Klassisk hageport med skjøter på gamlemåten

Portstolper og en port av runde stokker er et billig alternativ når du vil markere et skille. Men samtidig er det så diskret at det passer godt med omgivelsene.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
450 kroner

Intro

Et plankegjerde eller et stakitt kan i mange tilfeller være et naturlig - og fint - alternativ når du vil markere ei grense til en vei eller en sti. Men i naturskjønne omgivelser, for eksempel i hytteområder, vil det ofte virke noe bastant. Trær og busker kan virke som et naturlig skille, men skal du markere grensa over større områder mot offentlig sti og vei, er et trådgjerde festet til runde gjerde stolper et enklere, billigere og mer diskret alternativ.

Det er ikke så vanskelig å få alle stolpene i bakken - spesielt ikke hvis du som her bruker trykkimpregnerte stokker som er spisset og klar til bruk. De bankes bare cirka 70 cm ned med en avstand på et par meter, og trådgjerdet monteres.

Porten - også av runde stokker slik at den passer til gjerdet - krever litt mer arbeid, og sammenføyningene kan være vanskelige. Men med en god gammel snekkermetode, et par enkle hjelpemidler og nøyaktig oppmåling blir sammenføyningene fine.

Veiledning

01
Ramma 5 Trinn

Denne hageporten er laget av gjerdestolper som kan kjøpes i ulike lengder i byggmarkedene.

De runde stokken er noe mer vanskelige å arbeide med enn firkantete materialer. Både oppmålingen og sammenføyningene kan ofte være litt vanskelige. Men med godt verktøy, tålmodighet og nøyaktighet går det som regel godt.

Delene til porten monteres med lim og skruer - begge deler til utendørs bruk. Men i tillegg er det nødvendig å supplere med fire små rundstokker som bores inn i hver ende av de vannrette rammedelene. Da har skruene noe å finne feste i, og det er nødvendig for å sikre en solid og langtidsholdbar sammenføyning.

1

Begynn med å spenne fast et hjelpebord til stolpen. Bordet er praktisk å ha der når du skal måle opp, og det sikrer samtidig at stolpen ikke ruller når du skal måle opp og bore.

2

Sag halvt ned (her 3,5 cm) i de to loddrette delene (A) til ramma. Bruk ei hullsag med en diameter på 70 mm.

3

De utsagde hullene skjæres rene med et skarpt stemjern. Det er viktig at du skjærer bunnen i hullet helt plant. Det sikrer nemlig at sammenføyningen blir solid, sitter tett og blir vinkelrett.

4

Bor hull (21 mm) i de vannrette delene (B) av ramma til et tverranker (F). Skruer i endetre fungerer nemlig dårlig slik at de må ha noe å finne feste i. Hullet bores bare 6 cm dypt slik at tverrankeret bare blir synlig fra den ene siden.

5

Nå kan porten monteres. Bruk pu-lim - både i sammenføyningen og på tverrankeret (F) - og en skrue i hver sammenføyning. Tverrankeret sages i plan når det er slått helt ned i bunnen.

02
Tverravstiveren 5 Trinn

Tverravstiveren avstiver portramma og sørger for å holde den i vinkel. Den skal plasseres slik at den går skrått oppover fra bunnen av ramma på hengselsiden og understøtter den øverste vannrette på åpningssiden.

For å gi tilstrekkelig stabilitet i konstruksjonen skal tverravstiveren hvile i hakk på innsiden av ramma.

Hadde vi laget porten av firkantede materialer, hadde dette vært helt ukomplisert, men arbeidet er litt mer komplisert når det gjelder runde stokker. Men med grundig oppmåling og et hjelpebord som mal kommer du langt.

1

Sag hakk til avstiveren i den lodd rette delen (A) på hengselsiden og den øverste delen (B). Det vann rette snittet sages halvt inn (3,5 cm), og det skrå snittet finner du ved å holde et bord (samme bredde som avstiveren) mellom de to monteringspunktene.

2

Endevinklene på avstiveren finner du ved hjelp av en mal (som du kan lage av hjelpebordet når du er ferdig med oppmåling og utsaging). Strek opp på det flate bordet, og sag av til bordet sitter nøyaktig i spenn i ramma.

3

Fest hjelpebordet til tverrav-stiveren (C) med et par spiker. Nå kan du bruke bordet til å sage etter når du skal sage endesnittene vinkelrett i avstiveren.

4

Bank tverravstiveren (C) på plass i hakkene på ramma, og fest den med pu-lim og to 5 x 80 mm skruer i hver sammenføyning.

5

Beskytt treet mot råte. Trykkimpregnert tre har lang levetid når det beskyttes med treolje. Endetre er så svakt at det beskyttes med et skrått snitt slik at vannet kan renne av, eller med ei dekkplate laget av aluminium.

Materialer

70 mm trykkimpregnerte stolper:

  • 2 loddrette rammedeler (A) à 80 cm
  • 2 vannrette rammedeler (B) à 83 cm
  • Tverravstiver (C), ca. 90 cm (tilpasses)
  • 2 stolper (D) à ca. 155 cm
  • 2 støtter (E) à ca. 110 cm

21 mm rundstokk:

  • 4 tverranker (F) à 10 cm

Dessuten:

  • Hjelpebord, 7 x 100 cm
  • 4 Skruer for utvendig bruk, 5 x 120 mm
  • 4 skruer, 5 x 80 mm
  • 2 stabelhengsler à 38,5 cm (galvaniserte)
  • Vanlig grindlås
  • Aluminiumsplate til inndekning
  • Pu-lim (utendørs)

Spesialverktøy

  • Stolpedriver (kan eventuelt leies)

Tidsforbruk

En dag (inkludert oppsetting)

Pris

Cirka 450 kroner

Vanskelighetsgrad

Det krever litt håndlag og nøyaktighet for å lage sammenføyninger i runde stokker.

Tegning

Nøyaktig oppmåling på stokker

Utfordringen er å få avsatt helt nøyaktige mål på de krumme overflatene på stokkene.

Tverravstiveren (C) skal sikre at ramma blir solid og stabil. Den må derfor tilpasses nøyaktig. Og da det kan være vanskelig å måle opp på stokker, har du bruk for en mal i form av et bord som har samme bredde som tverravstiveren. Til høyre kan du se hvordan du bruker malen til å fi nne fram til vinklen på de skrå snittene i rammedelene (A og B) og tverravstiveren (C).

Nøyaktig oppmåling på stokker

Slik settes porten opp

Skal porten brukes sammen med et trådgjerde som her, skal det slås ned skrå støtter som kan motvirke trekket fra gjerdet. Med en stolpedriver unngår du å smadre endetreet når stolpene skal bankes i bakken.

Slik settes porten opp

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hageport