Intro
Veiledning
Hele jobben begynner litt unormalt med å sage opp en kjempestabel bord på langs. Vi bruker 16 x 98 mm kledningsbord av gran. Siden de vil være vanskelige å flette, og gi et klønete gjerde, sager vi dem i stedet i rette lengder og deretter gjennom på langs.
Når dette er gjort, skal de nye 16 x 48 mm lamellene (D) legges i vann over natten. Dermed blir de ganske enkle å flette. Og ettersom noen av dem kan komme til å knekke, lager vi noen ekstra.
Oppsagingen går enklest med en kappsag og en dykksag, men med litt oppfinnsomhet klarer vi her de mange kuttene med en vanlig, billig sirkelsag.
Også lektene (B) skjæres på langs.
Vi fester sagen på en plate for å kunne vippe den opp og ned på samme sted - som en kappsag. Først skrur vi to 21 mm lister (W) på en plate. Så borer vi hull i sagsålen og skrur den på listene slik at bladet står vinkelrett på den bakerste listen.
Nå kan vi sage bordene raskt og presist med et helt vinkelrett kutt ved å legge dem i gjærekassen, inn mot den bakerste listen. For å slippe å måle hver gang, skrur vi fast en kloss (X) 100 cm fra bladet. Lektene sages også nå.
Når alt er saget i lengden, gjør vi om på gjærekassen. Neste trinn er å lage lameller (D) og lekter (B) ved å sage gjennom bordene på langs. Sagen fjernes, og en høvlet list (Y) skrus på listen (W), slik at sagens såle kan kjøre langs den.
Det vil ta lang tid å få hver enkelt stolpe (A) til å stå riktig og i lodd hvis du tar dem en etter en. Denne jobben forenkles ved å feste dem til toppbordet (C) straks de er på plass i hullene sine. Deretter justerer vi og fyller jord rundt dem.
Et legjerde trenger ikke frostfri dybde. Det gjør ikke så mye om telen løfter stolpene litt. Derimot er det viktig å gjøre stolpene så stabile at de kan stå imot vinden. Det er en en fordel at gjerdet er litt åpent, og det holder derfor å grave stolpene cirka 70 cm ned.
Vi klargjør topplistene (C) som første del av jobben. De to listene sages til i lengden for å kunne møtes i en 45 graders vinkel. På undersiden av listene merker vi hvor stolpene vil tref e slik at vi slipper å måle dette etterpå.
Deretter graver vi hull til stolpene (A). Topplistene (C) brukes til å måle med. Ved å snu undersiden opp, kan vi se markeringene. Når gjerdet settes litt inn på belegningen, fjerner vi steinene og graver 75 cm ned med et jordbord.
En enkelt stolpe (A) settes på plass og justeres loddrett mens du fyller jord rundt den. Fyll 10 cm jord i hullet av gangen, og komprimer godt med en plankebit før du fortsetter. Hvis jorden er veldig tørr, kan den med fordel vannes litt.
Nå fester vi hjørnestolpen til hullet og spleiser de to første stolpene med topplisten (C). Listen må legges presist, men vi venter litt med å justere stolpene. I stedet gjør vi det samme med den ytterste stolpen.
De to nye stolpene justeres både i dybden og i lodd. Plasseringen låses med skråstivere som festes med små påler i bakken. Det enkleste er å feste med tvinger, slik at du unngår skruehull.
Når stolpene og topplisten er på plass, fyller vi opp med lameller i hver seksjon.
Vi setter dem på tre vannrette lekter, der de etter tur klemmes på plass fra hver side og danner et flettverk.
Lamellene har ligget natten over og sugd vann. Derfor kan de relativt lett bøyes uten å knekke. Enden av lamellen må presses en del, derfor overlater vi til føttene å presse oppover. Dette gjøres med et lite “vippebrett” av en plankebit, som skrus på en liten klosse. Da kan du trykke lamellen oppover med foten og ha begge hendene fri.
Før vi fester lektene, merker vi hver 5. cm, slik at vi enkelt og raskt kan justere lamellene inn på linje.
Vi merker opp til lektene (B) på stolpene (A). Først setter vi en vannrett strek for lektenes overside, henholdsvis 47 cm og 94 cm under topplisten (C). Med en avstandskloss av to 25 mm tykke lister, merker vi av til siden av beslagene (E).
Den øverste av de tre lektene (B) settes ikke i beslag, men skrus fast i topplisten (C) fra undersiden med 5 x 70 mm skruer. Forbor med et 5 mm bor til de fire skruene i hver lekt.
Hvert beslag (E) festes med to 3,5 x 30 mm skruer i stolpen. Det øverste beslaget settes midt på lekten - altså litt under streken som markerer lektens overkant. Det nederste i underkant av den nederste lekten.
Lektene (B) bankes på plass i beslagene, slik at de passer med strekene på stolpen. Da passer de akkurat i beslagene. Vi låser dem fast med en 3 x 20 mm skrue.
Og så skal gjerdet flettes! En etter en plasseres lamellene på de to nederste lektene. Samtidig som vi drar og dytter, bruker vi foten og vippebrettet til å presse dem rundt den øverste lekten.
Materialer
Til 5 seksjoner à 1 m
73 x 73 mm trykkimpregnert furu:
• 6 stolper (A) à 180 cm
21 x 95 mm terrassebord:
• 15 lekter à 100 cm (B), som du sager av 8 bord à 100 cm
28 x 120 mm terrassebord:
• 2 topplister (C), cirka 230 og 340 cm
16 x 98 mm kledningsbord:
• 100 lameller (D) à 100 cm, som du sager av 50 bord à 100 cm
Dessuten:
• 20 U-profiler (E) 25 x 25 x 2 mm
• Rustfrie skruer: 3 x 20 mm, 3,5 x 30 mm og 5 x 70 mm
• 10 x 180 mm fransk treskrue med 3 stoppskiver (til feste i vegg)
• Aluminiumsrør med 11 mm hull, 6 cm langt (til feste i vegg)
• Bord til avstiving og gjærekasse
Spesialverktøy
• Billig sirkelsag til cirka 300 kr.
• Jordbor (ca. 65 kr for en dags leie)
• Kapp- og gjærsag (eventuelt)
Tidsforbruk
3 dager
Pris
Ned til cirka 150 kr per meter gjerde
Tegning
Legjerde flettet av smale bord
Det hjemmef ettede legjerdet bygges av enkle og billige varer.
Lamellstavene (D) i legjerdet vårt fletter vi inn på tre vannrette lekter (B) som er festet i stolpene (A).
Stolpene graver vi ned. Og ved å samle dem med en vannrett overligger (C) før vi fyller jord rundt stolpene, blir det mye lettere å få dem helt på linje.
Gjerdet skiller den brolagte terrassen fra gressplenen, og for å gjøre det lettere å slå gresset inn mot gjerdet, setter vi stolpene et lite stykke inn på belegningen.

