Robust høybed - bygget av tre

Vil du ha et høybed av tre med lang holdbarhet, så er denne utgaven et godt alternativ. Det er bygget med sider av robust støpefinér, som settes sammen og stives opp med trykkimpregnert furu.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dage
Pris
1.300 kroner

Intro

Lag selv sneglekant til høybedet

Det tradisjonelle høybedet løfter opp plantene dine i en god arbeidshøyde, men dette høybedet kan mye mer enn det: De skrå sidene gjør det lett å stå ved, og sneglekanten til høybedet på sidene holder mordersneglene borte fra plantene.

Enkelt å jobbe ved

Sneglekanten til høybedet er mest effektivt hvis den bygges med skrå sider. Samtidig er de skrå sidene veldig enkle å jobbe ved, ettersom du kommer helt inn til kanten på bedet. I tillegg er bedet enkelt å bygge.

Skåner ryggen

Tanken med de skrå sidene kjenner du igjen fra kjøkkenbenken, der du også har stor glede av at sokkelen er trukket tilbake, slik at du kan komme tett på benken og støtte med det ene kneet når du bøyer deg fremover. Her ved det 120 cm brede høybedet, med sneglekant, betyr det at du rekker inn til bedet og at du kan arbeide uten å få vondt i ryggen.

Velg de riktige materialene

Høybedet her brukes til pynteplanter, men vil du at sneglekanten til høybedet skal beskytte grønnsaker og frukt - bør du unngå trykkimpregnert tre og i stedet bygge med for eksempel eik, robinia eller lerk.

Dobbel sneglekant til høybedet

Tanken bak sneglekanten til høybedet er enkel: De 240 cm lange sidene av forskalingsplater har under alle omstendigheter bruk for støtte for ikke å bule ut når jorden år etter år hviler tungt på den. Ved å skjære støttelistene gjennom på langs med et skrått snitt, skaper vi en skrå underside med et skarpt knekk i enden som blir til et sneglevern hvor sneglene ikke kan komme gjennom. Og lykkes det en enkelt snegle å komme seg forbi den første hindringen, ligger det en ny hindring rett etter.

Hele kassen rundt høybedet bygges av en enkelt forskalingsplater pluss rammen. Kassen settes på bakken, fores med fiberduk og fylles med god jord.

REDAKSJONEN ANBEFALER: En drivbenk kickstarter kjøkkenhagen

Komplett byggeveiledning

I artikkelen finner du en komplett instruksjon til hvordan du bygger dine egne høybed med sneglekant.

Veiledning

01
Platen skjæres ut 3 Trinn

1

Finerplaten sages opp til fire sider (A og B). Jobben blir lettere hvis du legger platen på to lekter du ikke skal bruke: Deretter stiller du inn sagen til å sage 5-7 mm dypere enn platen, så kan du føre sagen hele veien uten å bekymre deg for bukkene.

2

De to snittene på 15 grader merkes opp på den ene gavlen (B). Når du har sagd ut gavlen med en håndsag - eller en sirkelsag med styreskinne - kan du merke av på de andre tre sidene med denne gavlen som mal, før du sager dem til.

3

Vi har valgt å sette platens ru side på yttersiden, mens den glatte siden vendes inn mot jorden, men dette kommer helt an på hva du foretrekker. De to sidene er like sterke. Men den ru siden sliter klart mest på blyantspissen din!

02
Høybedet bygges 5 Trinn

1

Hjørnestolpene (C) sages til, slik at de er 43 cm lange. Kapp-/gjærsagen skråstilles på 15 grader på begge ledd, før du sager stolpene i hjørnene. Når du kommer til de fire stolpene (D) midt på langsidene, sager du kun skrått på den ene siden.

2

Endestykkene (B) skrus fast på hjørnestolpene (C). Du bør forbore hull til skruene, slik at du får skruehodene litt ned i den harde platen. Vi setter 5 stk. 5 x 50 mm rustfrie skruer forskjøvet i sikksakk i hvert hjørne.

3

Kantene på platene forsegles med maling før kassen settes sammen, slik at det ikke siver fukt inn i platen gjennom ubeskyttede snittflater.

4

Langsidene (A) skrues nå også på hjørnestolpene. Vi setter kassen opp-ned på to arbeidsbukker, som vi har måttet forlenge ved å skru et bord på overliggeren, slik at de kan holde den 120 centimeter brede kassen.

5

De midterste stolpene (D) skrus fast cirka 80 cm fra hjørnene. Spenn dem fast med tvinger, før du forborer og skrur. Tverrstiverne (E og F) skrus på stolpene, slik at avstanden mellom sidene i overkant er 120 cm, som ved gavlen.

