stolper skjæres med skrå snitt
19 x 100 mm trykkimpregnert furu:
• 2 lange tverrstivere (E) à 110 cm
• 2 korte tverrstivere (F) à 100 cm
45 x 120 mm trykkimpregnert furu,
kuttet på langs med 60º snitt:
• 4 lange sneglevern (G) à ca. 250 cm
• 4 korte sneglevern (H) à ca. 120 cm
Dessuten:
• Rustfrie skruer à 5 x 50 mm, 100 stk.
• Rustfrie skruer à 6 x 100 mm, 24 stk.
• Maling for å forsegle kantene
Tidsforbruk
1-2 dager
Pris
1200-1300 kroner, pluss jord og eventuelt fiberduk
Vanskelighetsgrad
Her kreves ikke mye erfaring. Du kan forenkle jobben ved å få materialene sagd opp etter mål hos byggvarehuset.
Tegning
Høybed av én enkelt plate
Høybedets sider er skåret ut av én enkelt forskalingsplate i standardmål. Stolpene, tverrdragerne og listene på yttersiden stiver av sidene, slik at de kan tåle vekten av jorden - og listene holder samtidig snegler ute fra bedet.
Forskalingsplatene vi har brukt sages opp etter denne skissen. Hvis du ikke har en egnet sag, kan du få den ferdig saget etter mål hos byggvarehuset. Får du ikke tak i plate i disse målene, tilpasser du målene til den platen du har, for eksempel til 122 x 244 cm.

Sneglevern med dobbel sikring
Sneglegjerder har normalt en frihøyde på 10 cm og en 6 cm bred underside, som skråner 55 grader. Det får vi 60º ved å sage gjennom en 45 x 120 mm bjelke med et 60 graders snitt og bruke de to halvdelene som avstivning på bedets sider, som også skråner 15 grader.

Video
Tips & Triks
Skruene skal sitte pent, derfor måler vi nøye opp før vi borer i den første gavlen. Men vi sparer oss for oppmålingen på de øvrige sidene ved å bruke denne forborede gavlen som mal på de andre sidene, og deretter borer gjennom hullene på den.
69835_NO_A_10_2010_4_5.jpg
Magasinartikkel
Last ned magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

