Lett og elegant hageport på solide stolper

Her får du byggeveiledningen på en flott og fjærlett hageport, som svinger lett og ubesværet på to betongstolper, dypt forankret og faststøpt i bakken.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dage
Pris
1.500 kroner

Intro

Har du også opplevd en hageport som ikke kan lukkes, fordi stolpen er trukket skjev – eller som er gått så mye i stykker at du ikke våger å røre den? Her får du oppskriften på en ny og frisk hageport i klassisk stil. I tillegg til sitt elegante ytre, er den bomsterk, og den vil svinge fjærlett på solide portstolper i mange år fremover.

Disse betongstolpene er kjøpt ferdige i Sverige. Du kan eventuelt støpe betongstolper selv, bruke granittstolper, impregnert tre eller lage flotte stolper på annet vis. Her graver vi stolpene 90 cm ned, for å sette dem frostfritt og for å gjøre dem så stabile at de vil holde seg loddrette.

Styrken i porten oppnår vi dels ved å være nøye med skråstiveren, og dels ved å grunne og male alt godt før det settes sammen. Da unngår vi ubeskyttet tre, som kan råtne.

Veiledning

01
Portstolpene graves ned 5 Trinn

Frittstående stolper skal alltid graves ned. Stolpesko og lignende vil aldri gjøre dem stabile nok til å bære en port.

De skal ned til frostfri dybde. I tillegg gir vi dem to sekker betong hver, for å låse dem fast i bakken. Er porten større, eller ekstra tung, bør du også forbinde portstolpene under bakken. En solid jobb med stolpene, blir du belønnet for i mange år fremover.

1

Hullene til stolpene graves. Her kan vi bruke de gamle hullene, men vi utvider dem for å få plass til betong og til å stampe fast jorden. Vi bruker en stolpespade, som enkelt løfter jorden opp fra hullet.

2

Vi setter først opp den ene stolpen, og stamper fast litt jord rundt den, slik at den blir stående i riktig høyde, her er det 130 cm over bakken. Vi sjekker med et vater at det andre hullet er dypt nok.

3

Toppen av stolpene settes i samme høyde. Kan du få hjelp til noe av jobben, så er det nå du skal benytte deg av muligheten. Det er mye enklere å rette opp stolpene hvis dere er to om jobben.

4

Stolpene rettes opp i alle retninger. De skal stå like høyt, loddrett i begge sider, med riktig avstand (her 111 cm) og de skal vris så flatene flukter.

TIPS: Vi spenner en tvinge på stolpene for å kunne styre dem.

5

Stolpene støpes fast. Når de to stolpene er helt på plass, tømmes tørrbetong i hullene. Tilsett litt vann, men ikke så mye at betongen blir våt. Hold av plass til jord, grus, belegning eller andre ting.

02
Rammen bygges med skråstiver 9 Trinn

Vi har satt stolpene med en avstand på 111 cm. Det gjør at porten skal være 107 cm bred.

Vi begynner med å lage en ramme som de loddrette stavene kan skrus på. Den skal være 107 cm bred og 65 cm høy. I hjørnene settes delene sammen med gjæring.

Rammen stives opp med en skråstiver. Den skal gå fra bunnen i hengselsiden og sikre at porten ikke kommer til å henge om et år eller to.

1

Rammedelene (A og B) kappes med skråsnitt, slik at de lange sidene måler henholdsvis 107 og 65 cm. Kappsagen gjør det enkelt å treffe nøyaktig 45 grader.

2

Vi forborer til skruene med et 5 mm bor.

TIPS: To bukker og en plate, slik at du får en god arbejdshøyde og har delene liggende på et plant underlag, er til stor hjelp.

3

Forbor til tre skruer i hvert hjørne - to i den ene delen og én i den andre. Bor slik at skruene ikke vil treffe hverandre når du skrur sammen rammen.

4

Rammen skrus sammen. Vi legger litt lim på de skrå flatene, setter dem sammen, retter dem inn etter en vinkel og låser alle hjørnene med 5 x 100 mm skruer.

5

Mål opp til skråstiveren (C) på rammen. Mål 3,7 cm (halvparten av skråstiverens bredde) ut fra hjørnet, og lag en markering på begge sider. Da vet du hvor skråstiveren skal ligge når den strekes opp.

6

Marker der skråstiveren (C) skal skjæres. Vi bruker wen tømrervinkel til å markere de skrå snittene på skråstiveren. Først når vi har skåret til den ene enden, streker vi opp og skjærer til den andre.

7

Skråstiveren (C) skrus fast med to 5 x 100 mm skruer i hver ende. Her forborer du også, og husker å forskyve de to skruene slik at de ikke treffer hverandre.

8

De vannrette kantene skjæres litt skrått, slik at regnvannet ikke legger seg på oversiden - og slik at det drypper av undersiden. Den laveste delen på rammen plasseres altså vekk fra stavene.

9

Rammen og stavene (D) grunnes og males. Grunningen påføres i to strøk med 24 timers intervall. Den skal tørke 24 timer til før du maler to strøk. Du maler også en siste gang når alt er på plass.

03
Stavene skrus på 6 Trinn

Så er det tid for å skru fast stavene på rammen. De er så lange, at de kan kappes til i begge ender etter at porten er satt sammen, og de er grunnet og malt, som rammen, før de settes på.

Stavene plasserer vi så de går 18 cm ned fra rammen. Senere kapper vi dem litt til.

