Espalier av wire

Den nesten usynlige metoden består av stålwire montert på øyeskruer.

1. Espalier av wire montert på veggen

Mange planter trives best der det er le. Derfor plantes de ofte helt inntil rekkverk, vegger eller eksisterende gjerder.

I dette tilfellet gir ikke veggen bare le for vinden, men også plantene noe å kravle opp langs. Noen slyngplanter kan kravle direkte opp langs veggen, og noen ganger er et gjerde laget slik at plantene kan klatre inn og ut mellom gjerdebordene uten hjelp. Men ofte må plantene ha hjelp for å få fotfeste, eller de må bindes opp etter hvert som de vokser.

Et espalier på veggen eller gjerdet kan lages på mange måter. Denne metoden med øyeskruer og stålwire er en rask og enkel løsning, som etter hvert blir nesten usynlig.

2. Frittstående espalier av armeringsnett

Et enkelt, billig – og likevel elegant – espalier kan du lage av enkle lister og et armeringsnett. Et slikt nett brukes egentlig til armering av betongkonstruksjoner, men kan brukes til mye annet også. Det eneste du må bestemme deg for før du går i gang, er høyden på espalieret og avstanden mellom de to stolpene.

Frittstående espalier av armeringsnett

Frittstående espalier av armeringsnett

Vi monterer espalieret som avskjerming på en liten terrasse, men det kan selvsagt også stå helt fritt, for eksempel som en oppdeling av hagen.

Finn fram vernebriller og hansker før du begynner å skjære til nettet med vinkelsliperen. Det fyker gnister og små metallpartikler.

LAST NED ARTIKKELEN og få hele veiledningen til hvordan du lager de to espalierene.

TIP: Gode klatreplanter

Her er noen eksempler på de mest vanlige slyngplantene og andre planter som kan ha glede av et espalier:

  • Blåregn
  • Kaprifol
  • Klematis
  • Klatrerose/slyngrose
  • Villvin
  • Pipeholurt
  • Humle