Dobbeltport med flotte detaljer

Å lage en hageport med flotte, elegante bladskjøter, høres kanskje ut som en uoverkommelig oppgave. Men takket være de nøyaktige snittene på en kapp-/gjærsag, kan du fint klare å lage en hageport som vil gjøre naboen misunnelig.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
1.000 kroner

Hageporten vår er dobbel, fordi innkjørselen er bred. Du kan også lage porten med én dør, hvis det passer bedre til huset.

Intro

En gang var det å lage flotte og elegante treskjøter en oppgave som var forbeholdt garvede snekkere, som med et stemjern og lang erfaring kunne lage treskjøter som var både flotte og nesten usynlige.

En kapp-/gjærsag får du i dag kjøpt for en relativt billig penge, og da kan alle som vil henge med. Sagen kan med stor presisjon lage perfekte snitt i treet, og det er nettopp det verktøyet som gjør oss i stand til å lage denne smarte og solide hageporten med bladskjøter.

Det er viktig at sagen er justert helt riktig, slik at vi kan lage de millimeterpresise snittene som skal brukes til skjøtene – snittene som får porten til å se elegant ut. Derfor bruker vi tid på å finjustere sagen, før vi begynner å lage de forskjellige elementene til porten.

Når det gjelder utsmykkingen på porten, er det kun fantasien som setter grenser. De to delene på porten vår møtes i en sol, men ønsker du et annet motiv, kan du prøve deg frem. Målene til hageporten avhenger av bredden på innkjørselen eller hagegangen din.

Veiledning

01
Kapp-/gjærsagen fininnstilles 7 Trinn

Det er helt avgjørende at du får justert dybdestoppet på sagen nøyaktig, slik at du kan sage ut alle delene med riktig dybde. Uten det, klarer vi ikke å lage bladskjøtene som gir porten det helt spesielle, elegante utseendet.

Det er en god idé å øve deg på et par restebiter, før du går i gang med å sage i det som skal bli til hageport. Vi bruker en lektestump og noen tvinger til å forsikre oss at sagen står solid og ikke flytter seg mens vi bruker den.

Lag et lengdestopp med en lektestump. Vi setter fast en lektestump på sagens bakkant, og lager på den måten et lengdestopp. Da slipper vi å ta et nytt mål for hver gang vi skal sage et nytt emne.

Bladet skal treffet midt i treet. Vi har lagt en liten lekt mellom anlegget og emnet, for å kompensere for at sagbladet er rundt. Da får vi et snitt med samme dybde gjennom hele emnet.

Test at sagen er justert riktig. Når dybdestopp og lengdestopp er justert, er det på tide å teste det. Vi tester på et emne som er like tykt som det vi skal bruke til porten.

Sjekk at dybden er justert riktig. Sag en restebit fra begge sider med en liten forskyvning. Når de to snittene møtes, er sagen riktig. Sørg for at dybdeskruen er strammet godt, så sagen ikke flytter seg.

Slik skal første del av skjøten se ut. Lag en rekke snitt tett inn mot hverandre. Med et skarpt stemjern fjerner du stumpene, og dermed er første del av skjøten ferdig.

Slik lages en flott og sterk skjøt. Det krever verken avansert verktøy eller ekspertkunnskap, og når sagen er justert, går jobben faktisk også ganske raskt. Dermed får du en perfekt rettvinklet bladskjøt.

Du kan bruke skruer eller beslag. Porten blir mest solid hvis skjøtene både limes og skrus. Hvis du har lyst, kan du også forsenke skruene. Bruk i tillegg vinkeljern i hjørnene, for å forsterke porten ytterligere.

02
Porten settes sammen 4 Trinn

Når rammedelene er saget ut, og skjøtene passer sammen, er det på tide å lage toppen på porten. Vi velger en buet form, og merker opp den på en 48 x 148 mm, som er bredere enn de andre delene i porten. Dermed ender toppen til slutt med å bli like bred som de øvrige delene i rammen, etter at den er saget til.

Vi venter med å lime sammenføyningene, til alt er saget ferdig. I første omgang gjelder det bare å forsikre seg om at alt passer sammen.

1

Skjelettet er på plass. Vi har laget alle skjøtene på samme måte. Vi venter med limet, og holder porten sammen med tvinger.

2

Vi merker av til portens topp (C). Som på resten av porten, lages også toppen med bladskjøter. Vi har laget sidene (B og A) ekstra lange, slik at det er litt å ta av.

3

Vi bruker en list til å tegne opp den buede toppen (C). Vi bruker en bjelke som er bredere enn de andre, og vi bruker en bøybar list til å tegne etter. Listen settes fast med små spiker eller en tvinge.

4

Sag ut buen (C) etter oppstrekingene. Vi har tegnet den buede formen som vi ønsker på toppen, og er klare for å sage den til.

03
Delene til porten limes sammen 5 Trinn

Alle bladskjøter er ferdige. Vi har sjekket at de passer sammen. Nå er tiden kommet for å lime sammen porten. Vi får igjen bruk for de tvingene som vi brukte til å holde porten løst sammen.

Vi har valgt å bruke polyuretanlim, som er meget sterkt, til å lime sammen porten med. Når limet har tørket, henger du opp porten på portstolpene med galvaniserte hengsler.

Sørg for at alle delene passer. Når vi har saget til toppen (C) og sikret at alt passer, kan vi begynne å lime sammen porten.

Smør lim på alle sammenføyningene. Vi bruker polyuretanlim. Det skummer opp, slik at limet trenger ned i alle små sprekker og ujevnheter i sammenføyningene.

Limet begynner raskt å skumme. Det er klebrig og lukter vondt, så bruk engangshansker, og gjør jobben utendørs. Det overskytende limet tørkes av med en fuktig fille.

Vi setter spilene (G) på plass. Mens limet på rammen tørker, setter vi på plass spilene. Vi skrur dem fast med treskruer. Husk å forbore!

Lag de fine detaljene i toppen på porten. Her er det kun fantasien som setter grenser. Vi har valgt å lage en dekorativ sol.

Materialer

Tre (her trykkimpregnert)

  • 48 x 98 mm (A, B, D)
  • 48 x 148 mm (C)
  • 36 x 48 mm (G)
  • Polyuretanlim
  • Skruer til tre: 5 x 90 mm

For øvrig

  • Portstopper (galvanisert)
  • Porthengsler (galvanisert)

Spesialverktøy

  • Kapp-/gjærsag
  • Stemjern

Tidsforbruk

Sett av en helg til prosjektet.

Pris

Cirka 1000 kroner i materialer.

Vanskelighetsgrad

Porten er ikke spesielt komplisert å lage når sagen først er justert som den skal. Hvis du vil gjøre det enda enklere, kan du bruke skruer i stedet for å lage treskjøter.

Tegning

3D-modell

Hageport (Dobbeltport med flotte detaljer)

3D-modell

Store hengsler holder porten

Vend 3D-modellen rundt, og se hvor store hengslene egentlig er. Jo lenger de er, desto bedre holder de porten.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTYG: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hageport