03
Bedet sneglesikres 7 Trinn

Siste del på avstivingen av bedets lange sider er de utvendige listene (G og H). Det er disse vi med enkle midler gjør til en sperre som sneglene ikke kommer forbi, men det er faktisk kun en ekstragevinst.

Ideen er like enkel som den er effektiv og diskret. En trykkimpregnert bjelke sages gjennom på langs med et 60 graders snitt. Det kan du for eksempel gjøre med en sirkelsag som er utstyrt med et parallellanlegg. Du kan naturligvis også be folkene i byggvarehuset om å skjære bjelkene på langs for deg.

1

Bjelkene deles på langs i to like store stykker i en vinkel på 60 grader. Også her er det en fordel at bjelkene ligger på et bord du kan sage ned i, slik at du kan fortsette snittet forbi og over bukkene. De nye skråkantene høvles glatte.

Det skrå snittet markeres ut fra midten. Sag i en prøve først - de to delene skal bli like store.

2

Sneglevernene skal skråskjøtes, og det er vanskelig å få snittet til å ligge riktig. Kapp-/gjærsagen stilles på 45 grader med 15 grader skrå vinkel. Prøv et par ganger før du sager til i riktig lengde.

3

De øverste sneglevernene (G og H) skrus fast gjennom platen og inn i stolpene med 6 x 100 mm skruer. Deretter skrus det fra platene og inn i listene med 5 x 50 mm skruer. De må sitte godt; de stiver av kanten mot tyngden fra jorden.

4

Nederste sneglevern skrus fast 12 cm fra øverste sneglevern etter samme oppskrift. For å styre dem på plass har vi sagd til tre avstandsstykker på 12 cm hver.

5

Hele underkanten forsegles når kassen er satt sammen og sneglesikret. Også endene på hjørnestolpene og tverrdragerne lukkes med maling. Fukt trenger mange ganger hurtigere inn i endetreet enn i sidene på treet.

6

Gjør plass til høybedet i hagen, og grav ut til de to nederste tverrstiverne (F). Høybedet løftes eller tippes på plass.

TIPS: Har du skvallerkål eller brennesle, er det en god idé å dekke til jorden med fiberduk eller å fôre kassen med den.

7

Høybedet fylles halvveis opp med jord fra hagen og øverst legger vi frisk jord, egnet til de vekster vi drømmer om å dyrke.

Skråstiverne fjernes først når bedet er halvfullt med jord, det bevarer de rette vinklene i hjørnene.

Materialer

15 mm forskalingsplate av finér:
• 1 plate, 125 x 250 cm, skjæres opp til
2 langsider (A) og 2 kortsider (B)

75 x 75 mm trykkimpregnert furu:
• 4 hjørnestolper (C) à 43 cm
• 4 midtstolper (D) à 51 cm
– alle stolper skjæres med skrå snitt

19 x 100 mm trykkimpregnert furu:
• 2 lange tverrstivere (E) à 110 cm
• 2 korte tverrstivere (F) à 100 cm

45 x 120 mm trykkimpregnert furu,
kuttet på langs med 60º snitt:

• 4 lange sneglevern (G) à ca. 250 cm
• 4 korte sneglevern (H) à ca. 120 cm

Dessuten:
• Rustfrie skruer à 5 x 50 mm, 100 stk.
• Rustfrie skruer à 6 x 100 mm, 24 stk.
• Maling for å forsegle kantene

Tidsforbruk

1-2 dager

Pris

1200-1300 kroner, pluss jord og eventuelt fiberduk

Vanskelighetsgrad

Her kreves ikke mye erfaring. Du kan forenkle jobben ved å få materialene sagd opp etter mål hos byggvarehuset.

Tegning

Høybed av én enkelt plate

Høybedets sider er skåret ut av én enkelt forskalingsplate i standardmål. Stolpene, tverrdragerne og listene på yttersiden stiver av sidene, slik at de kan tåle vekten av jorden - og listene holder samtidig snegler ute fra bedet.

Forskalingsplatene vi har brukt sages opp etter denne skissen. Hvis du ikke har en egnet sag, kan du få den ferdig saget etter mål hos byggvarehuset. Får du ikke tak i plate i disse målene, tilpasser du målene til den platen du har, for eksempel til 122 x 244 cm.

Høybed av én enkelt plate

Sneglevern med dobbel sikring

Sneglegjerder har normalt en frihøyde på 10 cm og en 6 cm bred underside, som skråner 55 grader. Det får vi 60º ved å sage gjennom en 45 x 120 mm bjelke med et 60 graders snitt og bruke de to halvdelene som avstivning på bedets sider, som også skråner 15 grader.

Sneglevern med dobbel sikring

Video

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong og kunststoff.

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Plantekasse