To enkle metoder til hjemmelaget espalier

Et armeringsnett mellom to lister. Eller en håndfull øyeskruer og noen meter vaier på veggen. Begge deler er raske, lette og elegante metoder hvis du har bruk for et espalier.

Espalier av wire

Den nesten usynlige metoden består av stålwire montert på øyeskruer.

Intro

1. Espalier av wire montert på veggen

Mange planter trives best der det er le. Derfor plantes de ofte helt inntil rekkverk, vegger eller eksisterende gjerder.

I dette tilfellet gir ikke veggen bare le for vinden, men også plantene noe å kravle opp langs. Noen slyngplanter kan kravle direkte opp langs veggen, og noen ganger er et gjerde laget slik at plantene kan klatre inn og ut mellom gjerdebordene uten hjelp. Men ofte må plantene ha hjelp for å få fotfeste, eller de må bindes opp etter hvert som de vokser.

Et espalier på veggen eller gjerdet kan lages på mange måter. Denne metoden med øyeskruer og stålwire er en rask og enkel løsning, som etter hvert blir nesten usynlig.

2. Frittstående espalier av armeringsnett

Et enkelt, billig – og likevel elegant – espalier kan du lage av enkle lister og et armeringsnett. Et slikt nett brukes egentlig til armering av betongkonstruksjoner, men kan brukes til mye annet også. Det eneste du må bestemme deg for før du går i gang, er høyden på espalieret og avstanden mellom de to stolpene.

LES OGSÅ: Armeringsnett – når skal jeg bruke armeringsnett?

Vi monterer espalieret som avskjerming på en liten terrasse, men det kan selvsagt også stå helt fritt, for eksempel som en oppdeling av hagen.

Finn fram vernebriller og hansker før du begynner å skjære til nettet med vinkelsliperen. Det fyker gnister og små metallpartikler.

TIP: Gode klatreplanter

Her er noen eksempler på de mest vanlige slyngplantene og andre planter som kan ha glede av et espalier:

  • Blåregn
  • Kaprifol
  • Klematis
  • Klatrerose/slyngrose
  • Villvin
  • Pipeholurt
  • Humle

Den nesten usynlige metoden består av stålvaier montert på øyeskruer. Den mer synlige er laget av armeringsnett.

Veiledning

01
Frittstående espalier av armeringsnett 10 Trinn

Et enkelt, billig - og likevel elegant - espalier kan du lage av enkle lister og et armeringsnett. Et slikt nett brukes egent lig til armering av betongkonstruksjoner, men kan brukes til mye annet også.

Det eneste du må bestemme deg for før du går i gang, er høyden på espalieret og avstanden mellom de to stolpene.

Vi monterer espalieret som avskjerming på en liten terrasse, men det kan selvsagt også stå helt fritt, for eksempel som en oppdeling av hagen.

Finn fram vernebriller og hansker før du begynner å skjære til nettet med vinkelsliperen. Det fyker med gnister og små metallpartikler.

1

Du trenger to lister til hvert espalier. Du kan for eksempel bruke trykkimpregnerte lekter eller skjære til listene av materialer du har liggende.

2

Når du merker opp armeringsnettet, skal du sørge for at den delen du skal bruke, blir symmetrisk. Bredden skal være som avstanden mellom de to listene der nettet skal festes, minus bredden på den ene lista.

3

Nettet skjæres til med ei baufil eller en vinkelsliper. Har du en såkalt twinkutter som her, kan du selvsagt også bruke den. Både vinkel sliper og twinkutter krever hansker og vernebriller.

4

Armeringsnettet finnes med forskjellige maskestørrelser. Mål avstanden mellom armeringsjernene. Mål fra midten til midten. Her av avstanden 15 cm.

5

På den ene lista setter du merker med samme avstand som maskestørrelsen på armeringsnettet. Det første merket plasseres 5-10 cm fra enden. Sett like mange merker som det er armeringsjern i nettet, og kutt lista 5-10 cm etter det siste merket.

