Lekkert insekthotell av gamle materialer

Hvis du har et par gamle planker og litt netting liggende, kan du raskt og enkelt bygge et insekthotell. Det blir både billigere og bedre enn de du kan kjøpe.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 timer
Pris
300 kroner

Intro

Har du noen overskuddsmaterialer liggende fra andre prosjekter, kan du raskt lage et insekthotell.

Det er et morsomt og hyggelig nybegynner-prosjekt, der alle kan henge med.

Det krever ikke mye mer enn et par planker, netting og litt fyll – som du kan finne i naturen. For eksempel smågreiner, grankongler, valnøtter, bark, mose og skjell.

Her får du en grundig byggeveiledning, der du kan se hvordan det gjøres – trinn for trinn.

Du får også en komplett materialliste, slik at du har oversikt over hva du skal bruke. På bilder med mål og forklaringer får du hjelp til å justere kapp- og gjærsagen til de skrå snittene.

Veiledning

01
Slik gjør du 16 Trinn

En regulær sekskantet kasse bygges med seks like lange sider (A). De kappes med 30˚ snitt i endene, slik at de danner en vinkel på 120˚ når de settes sammen. Kassen deles opp i rom med seks vegger (B) som er 20,4 cm lange. Også veggdelene (B) kappes 30˚ i endene.

Før du setter i gang, er det smart med en prøveopplegging – for eksempel først med papirstrimler for å bestemme størrelsen. Og igjen når du har kappet delene og skal sette dem sammen.

Når du setter kassen sammen, begynner du bare med to A-stykker og fortsetter med ett stykke om gangen, til du har en sekskant. Alle sammenføyninger limes og spikres. B-stykkene plasseres inne i kassen, slik at det blir sju rom.

Delene kan være litt vanskelige å holde styr på, så begynn med å stifte dem fast øverst til sidene, mens du justerer på plass og til slutt setter dem fast nederst.

1

Kapp sidedelene (A) med 30 graders snitt, slik at de kan settes sammen til en sekskantet kasse. Det er viktig at delene er like lange, her 22 cm. Kapp også til veggdelene (B). De er 20,4 cm lange.

2

Sett sammen den sekskantede kassen. Legg lim på begge ender som skal settes sammen. Sørg for at sammenføyningen er helt tett. Gi den deretter et par dykkert – ikke for kraftige, for da sprekker treet.

3

Sjekk diagonalmålene på kassen. De skal være like lange på alle tre diagonaler for at kassen skal se harmonisk ut. Du kan justere det på plass, hvis det er behov for det.

4

Plasser delene (B) inni kassen. Den ene enden skal plasseres på midten av A-stykkene, og parallelt med det neste A-stykket. Sjekk med tommestokken, slik at du er sikker på at de ligger parallelt.

5

Spikre fast delene (B) etter at du har plassert dem inni kassen. Det skal også være trelim i sammenføyningene før de spikres. Sørg for at de settes fast i akkurat samme nivå, slik at du får en plan flate øverst.

6

Monter en bakkledning (C), slik at kassen blir tett på baksiden. Her består bakkledningen av bord. Kassen legges oppå bordene, og det tegnes opp. Bordene kappes til og limes/spikres fast.

7

Fyll rommene, slik at insekthotellet blir spennende å besøke. Her har vi bare brukt det vi hadde til rådighet: smågreiner, kongler, bark, valnøtter, mose og skjell. Det er fritt valg – bruk det du har.

8

Legg netting på fronten, hvis noen av materialene sitter løst. Her skjæres en volierenetting til med platesaks og stiftes fast med en stiftepistol. Bor til slutt et hull på baksiden, så insekthotellet kan henges opp.

Inspirasjon: 8 andre insekthoteller

Materialer

16 x 98 mm bord:

  • 6 stykker (A) à 22 cm
  • 6 stykker (B) à 20,4 cm
  • 4 stykker (C), til bakkledning

Dessuten:

  • Trelim, utendørs
  • Spiker
  • Stifter
  • Volierenetting
  • Innhold til rommene (her greiner, kongler, nøtter, bark, mose, skjell)

Spesialverktøy:

  • Spikerpistol
  • Stiftepistol
  • Platesaks

Tidsforbruk

3-4 timer.

Pris

Cirka 300 kroner

Vanskelighetsgrad

Et morsomt lite prosjekt, der alle kan henge med. Det er enda lettere hvis du bygger en rettvinklet kasse.

Video

Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Stoppkloss til kappsagen

Slik bruker du dykkertpistolen

I denne videoen lærer du om dykkertpistolens funksjoner og innstillingsmuligheter. Pistolen er til stor hjelp ved en lang rekke oppgaver, der du gjerne vil spikre raskt og med en hånd ledig til å holde på emnet, for eksempel ved montering av fotlister, karmlister, taklister, spikerslag og panel.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Fuglebrett-fuglehus