Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Villmarkspanel til lavpris

Plankerne afbarkes før brug og håndsorteres, så de uregelmæssige former kommer til at passe sammen.

Panelbordene monteres til et skjelett av trykkimpregnerte stolper og spikerslag, etter at de uregelmessige bordene er sortert slik at de passer sammen. Resultatet blir rustikt, flott og holdbart.

LES OGSÅ: Flott, rått og holdbart raftegjerde

Billige panelbord fra et sagbruk

Utleggssortering av villmarkspanel egner seg ikke som kledning på et hus. Men på et rustikt gjerde eller en levegg er det mer enn godt nok. Kontakter du et sagbruk som selger villmarkspanel, har de ofte en utsortert kvalitet som de selger billig, kanskje til 10-15 kroner per løpemeter. Bordene i denne artikkelen er kasserte bord av eik, fra et sagbruk i Tyskland. Bordene ble levert som en stor pakke med barkkanter på.

Vi begynner med å plukke vekk ubrukelige bord og sortere dem, slik at vi får et gjerde der formen på plankene passer sammen, og vi får en jevn flate som ikke har hull fordi bordene ikke passer sammen. Kjøper du grove utsorterte panelbord, kan du oppleve at du får dem levert med barken på. I så fall er det en god idé å avbarke dem før du bruker dem. Barken vil tørke og falle av uansett, og det er dumt om den gjør det etter at du har montert bordene. Det blir i så fall stygt, og det kan være skader under barken.

Last ned gjør det selv veiledningen og få oppskriften på et massivt villmarkspanel

I denne gjør det selv veiledningen får du en komplett materialliste til villmarkspanelet. Vi viser også trinn for trinn hvordan du:

  • setter opp stolpene
  • avbarker og monterer plankene

Det er ingen av delene i prosessen som er vanskelig, men du må være nøyaktig når du plasserer stolpene og sørge for at de står solid fast.