Byggeveiledning
Lett
Vanskelig

Lag et fuglebrett selv! Da får du det akkurat slik du vil ha det – uansett om du liker et enkelt, diskret fuglebrett, som går i ett med de grønne omgivelsene, eller et fuglebrett i to etasjer, med torvtak og pipe.

Gode råd til fuglebrettet

Lag et fuglebrett litt høyt på en stolpe, slik at ikke katter kan klatre opp til det. Plasser det helst tett mot en hekk, en busk eller et tre, så det er enkelt for fuglene å komme seg i skjul. Men sørg samtidig for fritt utsyn, slik at katter ikke kan snike seg frem til det usett.

Større fugler som kråker og skjærer kan du holde borte fra fuglebrettet ved å sette et stormasket nett rundt det.

Et fuglebrett skal være lett å gjøre rent, slik at ekskrementer fra fuglene ikke kan spre eventuelle sykdommer. Fuglebrettet skal helst også ha et tak som holder foret tørt, og det skal ha kanter langs bunnen, som sørger for at foret holder seg på brettet.

Gode råd til foret

Når du har laget fuglebrettet, skal du ta stilling til hva slags for du vil servere fuglene.

Jo flere forskjellige typer for som ligger på fuglebrettet, desto flere forskjellige typer fugler tiltrekker du. Særlig solsikkefrø, hirsefrø, nøtter og meiseboller er populære. Kjøper du ferdige blandinger, så unngå de som inneholder mye korn og mais. De er ikke populære hos fuglene.

Har du først begynt å legge ut for på fuglebrettet, forplikter det. For fuglene venner seg raskt til at det er enkel tilgang til mat.

Lag et fuglebrett

Fuglebrettet på denne siden er helt enkelt, og lages av en stolpe som sages ut i tre deler. Mellom delene monteres to sinkplatestykker som gulv og tak. Konstruksjonen kan nesten ikke bli enklere: lag et fuglebrett på en formiddag, til en materialpris på noen hundrelapper.

Fuglebrettet lever opp til alle ekspertenes krav: taket holder foret tørt, sinkbunnen er enkel å rengjøre, kantene på bunnen holder foret på plass, og den høye stolpen gjør det vanskelig for katter å klatre opp.

Last ned artikkelen på denne siden, og få en komplett byggeveiledning – trinn for trinn.