Vi er veldig nøye med å få skruene til å sitte i rette rekker. Den detaljen er helt avgjørende for hvor flott porten tar seg ut til slutt.

1

Marker på stavene (D), hvor skruene skal sitte. Stavene skal stikke ned 18 cm under rammen. Vi lager derfor et merke 21 og 80 cm over bunnen midt på stavene, slik at skruene vil sitte på en rett linje.

2

Vi forborer til skruene i alle stavene (D) med et 4 mm trebor. Det er ikke for å unngå at staven sprekker, men fordi skruen da har lettere for å trekke staven tett mot rammen.

3

På rammen streker vi opp til stavene. I stedet for å markere midten på staven, markerer vi den ene kanten. De to ytterste stavene flukter med yttersiden, og luften fordeles jevnt mellom resten.

4

Alle stavene (D) legges opp og skrus fast i de vannrette rammesidene (A). Husk å vende rammen slik at skråstiveren peker ned mot nederste hengsel, og de skrå kantene heller utover.

5

Hver stav (D) settes fast i skråstiveren (C). Her streker vi også nøye opp og forborer, slik at skruene trekker delene tett sammen og sitter fullstendig på linje.

6

Stavene (D) skjæres skrått i bunnen med et snitt 15 cm under rammen. Bruk en sirkelsag, eller en dykksag på førings skinne. En 15 graders skråskjæring får vannet til å dryppe av.

04
Vi måler opp til beslagene 3 Trinn

Nå skal vi henge opp porten. Vi begynner med å måle opp til hengslene på stolpene.

Under jobben med å forbore og skru fast hengslene i stolpene, vil de fort forskyves litt. Det kan vi rette opp etterpå, når den lange delen av hengselet skrus på porten.

For at hengselet skal sitte vannrett, skal delen på stolpene helle litt vekk fra porten, ettersom det er en liten vinkel i hengselet.

1

Porten klosses opp i riktig høyde. Her 10 cm over bakken. Det gir plass til å åpne den, selv om det blir litt snø eller is under den - også der hagegangen, som her, skråner litt ned mot porten.

2

Vi merker opp til skruene til hengselet, der det skal sitte på stolpen. Stabelen, som delen kalles, skal helle litt vekk fra porten. Du merker dette når du holder opp delene for å lage markeringen.

3

Hullene bores med et 6 mm betongbor i dette tilfellet. Vi gjør det uten å bruke slagfunksjon, for ikke å risikere at betongen skaller av.

05
Porten henges opp og rundes 7 Trinn

Når porten henger på hengslene, kappes stavene øverst, slik at de danner en flott bue.

Du kan streke opp buen med en stor passer for å få et sirkelslag. Men vi synes det blir mer elegant å markere buen etter en tynn list, som spennes mellom de to portstolpene. Ved å kappe listen litt, gjør du buen flatere, og du prøver deg frem til buen er slik du vil ha den.

1

Hengselet settes fast på stolpen med murplugger og 5 x 40 mm beslagskruer. De skal, som hengselet, være rustfrie eller varmgalvaniserte. Vi strammer skruene forsiktig, slik at vi ikke drar ut pluggene.

2

Porten henges på plass, og resten av hengselet skrus fast på rammen med 5 x 40 mm beslagskruer.

TIPS: Vi bruker stabelhengsler fordi det gjør at det er enkelt å løfte porten av og på.

3

Portlåsen settes fast etter samme prinsipp som hengslene. Først skrus delen med lukkemekanismen fast på stolpen, deretter skrur du den andre delen på rammen.

4

Nå streker vi opp bunnen av buene øverst på porten. Med vinkelen som hjelp, markerer vi først samme høyde på begge stolpene.

5

Buen tegnes opp. Vi setter en tynn list (X) i spenn mellom stolpene som vi tegner etter. Første gang kan listen gjerne være litt for lang. Da kan vi kappe den, til buen har den høyden vi synes ser best ut.

6

Buen skjærer vi med en stikksag. Vi setter sagen på 15 grader, så vannet renner av. Stavene skal være høyest på den pene siden mot gaten.

TIPS: Bruk gjerne et fint blad for å få et helt rent snitt.

7

Porten er ferdig og skal bare males. Først de friske snittene i topp og bunn, som både skal grunnes og males. Til slutt gir vi hele porten et samlet strøk med maling.

Materialer

36 x 73 mm justerte lekter:
• 2 vannrette rammedeler (A) à 107 cm
• 2 loddrette rammedeler (B) à 65 cm
• 1 skråstiver (C), 140 cm (skjæres til)

22 x 73 mm justerte bord:
• 9 staver (D) à 120 cm (skjæres til i begge ender etter oppsetting)

Dessuten:
• 2 betongstolper, 220 cm (de kan støpes, eller du kan bruke impregnerte stolper, granitt eller noe annet)
• 4 sekker tørrbetong
• 2 stabelhengsler til mur, 50 cm, og 5 x 40 mm skruer med plugger
• 1 portlås med 5 x 40 mm beslagskruer
• Grunning og heldekkende trebeskyttelse
• Rustfrie treskruer, 5 x 50 mm og 5 x 100 mm

Tidsforbruk

2 dager, pluss tid til å male - med tørketider

Pris

Ca 1500 kroner, pluss stolpera

Vanskelighetsgrad

En overkommelig jobb, der stor presisjon gir et flott resultat. Det er best å være to om å sette opp stolpene.

Tegning

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hageport