Enkelt fuglebrett med tak og gulv av sink

Med en stolpe og to biter sinkplate, kan du raskt og enkelt bygge et elegant fuglebrett. Du får både tegning og trinn for trinn-byggeveiledning her.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
500 kroner

Intro

Lag et fuglebrett selv! Da får du det akkurat slik du vil ha det – uansett om du liker et enkelt, diskret fuglebrett, som går i ett med de grønne omgivelsene, eller et fuglebrett i to etasjer, med torvtak og pipe.

Gode råd til fuglebrettet

Lag et fuglebrett litt høyt på en stolpe, slik at ikke katter kan klatre opp til det. Plasser det helst tett mot en hekk, en busk eller et tre, så det er enkelt for fuglene å komme seg i skjul. Men sørg samtidig for fritt utsyn, slik at katter ikke kan snike seg frem til det usett.

Større fugler som kråker og skjærer kan du holde borte fra fuglebrettet ved å sette et stormasket nett rundt det.

Et fuglebrett skal være lett å gjøre rent, slik at ekskrementer fra fuglene ikke kan spre eventuelle sykdommer. Fuglebrettet skal helst også ha et tak som holder foret tørt, og det skal ha kanter langs bunnen, som sørger for at foret holder seg på brettet.

Gode råd til foret

Når du har laget fuglebrettet, skal du ta stilling til hva slags for du vil servere fuglene.

Jo flere forskjellige typer for som ligger på fuglebrettet, desto flere forskjellige typer fugler tiltrekker du. Særlig solsikkefrø, hirsefrø, nøtter og meiseboller er populære. Kjøper du ferdige blandinger, så unngå de som inneholder mye korn og mais. De er ikke populære hos fuglene.

Har du først begynt å legge ut for på fuglebrettet, forplikter det. For fuglene venner seg raskt til at det er enkel tilgang til mat.

Lag et fuglebrett

Fuglebrettet på denne siden er helt enkelt, og lages av en stolpe som sages ut i tre deler. Mellom delene monteres to sinkplatestykker som gulv og tak. Konstruksjonen kan nesten ikke bli enklere: lag et fuglebrett på en formiddag, til en materialpris på noen hundrelapper.

Fuglebrettet lever opp til alle ekspertenes krav: taket holder foret tørt, sinkbunnen er enkel å rengjøre, kantene på bunnen holder foret på plass, og den høye stolpen gjør det vanskelig for katter å klatre opp.

LES OGSÅ: Bygg et praktisk kaninbur i lette moduler

Veiledning

01
Sinkplatene lages 3 Trinn

Begynn med å bearbeide sinkplatene. Selve matbrettet (B) skal ha hjørnene skåret av, og sidene skal bøyes opp i vinkelrett posisjon, 90 grader. Taket (A) skal bøyes slik at det får en skråhelling på cirka 45 grader, 22,5 til hver side.

Når du skal bøye sinkplatene spenner du det stykket som skal bøyes fast mellem to treklosser med skrutvinger. Ved å gripe fatt i tvingene og vri dem rundt, bøyer du sinkplatene.

Platen til matbrettet måler her 38 x 38 cm. Taket måler 40 x 49 cm.

Midt i platene borer du 8 mm hull, slik at de passer akkurat på gjengestangen.

Matbrett og tak monteres først når stolpen er saget til og boret ut.

1

Fjern hjørnene og fil sinkplatens kanter. Et hjørne fernes ved å skjære et dypt spor i platen med en hobbykniv. Legg sporet over kanten på et stykke hardt tre, og hjørnet brekkes enkelt av. Fil kanten slik at det ikke er igjen noe å skjære seg på.

2

Bøy sidene på platen. Strek først opp bøyelinjene på platen. Spenn deretter fast det stykket av platen som skal bøyes mellom to treklosser med tvinger. Grip fatt i tvingene, og bøy trestykkene rundt til sidene står i riktig vinkel.

