Klassisk hageport

En vakker hageport gir gjestene en fin velkomst til ditt hjem. Uten problemer kan du lage en ny klassisk port uten spesialverktøy og store snekkerkunnskaper. Lagerdu den selv, kan du få den akkurat slik du ønsker.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
800 kroner

Porten er ferdig. Den klassiske stilen passer godt til huset.

Intro

Det var en gapende åpning i gjerdet ved inn gangen til dette huset. Ingen standardhageporter passet mellom de to stolpene. Derfor laget vi en hageport selv – en klassisk modell som vil holde i mange år framover.

Hageporten består av ei ramme med et kryss i midten slik at det blir fire felter i ramma. I de to nederste feltene settes fire rundstokker på hver side av en midtstolpe. Øverst lager vi to kryss.

Du kan selvsagt også få laget hageporten din hos en snekker, men følger du beskrivelsen her, er det ikke så vanskelig. Før du går i gang med arbeidene, bør du måle opp slik at porten passer til stakittet og huset. Ellers kan du uten problemer endre litt på mål og utseende.

Når du velger ut materialene til porten, kan det lønne seg å være omhyggelig med å finne rette og fine emner. Jo rettere de er, jo lettere blir det å lage porten. Og det ferdige resultatet blir finere og vil holde lenger.

Veiledning

01
Mål opp og sag til 2 Trinn

Begynn med å måle åpningen der porten skal sitte. En plassering litt under toppen av de to stolpene blir pent. Avstanden til stolpene er ca. 5 cm. Plassér hengslene slik at porten kan åpnes uten problemer. Porten monteres med bladsammenføy-ninger der du fjerner halvparten av treverket i sammenføyningene. Det gjør du ved først å sage spor med ei sag slik at det er lett å fjerne treet med et hoggjern.

Vent med å sage til de loddrette delene av ramma på lengden til du har laget utstemmingene til bladsammen-føyningene. Da gjør det ikke noe hvis du skulle komme i skade for å forskyve utstemmingene litt.

1

Mål opp de eksakte målene på porten. Husk på å ta hensyn til håndtak og hengsel. Sag derfor til to mindre trestykker av samme dimensjon som sidene på porten, og hold dem opp mot håndtaket og hengslene når du måler opp.

2

Strek opp, og sag nå til alle delene som du kjenner målene på. Denne porten skal være 90 cm høy og 120 cm bred.

02
Sammenføyningene 3 Trinn

1

Sag spor i treverket til sammenføyningene. Porten skal monteres med bladsammenføyninger som sages til med mange spor - bare halvt ned i emnene der sammenføyningene skal være. Her bruker vi kappsag med dybdestopp.

Fjern det overskytende treverket når du har sagd spor med saga. Det gjør du lett med et hoggjern.

2

Mål ut til det midterste krysset (D) og (E) i ramma slik at du kan sage og stemme ut til sammenføyningene. Når du limer og skrur sammen treramma med bladsammenføyninger, får du sterke og svært holdbare sammenføyninger.

3

Bor ut til rundstokkene i det midterste av emnene (E) til porten. Bruk et 24 mm trebor. Still dybden slik at boret går ca. 40 mm ned. Da kan rund stokkene presses passe langt inn slik at de sitter stabilt.

Her bruker vi borestativ for å få hullene helt rette.

03
Montér porten 4 Trinn

Delene skal monteres med lim og skruer. Montér først delene løst. Har du vært nøyaktig, vil porten allerede nå føles ganske stabil. Det skal ikke være lett å montere delene, men du bør heller ikke bruke makt for å få dem til å passe sammen.

Den øverste og nederste delen av ramma skrus sammen. Vent med å skjære til de loddrette delene på lengden til du har laget utstemmingene til blad-sammenføyningene. Da gjør det ikke noe hvis du skulle komme til å forskyve utstemmingen litt. I hvert av de nederste store feltene skal det være fire rundstokker. Her bruker vi 25 mm rundstokk som er 7 cm lengre enn det synlige målet slik at de kan plasseres i hullene.

1

Sett rundstokkene (G) på plass i hullene med litt pu-lim i bunnen. Begynn med tverravstiveren (D), og sett rundstokkene forsiktig inn nedenfra.

2

Press deretter rundstokkene på plass i den underste delen av porten. Hold nå sammen ramma med spennebånd, og sett skrutvinger på sammenføyningene.

