Intro
Veiledning
01
Plasser stolpene
2
Trinn
Første skritt i prosjektet er å grave ut og støpe fast stolpene. Til gravearbeidet er det enklest å bruke et jordbor til å bore hullene, hvis du har en relativt steinfri grunn, og en spade til å ta seg av det boret ikke klarer. Begynn med å plassere hjørnestolpene, og spenn deretter ut en snor mellom dem. Dermed har du noe å sikte deg inn etter når du plasserer de resterende stolpene.
Grav ned til cirka 95 cm under bakkenivå, og hell en spade med grus eller småstein ned i hullet. Da unngår du at stolpene står direkte på den fuktige jorden.
Plasser den første hjørnestolpen (A), og avstiv midlertidig med to lekter. Sørg for at stolpen er i lodd, fukt hullet, og hell i en pose tørrbetong. Sørg for å stampe betongen godt rundt stolpen. Når du har plassert alle hjørnestolpene, plasserer du de mellomliggende med samme teknikk i en avstand på cirka 175 cm.
02
Bygg skjelettet
6
Trinn
Når betongen er herdet etter et par dager, og alle stolper står klippefast, kan du fortsette med å bygge skjelettet, som skal holde den støydempende isolasjonen og lektene. Vi velger å bygge gjerdet 180 cm høyt, men fordi det er noen nivåforskjeller på tomten, kommer vi til å endre høydene på noen av seksjonene underveis. For å komme riktig i gang, begynner vi på det laveste punktet på tomten.
Mål 180 cm opp på den stolpen (A) som står på det laveste punktet. Sett fast et langt vater på 180 cm-merket og videre til den neste stolpen med vateret i vater. Du kan faktisk se at denne tomten er så skrå, at vaterhøyden på den neste stolpen kun blir 168 cm.
Monter det første toppbordet (B) med to skruer i hver stolpe (A). Alle tverrbord og klemlister skrus fast med 5,0 x 60 mm syrefaste skruer.
Fortsett å montere bord (B) og klemlister (C) etter oppskriften på tegningen. Men du skal vente med klemlistene (C) på innsiden av gjerdet. De monterer vi først etter at isolasjonen er lagt i. Hver gang høyden på toppbordene faller under 170 cm, bygger vi opp et bord i høyden for å følge terrenget penest mulig. Vær oppmerksom på at plasseringen av de midterste bordene må måles ut for hver gang.
Kapp stolpene (A), slik at de flukter med toppbordene (B). Det enkleste er å kappe dem med en skarp håndsag.
Sag ut og monter 4 klosser mellom bunnbordene (B) for hver stolpe, slik at isolasjonen senere har noe å stå på.
03
Isolasjon og lekter monteres
7
Trinn
Nå skal den støydempende isolasjonen, toppbordet og lektene monteres. Fordi vi har valgt at avstanden mellom stolpene skal være 175 cm, passer det noenlunde med 2 x 3 isolasjonsplater i hver seksjon. Før du setter i gang, skal du ha elektrikeren til å trekke strøm. Deretter skal du montere toppbordet, som beskytter konstruksjonen. Til slutt skal de loddrette lektene monteres.
Plasser isolasjonen mellom bordene (B), og skru på klemlistene (C). De øverste platene skjæres til, slik at de flukter med toppbordene. Her kan du bruke en isolasjonskniv eller en gammel håndsag. Når isolasjon og klemlister er på plass, stifter du på resten av fiber duken, nedenfra og opp.
Sentrer toppbordet (E), slik at det stikker like mye ut over begge sidene av gjerdet. Deretter skrus det fast med to skruer for hver 60 cm.
Mål opp til den første porsjonen lekter fra bunnen av bunnbordet (B) (du kan kjenne det gjennom duken) og til toppbordet (E). Det er små høydeforskjeller på de forskjellige seksjonene, så mål ofte.
Kapp til den første porsjonen lekter (D), legg dem opp ved siden av hverandre, marker hvor det skal bores, forbor og gi dem et strøk trebeskyttelse på alle fire sider, samt i topp og bunn. Mens trebeskyttelsen tørker på de første lektene, kan du måle opp til og forberede de neste.
Vi måler opp lektelengdene i innerhjørnet ved den første hjørnestolpen. For å forsikre oss om at den første lekten settes i lodd, setter vi en spiker 5 cm fra hjørnet, henger et lodd i den og bruker det som rettesnor.
Monter lektene (D).. Den første lekten monteres langs loddsnoren, og med en 3 cm bred avstandskloss sikrer vi at den neste lekten kommer til å bli sittende i helt riktig avstand.
Materialer
- Stolper (A), trykkimpregnert, 90 x 90 mm
- Bord (B), trykkimpregnert, 22 x 123 mm
- Klemlister (C), trykkimpregnert, 11 x 36 mm
- Lekter (D), sibirisk lerk, 21 x 45 mm
- Toppbord (E), (her douglasfuru, 25 x 185 mm)
- 4 klosser à 90 mm per seksjon, trykkimpregnert, 22 x 123 mm
- Fiberduk, 15 meter
- Skruer, syrefaste, 4,2 x 55 mm, 5,0 x 60 mm 4,0 x 50/35 mm
- 70 mm Rockwoolplater
- Tørrbetong
- Tretjære
- Lerketreolje
- Stifter
- Utendørs lamper og ledning (monteres av en elektriker)
Spesialverktøy
- Jordbor, og spader
- 180 og 120 cm vater
- Krittsnor
Tidsforbruk
Cirka 2 uker for 50 meter.
Pris
Cirka 1600 kroner per meter. De loddrette lektene av sibirisk lerk står her alene for cirka 1100 kroner per meter (på begge sider til sammen). I tillegg skal du regne inn kostnader for en elektriker.
Vanskelighetsgrad
Med hundrevis av smale, loddrette lekter montert med 3 cm mellomrom, gjelder det å holde tungen rett i munnen for at sluttresultatet skal bli helt perfekt. Det er ikke vanskelig, men det krever at du er nøye med vater og avstandskloss.
Tegning
3D-modell
Video
Tips & Triks
Kom godt i gang med byggingen
TRETJÆRE FORLENGER LIVET TIL STOLPENE
Moderne trykkimpregnering trenger aldri helt gjennom stolpene. Derfor maler vi den delen av stolpene som skal graves ned med tretjære.
ISOLASJON DEMPER TRAFIKKSTØYEN
Ved å fylle opp gjerdet med isolasjon, demper vi trafikkstøyen og får fred og ro i hagen. Disse platene tåler vær og vind.
SVART DUK BESKYTTER OG SER BRA UT
I stedet for å gi fritt innsyn til den kjedelige isolasjonen, kler vi gjerdet med en fiberduk. Det beskytter og gir en flott, svart bakgrunn.
INNBYGDE SPOTLYS LYSER OPP I MØRKET
Med innbygde spotlys, kan du også nyte det flotte gjerdet etter at solen er gått ned. Du kan selvfølgelig fritt velge antall og modell.