Bygg en enkel og solid port med Z-ramme

Vil du unngå at hageporten henger, så er dette byggeveiledningen du skal følge. Her får du oppskriften på en solid port, som holder i mange år.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
2.000 kroner

Intro

I denne gjør det selv-veiledningen kan du se hvordan du bygger en hageport som holder i mange år. Vi viser hvordan du:

 • sager til stolper og rammestykker
 • setter sammen rammen og lager skråstiveren
 • skrur fast kledningsbord på porten
 • monterer port og beslag

Veiledning

01
Stolper og rammestykker 5 Trinn

En solid hageport bygget av materialer i kraftige dimensjoner krever et par velvoksne stolper, som kan bære tyngden av den. De kappes til i toppen med skrå snitt fra alle kanter, slik at det dannes en pyramidespiss på toppen.

Selve porten består av en ramme av kraftige materialer. På de loddrette rammestykkene lages det rundinger i toppen. De gjør det enklere for vannet å renne vekk, og det gir en flott finish og en mindre “tung” port å se på.

1

Merk opp til en pyramidespiss på stolpen (A). Mål 10 cm ned fra toppen, og strek opp rundt hele stolpen ved hjelp av en tømrervinkel, slik at du vet hvor du skal sage.

2

Sag til stolpeendene. Det er enklest med en kapp-/gjærsag, som stilles til skrå snitt på 25 grader. Når de fire snittene er klare, har du en flott spiss som vannet renner av.

3

Tegn opp en runding på toppen av de lodd­ rette rammestykkene (B). Den tegnes opp med en passer og sages til med en stikksag.

4

Rammestykkene (B) kappes til i lengden. Legg dem slik at rundingene er plassert nøyaktig ut for hverandre. Strek opp etter vinkelen i den andre enden.

5

De skarpe kantene avrundes lett med en høvel. På en såkalt avfaset kant, blir even­ tuelle hakk og slag mindre synlige. I tillegg skaper det en penere finish.

02
Ramme og skråstiver 7 Trinn

Når du skal sette sammen rammen, er det en god idé å gjøre det på et plant, vinkelrett underlag. Da kan du bruke kantene på underlaget til å rette inn etter - dermed er du sikker på at porten din blir vinkelrett.

Sammenføyningene av rammen styrkes med plugger, som du må bore ut til. Pluggene limes fast i hullene, slik at de sitter godt fast.

Når rammen er satt sammen, måler du opp til den viktige skråstiveren, som gjør at porten ikke kommer til å henge.

1

Lag rammen (B og C) til porten. De vann­ rette delene kappes til i lengden og legges mellom de loddrette rammestykkene. Det er viktig at underlaget er helt plant - ellers risikerer du at porten blir skjev.

2

Merk opp til plugger i sammenføyningene. I hver sammenføyning skal det være to plugger, 2 cm fra kantene. Lag markeringer på både de loddrette og vannrette delene, slik at du vet akkurat hvor du skal bore.

3

Merk opp akkurat hvor det skal bores ut til pluggene. De skal plasseres midt på den smale kanten, så oppstrekingen på forsiden skal overføres til den smale siden.

4

Bor ut til pluggene. Her brukes et 22 mm spiralbor. Hullene bores 7 cm dype - det er litt dypere enn halvparten av pluggenes lengde, og gjør det lettere å banke delene sammen så sammenføyningen blir tett.

5

Rammen settes sammen. Spiss pluggene først, smør dem med utendørs trelim og bank dem 6 cm ned i hullene på den lodd­ rette delen (B). Sett de vannrette delene (C) på pluggene, og bank dem på plass.

6

Mål opp til skråstiveren (D). Plasser rammen oppå skråstiveren på et plant, vinkelrett underlag (her en MDF-plate). Skråstiveren skal gå fra nederste hjørne i hengselsiden til øverste hjørne i låsesiden.

7

Sag til skråstiveren (D), og bank den på plass. En treklubbe er ideell, men du kan også bruke en trekloss og en hammer. Det viktigste er at du ikke lager merker i treet.

03
Kledning 3 Trinn

1

Kledningsbordene (E) til porten kappes med et skrått snitt nederst, slik at vannet kan dryppe av bordene. Det forlenger treets levetid. Her stilles kapp-/gjærsagen inn til snitt på 25 grader.

2

Tegn opp til spisser på toppen av bordene (E). Det gjør at vannet lettere renner av dem, i tillegg blir det vanskelig å klatre over porten. Sag til bordene, og fjern skarpe kanter etter snittet med et slipepapir.

3

Skru fast kledningsbordene (E) med 5 x 60 mm skruer. Det er en god idé å tegne opp en linje først, som skruene settes etter. Da havner de på en rett linje.

04
Montering av port og beslag 5 Trinn

Nå gjenstår bare å sette opp porten. Du skal først ha gravd hull til stolpene, som støpes fast i bakken. Det er viktig at stolpene står fullstendig rett, slik at porten åpnes og lukkes som den skal.

Porten monteres ved å klosse den opp, slik at du kan finjustere plasseringen. Etterpå mangler du kun beslagene. Gir du hageporten en trebeskyttelse, holder den seg pen ekstra lenge.

1

Plasser stolpene i hullene. Sørg for at de settes midt ut for hekken i begge sider. Sjekk at stolpene står i lodd i begge retninger, før du tømmer tørrbetong og litt vann i hullet og blander det sammen.

2

Monter porten etter at betongen har tørket et par dager. Porten er tung, så den klosses opp slik at den står et par millimeter høyere i låsesiden. Det kommer til å passe når den faller riktig på plass.

3

Porten festes med stabelhengsler. Skru først fast den lange delen på porten, så du vet hvor hengselet skal sitte på stolpen. Tre skruer gjennom hullet, og skru en mutter på baksiden. Kapp av resten av bolten.

4

Monter håndtaket i låsesiden, etter at du har målt opp hvor det skal plasseres. Her skal du også først bore hull gjennom porten med et spiralbor. Hullet skal være 1 mm større enn grepet.

5

Portlåsen monteres på den andre siden av porten. Det gir deg muligheten til å låse porten med en hengelås.

Materialer

 • 2 stolper (A), her 125 x 125 mm, à 230 cm
 • 2 loddrette rammestykker (B), 48 x 123 mm, à 112 cm
 • 2 vannrette rammestykker (C), 48 x 123 mm, à 85 cm
 • 1 skråstiver (D), 48 x 98 mm, 95 cm
 • 7 bord (E) til kledning, 22 x 148 mm, à 85 cm
 • Rundstokk, 22 mm, til plugger à 12 cm
 • Skruer, 5 x 60 mm
 • Tørrbetong
 • Portlås og stabelhengsler, inkludert skruer og muttere

Spesialverktøy

 • Eventuelt jordbor
 • Tømrervinkel

Tidsforbruk

Cirka 2 dager.

Pris

Cirka 2000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Et middels vanskelig prosjekt med rundinger og spisser som krever nøyaktig oppmåling og utskjæring.

Tegning

3D-modell

3D-modell

Hageport i tre

Sterk og solid hageport som holder i mange år.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Stolper med pyramidesnitt

Støpte stolper med pyramidesnitt.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Ramme og skråstiver

Rammen er laget og den viktige skråstiveren settes inn for struktur.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Kledning

Porten er kledd med tilpassede kledningsbord.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIKK: Støpte stolper

Med avstiving får du dem i lodd, mens betongen herder

TEKNIKK: Skrå toppsnitt på stolper

Med en enkel sagemal blir alle snitt identiske

TIPS: Led vekk vannet fra endeveden

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Hageport