6

Lista med merkene spennes sammen med de andre listene med ei skrutvinge. Ved hjelp av en vinkel overføres merkene fra den øverste til de andre listene.

7

I hver enkelt strek måler du inn til midt på lista. Dra en strek slik at det blir et kryss der du skal bore.

8

Med et bor som passer til tykkelsen på armeringsjernet, borer du hull nøyaktig i hvert kryss. Hullene skal være så dype at de går ned til midten av lista.

9

Legg et par dråper PU-lim (polyuretan) i hvert hull, og bank lista ned over endene på armeringsnettet. Begynn fra en av endene.

10

Dette espalieret monteres mellom veggen og en stolpe eller for eksempel mellom to stolper. Espalieret festes med 2 til 3 skruer gjennom lista på begge sider.

02
Espalier av vaier montert på muren 6 Trinn

Mange planter trives best der det er le. Derfor plantes de ofte ved vegger, uthus eller langs gjerder. Men plantene får slik ikke bare le for vinden, de får også noe å klatre på. Noen klatreplanter kan finne feste direkte på veggen, og noen ganger kan plantene selv finne feste ved å slynge seg inn og ut i et gjerde. Men ofte må plantene ha hjelp til å få fotfeste, eller de må bindes opp etterhvert som de vokser. Et espalier på veggen eller på et gjerde kan lages på mange måter. Denne metoden med øyeskruer og stålvaier er rask og enkel, og etter hvert blir den nesten usynlig.

1

Begynn med å merke opp ytterpunktene for espalieret på veggen. Formen på espalieret bestemmer du selv, men det bør være 15-20 cm mellom trådene.

2

Bor hull i ytterpunktene, og skru øyeskruene i veggen. Bruk passende murplugger, og skru øyeskruene helt inn slik at ringen ligger helt inntil veggen.

3

Den ene enden av vaieren stikkes gjennom en av de nederste øynene og festes ved hjelp av en vaierlås og ei tang. Klem låsen godt sammen slik at vaieren ikke kan gli ut.

4

Trekk vaieren på tvers og gjennom to øyer på motsatt side og tilbake igjen. Fortsett til du når opp til det siste øyet oppe, og stram så godt til.

5

Lås vaieren på samme måte som i den motsatte enden, og klipp vekk det over-flødige av vaieren. Nå er espalieret klar til å holde orden på den villig voksende kveden (Cydonia vulgaris) - eller andre vekster.

6

Nå kan planta settes opp, enten bare ved at den selv holder seg fast i vaieren eller ved å binde den forsiktig fast med ei snor.

Materialer

Ubehandlet armeringsnett, 8 x 150 mm:

• 1 espalier, 75 x 185 cm

Trykkimpregnerte materialer:
• 2 lister á 180 cm (saget i 45 mm bredde)

Dessuten:
• PU-lim (polyuretan)

VERKTØY

• Boremaskin
• Vinkelsliper, baufi l eller twinkutter

Plastbelagt galvanisert 5 mm vaier:

• 1 espalier, 5 m

6 x 50 mm øyeskruer:
• 8 stk. til oppspenning av vaier

Dessuten:
• Vaierlås

VERKTØY

• Drill
• Bor
• Murplugger

Pris

Cirka 100 kroner

Tegning

Armeringsnettet limes fast i hullene i listene med PU-lim. Først i den ene lista, deretter i den andre. Hullene bores inn til midten av listene.

Video

VERKTØY: Slik bruker du vinkelsliperen

I denne videoen kan du se hva vinkelsliperen kan, og hvordan du bruker den. Sliperen gir deg masser av kraft når du skal skjære i jern, betong og stein. Og med riktig kutteskive kan du lage nøyaktige snitt i alt fra aluminium og plast til hardtbrente fliser. Du lærer også alt om innstillinger og beskyttelsesustyr, slik at du kan jobbe trygt.

TIPS: Smart dybdestopp til boret

TIPS: Strek opp nøyaktig med tommestokken

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Espalier