3

Fjern det overskytende limet. Pu-lim utvider seg og blir klebrig før det tørker. Derfor er det en fordel å la limet tørke helt før du ferner det med for eksempel en hobbykniv. Du kan også bruke vanlig trelim til utendørs bruk.

4

Sett fast den loddrette avstiveren (D) med en skrue på skrå. Her bruker vi 6 x 30 mm skruer. Bor opp med 5 mm bor slik at treet ikke sprekker. Sett to skruer i hver sammenføyning - en på hver side av avstiveren.

04
Kryss og hjørner 5 Trinn

1

Lag en runding øverst på sidene (A). Tegn opp rundingen, og sag ut med ei stikksag. Sag ikke helt ned til toppstykket (C) fordi vi her skal montere ei list (H) som kan beskytte litt ekstra mot regn.

Rundingen øverst på sidene kan f.eks. tegnes opp etter et malingsspann.

2

Lag kryssene (F) til de øverste feltene. Legg lista i hjørnene. Tegn opp hjørnene på listene, og sag ut. Listene monteres med bladsammenføyninger som det må sages ut til. Hold listene oppå hver andre. Tegn opp der de møtes, sag, og stem ut.

Markér sentrum på lista, og plassér sentrum midt i hjørnene som ligger diagonalt for hverandre, og strek opp.

3

Sett fast kryssene (F) med en liten skrue, 3,5 x 3,5 mm til den øverste delen (C) av ramma når du har montert delene. Bruker du en vinkelskrutrekker eller en liten skrutrekker, er det enklest å skru.

4

Montér hengsler og håndtak før du maler. I første omgang spennes de fast med tvinger for å se om det passer. Med en kloss under porten får den støtte mens du finjusterer. Når alt er på plass, skrur du fast porten.

5

Slip porten lett med fint slipepapir. Gi først grunningsmaling og deretter to strøk maling. Her brukte vi linoljemaling, men du kan også bruke ei alkydmaling. Uansett hva du velger, har treet godt av linolje før du maler.

Montér ei tynn list (H) øverst på ramma før du sliper. Lista stikker 5 mm ut på begge sider og beskytter mot regn.

Sag spor med kapp-/gjærsaga

Det er lett å sage ut med ei kapp-/ gjærsag med dybdestopp. Har du ikke ei elektrisk sag, kan du uten problemer bruke ei håndsag selv om det er noe mer arbeid.

Bladet på kapp-/gjærsaga er rundt, og derfor har ikke sporet den samme dybden lengst inne mot saga. Her kan ikke bladet nå halvveis ned i emnene med mindre du flytter dem. Legg en kloss mot anlegget på saga slik at emnet kommer lenger fram, og bladet kan nå ned i den rette dybden.

Prøvesag eventuelt på et emne med samme dimensjon. Da vet du at det blir riktig. Justér dybdestoppen, sag fra begge sider, og sørg for at sporene møtes nøyaktig på midten.

Materialer

48 x 98 mm konstruksjonsvirke:

  • 2 sider (A) til ramma à 90 cm
  • 1 bunnstykke (B) til ramma, 120 cm

48 x 73 mm konstruksjonsvirke:

  • 1 toppstykke (C) til ramma, 120 cm
  • 1 loddrett avstiver (D), 60 cm
  • 1 vannrett avstiver (E), 100 cm

34 x 34 mm list:

  • 4 lister (F) til kryss à ca. 50 cm

25 mm rundstokk:

  • 8 rundstokker (G) til sprinkelverk à ca. 40 cm

15 x 58 mm list:

  • 1 beskyttelseslist (H), 100 cm

Dessuten:

  • Pu-lim
  • Skruer, 6 x 30 mm, 3,5 x 35 mm
  • Hengsler, 300 mm
  • Håndtak
  • Diverse maling

Spesialverktøy

  • Kapp-/gjærsag
  • Borestativ

Tidsforbruk

Cirka 2–3 dager inkl. tørketid.

Pris

Cirka 800 kroner.

Vanskelighetsgrad

Du må måle nøyaktig opp for at resultatet skal bli fint. Tiden du bruker på det, sparer du inn igjen senere. Det vanskeligste er å sage til bladsammenføyningene.

Tegning

Solid port med sprinkler og kryss

Porten monteres med bladsammmenføyninger. Det betyr at halvparten av treverket fjernes i sammenføyningene - noe som gjør dem ekstra sterke. Porten har et kryss i midten som deler den i fire felter. Nederst setter vi rundstokker, øverst to kryss.

Solid port med sprinkler og kryss

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hageport