5 TIPS: Slik får du en sterk hageport

Hageporter kan irriterende raskt komme til å henge skjevt! Her får du tømrerens beste oppskrift på en solid port, som aldri vil bli skjev.

Klikk på linken og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

Hageporter kan irriterende fort komme til å henge. Derfor har vi spurt en tømrer hva han gjør for å unngå at det skjer. Det viser vi deg her. Følger du hans gode råd, kan du være trygg på at porten vil holde seg pen.

Denne porten består av en ramme, med et frest spor til en liggende kledning. Uansett hvilken type port du lager, er det viktig at du stiver den opp med en skråstiver. Den gir porten stabilitet, og er en av de viktigste elementene blant de som bidrar til en sterk og solid port.

Det er selvfølgelig også avgjørende hvordan stolpen som porten skal henge på settes opp, for eksempel på husveggen. Her viser vi en solid innfesting med gjengestenger i en murvegg. Skal du montere porten på en trevegg eller et gjerde, kan stolpen bare skrus fast.

1. Beslag: Vinkle beslaget litt inn mot veggen

Det må solide beslag til, for å hindre en tung hageport i å henge. Hvis du vinkler beslaget litt bakover, inn mot veggen, reduseres risikoen for at porten vil henge.

2. Hjørneskjøter: Skru forsiktig, og få flotte gjærskjøter

Rammen til porten lages med gjærskjøter. For å få en perfekt skjøt, er det viktig at du først skrur litt fra den ene siden, deretter fra den andre, og så igjen fra den første siden. Hvis du først skrur skruene helt i bunn i den ene siden, og deretter i bunn i den andre, vil den ene siden ofte dras til mer enn den andre, og du får en stygg skjøt.

3: Innfesting: Stolpen på veggen skal sitte godt fast

Det er viktig at stolpen på veggen sitter solid, slik at den kan bære den tunge porten. Her har huset en vegg av porøs porebetong, så stolpen settes fast med gjengestenger i en tokomponent masse, som sprøytes inn i veggen. Metoden gjør at stolpen kan settes fast uten å ødelegge veggen.

Har du en trevegg, kan stolpen skrus fast med franske treskruer.

1

Mål opp til stolpens plassering. Det er viktig at den sitter i lodd. Marker også plasseringen av gjengestengene som stolpen skal settes fast med. Her 4 stk. - det passer til en port som er 190 cm høy.

2

Gjengestengene på 10 mm kappes til med en vinkelsliper. Her får de en lengde på 17 cm. Da vil de stikke et godt stykke ut av veggen, så stolpen kan settes fast på dem.

3

Bor hull i veggen og fyll i tokomponentmasse. Rens hullene fullstendig for støv, ellers virker ikke massen. Den stivner raskt, så skynd deg å skru gjengestangen på plass. Hullene bores med et 12 mm bor.

4

Sett stolpen på plass på gjengestengene når du har boret et gjennomgående 12 mm hull til dem. Bor deretter med et spadebor, for eksempel 30 mm, for å lage plass til en skive og en mutter.

5

Sjekk at stolpen er helt i lodd. Hvis den ikke er i lodd, kan du eventuelt regulere med klosser mellom stolpen og veggen, eller høvle litt av baksiden på stolpen.

4: Linjer: Det ser pent ut når bordene flukter

Hvis du skal lage porten i tilknytning til et gjerde med vannrette bord, blir det penest når de vannrette linjene på bordene flukter. Du kan forsikre deg om at øyet bare ser rette linjer fra gjerdet til porten, ved å plassere bunnstykket til porten i riktig høyde, og deretter tegne hjelpestreker til bordenes plassering på rammesidene til porten.

1

Kloss opp bunnstykket, slik at bunnen på sporet flukter med underkanten av annet bord i gjerdet. Sjekk at det ligger helt rett. Husk at porten skal være minst 1 cm mindre enn avstanden mellom stolpene.

2

Fiksér den ene rammesiden på gjerdet i den høyden som porten skal ha. Tegn opp undersiden av bordene på gjerdet på rammesiden, slik at de ender i samme høyde.

3

Skru sammen rammen med 5 x 100 mm skruer. De skrå gjærskjøtene har først fått en runde utendørs trelim, og det er forboret med et 5 mm bor, før rammen settes delvis sammen. Toppstykket venter vi med.

4

Sett kledningen i sporet på rammen, når bordene er kappet til i lengden. Husk at det skal være litt luft, så bordene kan føres på plass. Til slutt skrus toppen av rammen på.

5

Skru fast bordene med 4,2 x 55 mm terrasseskruer. De har et lite skruehode, så de synes nesten ikke. Skru skrått inn i sporet. Husk først å sjekke diagonalmålet, så du er sikker på at porten er vinkelrett.

5. Skråstiver: Sikrer stabilitet og en vinkelrett port

Det er viktig at porten blir stivet opp. Da holder den seg vinkelrett, og du unngår at porten kommer til henge. Avstivingen lager du med en skråstiver, som monteres diagonalt på baksiden av porten. Den skal gå fra bunnen av porten i hengselssiden, til motsatt hjørne. Skjær til et terrassebord, så det passer mellom hjørnene på rammen.

1

Legg bordet diagonalt på baksiden av porten, og tegn opp hvor bordet skal skjæres til i den ene enden. Bruk for eksempel en vinkel eller en rettholt til oppstrekingen. Bordet skal plasseres midt på hjørneskjøten.

2

Skjær til bordet i den ene enden. Her bruker vi en stikksag, fordi det er enklere enn å bruke kappsagen med så spiss vinkel.

3

Strek opp hvor bordet skal sages til i den andre enden. Bordet plasseres igjen diagonalt på porten med det nysagede hakket i motsatt hjørne. Strek opp, og sag til bordet i den andre enden også.

4

Bank bordet på plass. Skråstiveren skal sitte i spenn mellom hjørnene for å kunne holde porten stabilt i vinkel.

5

Snu porten, og skru fast skråstiveren. Her setter vi to 4 x 45 mm skruer i hvert bord ned i skråstiveren. Husk å sjekke lengden på skruene, så de ikke går gjennom skråstiveren.

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hageport