Tips & Triks

Luksus til tverrkutt
Vi har klart oss uten kapp og gjærsagen, men den vil være nyttig til nettopp denne oppgaven. Du sager nesten 70 like lange deler, før du begynner å dele dem på langs. Dette er kappssagens spesialitet.

I bløt under plast
Når gjerdebordene er saget til i lengden og delt på langs til ferdige lameller (D), må vi gjøre dem så myke at de kan flettes mellom lektene uten å knekke.
Her er den enkleste måten å gjennomfukte lamellene på: Sett dem i store plastsekker, vann godt og dra en ny sekk på fra oversiden. Dermed lukkes de inn i fuktig luft. Dette virker spesielt godt dersom sekkene får stå en stund i sola.

Billige aluminiumsbeslag
Vi lager selv beslagene som holder lektene fast på stolpene. Først sager vi ut de 3 cm lange bitene av en aluskinne, deretter borer vi hullene i med et 3,5 mm bor. Undersenk med et større bor. Dette går lett, fordi vi har skrudd et par listebiter på en planke som beslagene holdes fast i.

Spikerpistolen skyter tempoet til værs
I denne artikkelen fester vi lektene med skruer. Og jobben går ganske raskt med selvskruende skruer. Men du kan spare enda litt mer tid med en spikerpistol. Den låser lamellene i en hel seksjon fast på noen få minutter. Du kan leie en spikerpistol i et byggvarehus

Mange måter å feste lektene på stolpene
I denne artikkelen fester vi lektene med U-formede beslag. Disse har vi skjært ut selv av en 60 cm aluminiumsskinne. Men du har også mange andre muligheter. Her er fem forslag, og felles for dem alle er at du først fester dem i stolpen før du setter på lekten.
1. To øyeskruer
2. Et gjerdebeslag
3. Et vinkelbeslag
4. Alu L-profil 20 x 30 x 2 mm
5. Alu T-profil 20 x 30 x 1,5 mm
T-prof len er det mest elegante, fordi det ikke kan ses i det ferdige gjerdet. Det stikkes inn i et sagspor i enden av lekten og låses med en skrue på tvers. Her er det senket litt slik at du kan se beinet i T-en.
Magasinartikkel
Last ned magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.


