Hjemmelaget fuglehus

Dette fuglehuset er bygget etter mål som passer til stær, men det er lett å tilpasse slik at det passer til andre fugler. I tillegg er det både enkelt og billig å lage. Se mer her.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 timer
Pris
60 kroner

Intro

Det har blitt lenger mellom de naturlige reirplassene. Fuglene vil derfor sette pris på kasser som kan erstatte de gamle hule trærne som det ikke er plass til i våre velpleide hager.

Denne kassa er en spennende variant av den enkle med ett rom med hull som vi ellers pleier å lage. Vi så kassa på Færøyene ved bygda Gjogv på nordøstkysten av Eysturoy der vindfanget gir stærene en velkommen ekstra beskyttelse mot den sterke vinden.

Denne fuglekassa kan du også innrede til andre fugler. Ved å forandre på størrelsen på hullet og bunnen og avstanden fra reirplassen til vindfanget, kan den tilpasses andre fugler. Det leser du mye mer om på for eksempel www.dof.dk der fugle eksperter gir mange gode råd.

Inspirasjonen til kassa fikk vi på Færøyene der en hel liten koloni av stær bodde trygt og godt.

Veiledning

01
Slik bygger du 6 Trinn

1

Alle delene sages til etter tegningen til venstre. Overkanten på sidene (A) kan sages i 45 grader for å gi taket bedre støtte. Her bruker vi sirkelsag, men ei stikksag kan også brukes. Snittet inn i sidene (A) sages med stikk- eller håndsag.

Sag slik at du fjerner halvparten av streken.

2

Delene monteres. Det letteste og raskeste er å montere dem med en spikerpistol, men har du ikke det, bruker du bare spiker eller skruer. Et 45 mm hull passer til halvstore fugler, f.eks. stær.

Flygehullet bores fra begge sider for å få rene kanter.

3

Til støtte for takflatene (J) setter vi en liten kloss (G) på innsiden av bakplata (B). Her bruker vi skruer. TIPS: Borer du et 10 mm hull i hvert hjørne av bakplata, er kassa lett å henge opp.

4

De små klossene (H) festes. Den i bunnen bruker du når klaffen (F) festes med en skrue etter at du har gjort høstrengjøringen. Bor et par 8 mm hull i bunnen (E) slik at det ikke kan samle seg vann i bunnen av fuglekassa.

5

Takplatene (J) stiftes fast med små klammer i pistolen eller med små stifter og en hammer. Vær forsiktig, det er ikke mye plass i ei plate på 6 mm. TIPS: Et lag takpapp gjør kassa tørr og trygg og forlenger levetiden.

6

Klaffen (F) skrus fast med et hengsel til bunnen av vindfanget og festes med en skrue inn i den smale klossen (H) i bunnen av kassa. Fordi rovfugler og katter ikke greier å nå ned til reiret, kan du gi stæren ei grein å sitte på.

Materialer

En rest 16 mm kryssfinér på 100 x 45 cm pluss et par stykker 6 mm finér til takflatene er nok til ei kasse til stær. Andre fugler foretrekker et mindre eller større gulv, det finner du på www.dof.dk

Tidsforbruk

2-3 timer - lag flere når du først er i gang.

Pris

50-60 kroner eller mindreii

Vanskelighetsgrad

Svært lett. Skulle noe være for vanskelig, kan du ofte finne en enklere metode.

Tegning

Slik monterer du delene

Montér bunnen (C) og bakstykket (B) først slik at det er lett å holde orden på resten av delene. Avslutt med pinne, klaff og tak. Setter du ei rute (K) bak klaffen, kan du følge livet i reiret.

Slik monterer du delene

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Fuglebrett-fuglehus