3

Bank på kanten av de oppbøyde sidene med en trekloss og hammer når sidene står i rett posisjon, slik at bøyen på sinkplaten blir skarp og tydelig. Bor til slutt 8 mm hull midt i både tak og brett.

02
Stolpen tilpasses 8 Trinn

1

Tegn opp til utsaging av stolpen. Marker der taket skal plasseres, her 28 cm fra foringsplassen. Sett av vinkelen med en smygvinkel. Sag deretter av stolpen mellem C og D1. Toppen av stolpen mellom (D1 og D2) er fortsatt udelt.

2

Marker midten på toppen av stolpen (D1 og D2). Bor først 3 cm med et 28 mm spadebor, slik at det blir plass til en mutter. Bor så videre gjennom stolpen med et langt 8 mm forskalingsbor.

Spenn fast stolpestykket, slik at det står helt rett når du skal bore.

3

Sag til den øverste delen av stolpen slik at stykket blir delt mellom D1 og D2. Når du skal skråskjære toppen av toppstykket D2, skal du sage fra alle sider, med skråning i samme vinkel som taket.

4

Bor hull i stolpestykkene (D1), (D2) og (C), slik at matbrettet kan monteres. Hullet fra mellomste stykke (D1) overføres til det nederste (C) ved å holde de to sammen og bore med et langt 8 mm bor.

5

Tegn opp lengden på ansats-skruen (F) på stolpen (C). Skruen skal stikke ca. 5 mm opp over kanten, slik at langmutteren (G) kan skrus på. Fram til den øverste streken bores det med et 8 mm bor. Med teip på boret blir dybden tydelig.

6

Skru langmutteren (G) på, og monter matbrettet. Gjengene på skruen skal bare nå halvveis gjennom mutteren. Sag av en gjengestang (H) på 30 cm, og skru den fast i mutteren. Dermed kan du sette sammen hele fuglebrettet.

Det skal forbores med et 14 mm bor i bunnen av den øverste delen av stolpen D1, slik at det er plass til langmutteren (G).

7

Spenn sammen konstruksjonen med en mutter og en spennskive øverst, som det er lagd plass til i toppstykket. Steng hullet med en propp, som ikke trenger å sitte stramt fra begynnelsen, ettersom den vil utvide seg i fuktig vær.

8

Plasser stolpen i et stolpespyd (K) i bakken, der fuglebrettet skal være. Hullene markeres på begge sider av stolpen, og det bores fra begge sider. To galvaniserte maskinbolter (L) holder fuglebrettet ordentlig godt fast.

Materialer

Sinkplate, 0,75 mm tykk:
• 1 tak (A), 40 x 49 cm
• 1 matbrett (B), 38 x 38 cm

Dessuten:
• 1 stolpe, (vår er 71 x 71 cm lerk) (C) og (D)
• 1 rundstokk, 28 mm, 30 cm lang (E)
• 1 ansatsskrue, 8 x 100 mm (F)
• 1 langmutter, 8 mm (G)
• 1 gjengestang, 8 mm, 30 cm lang (H)
• 1 mutter og spennskive
• 1 propp, 28 mm, 4 cm lang (J)
• 1 stolpespyd, 75 cm langt (K)
• 2 maskinbolter, 10 x 80 mm (L)

Spesialverktøy

• 1 forskalingsbor, 8 mm, 40 cm langt

Tidsforbruk

1 dag

Pris

Cirka 500 kroner

Vanskelighetsgrad

Det er ikke vanskelig å bygge dette fuglebrettet. Men du skal sørge for å bore nøye.

Tegning

Stolpen deles i tre, og settes sammen igjen med sinkplater mellom. En ansatsskrue (F) og en gjengestang (H) forbundet med en langmutter (G) A holder delene sammen. Øverst skrus alt sammen fast med en mutter plassert i et hull under proppen i toppen.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Fuglebrett-fuglehus