Bomsterk port

Her er en port som garantert ikke kommer til å henge skjevt. Stabiliteten blir bygget inn i porten med kryssende lister.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
500 kroner.

Stolpene er kledd med ferdigkjøpte metallhatter. Porten holdes lukket med en portlås

Intro

Porten virker lett og elegant med den fine krysskledningen, som samtidig gjør den veldig sterk.

Overliggeren er laget av mørkt, hardt tre, som gir en fin kontrast til det hvite.

En port kan fort komme til å henge skjevt, hvis konstruksjonen ikke er sterk nok. Det unngår du hvis du bygger denne modellen, som er konstruert etter samme prinsipp som kryssfinér. To lag kryssende lister gjør at rammen ikke gir seg en millimeter, selv hvis noen skulle få lyst på en svingtur i den.

Det ene laget lister ligger inne i rammen, det andre laget ligger utenpå, og går ut til ytterkanten på rammen, slik at listene både er skrudd sammen med det innerste laget og selve rammen. Det skaper en stor stabilitet til porten. Men selv om den er solid bygget, er den samtidig lett og elegant å se på.

Det er også viktig at stolpene står solid. Derfor er de støpt fast i utgravde hull med tørrbetong. Det er laget to klosser rundt hver stolpe som to ankere. Det gir maksimal støtte. Når stolpene er støpt fast, skal betongen herde i minst et døgn før porten hengsles på.

Veiledning

01
Bygg porten 7 Trinn

Når du har sagd ut delene, er det bare å begynne å bygge. Det er smart å sette sammen porten på en plate med vinkelrette hjørner. Da kan du enkelt sjekke at porten også blir vinkelrett.

Først monteres rammen, som deretter fylles ut med lister. De plasseres på skrå med samme avstand mellom. Når rammen er fylt ut, skal du montere den samme typen lister motsatt vei, slik at det dannes et flettemønster. Det andre laget lister settes fast både til rammen og det første laget lister, og er det som gir porten sin kraftige styrke.

1

Rammene på porten settes sammen. Legg delene på en plate med vinkelrette hjørner, og spenn fast listene med skrutvinger mens du skrur.

2

Sett to skruer i hvert hjørne. Her brukes 5 x 70 mm skruer. Det er en god idé å forbore.

3

Fyll porten med lister. Start med de lengste listene (D). Bruk avstandsklosser når listene legges ut, for å få lik avstand mellom dem. NB! Fintilpass listene på kapp-/gjærsagen.

4

Sett fast de resterende listene til rammen med 5 x 70 mm skruer. Listene (D, E, F, G og H) spennes fast med tvinger, mens de skrus gjennom rammen.

5

Snu porten, og legg listene (J, K, L, M og N) ut på den andre siden. Marker hvor de skal skjæres langs ytterkanten på rammen, og kutt dem til.

6

Skru fast listene til rammen og de kryssende listene med 4 x 35 mm skruer. Også her brukes tvinger til å holde listene mens det skrus.

7

Mal porten to strøk med heldekkende trebeskyttelse. Skru to hengsler på porten, dermed er den klar til å bli hengt opp.

02
Sett opp stolpene 5 Trinn

1

Mål ut hvor stolpene (A) skal graves ned, og bank et par pinner i bakken. Beregn 1 cm avstand på hver side mellom porten og stolpene. Du kan kappe en list som passer med avstanden mellom stolpene, slik at du har den å måle med.

2

Stolpene (A) plasseres i hullene. Sjekk at de står helt rett. Hullene lager du enklest med et stolpebor. Hell noen småstein i hullene før du plasserer stolpene. Det drenerer vekk vann.

3

Sjekk at stolpene er helt i lodd, og hell betong ned i bunnen rundt stolpene. Du kan eventuelt sette fast en list med riktig stolpeavstand mellom stolpene mens du heller betong i hullene.

4

Hell vann i hullet til tørrbetongen. Fyll jord oppå, som stampes godt. Hell mer betong ned i hullet, slik at det dannes to ankere rundt begge stolpene. Hullet fylles opp med jord til slutt. La stolpene stå et døgn, slik at betongen kan tørke.

5

Mal stolpene et par strøk med heldekkende trebeskyttelse, mens det er enkelt å komme til med rullen. Begynn med et strøk grunningsolje.

03
Monter porten 4 Trinn

Nå er porten klar til å bli satt opp. Når du skal montere den til stolpene, skal du sørge for at det er litt avstand mellom porten og stolpene. Først og fremst fordi porten skal kunne åpnes og lukkes, men også fordi du skal ha plass til de hengslene som porten skal settes fast med. Det er lettest å bestemme plassering av porten og rette den opp, hvis du setter den midlertidig fast med skrutvinger.

Øverst på porten beskyttes listenes endeved av en overligger. Her har vi valgt en overligger i mørkt tre for å skape kontrast til alt det hvite. På toppen av stolpene monteres metallhatter. De beskytter stolpene, så de holder lenger.

1

Monter porten til stolpene. Sett fast porten på stolpene med et par skrutvinger. Bruk et par lister med en tykkelse på 10 mm til å holde avstand mellom port og stolper. Da får du plass til hengselet, og porten kan åpnes.

2

Hold hengslene opp på stolpe og port, og marker skruenes plassering. Skru dem fast med 4 x 40 mm skruer.

3

Spenn fast overliggeren med et par tvinger, og skru den fast oppå porten med 4 x 40 mm skruer.

4

Kapp stolpene cirka 8 cm over porten, slik at du kan montere de to beskyttende hattene på stolpene.

Materialer

73 x 73 mm trykkimpregnerte stolper:
• 2 stolper (A) à 200 cm

19 x 98 mm bord:
• 2 rammesider (B) à 66 cm

19 x 48 mm lister:
• 2 rammesider (C) à 109 cm
• 3 lister (D) à 100 cm
• 2 lister (E) à 80 cm
• 2 lister (F) à 60 cm
• 2 lister (G) à 40 cm
• 2 lister (H) à 20 cm
• 3 lister (J) à 115 cm
• 2 lister (K) à 100 cm
• 2 lister (L) à 80 cm
• 2 lister (M) à 60 cm
• 2 lister (N) à 40 cm

26 x 70 mm hardt, mørkt treverk:
• 1 overligger (P), 75 cm

Dessuten:
• Tørrbetong
• 4 x 35, 4 x 40 og 5 x 70 mm skruer
• 2 hengsler til dører, 70 x 190 mm
• 1 portlås
• 2 hetter til stolper, 73 x 73 mm
• Grunningsolje og trebeskyttelse

Tidsforbruk

1-2 dager.

Pris

Cirka 500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det er ikke vanskelig å bygge denne porten, som er helt uten vanskelige skjøter.

Tegning

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hageport