Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Med lekter og isolasjon kan du bygge et flott gjerde som også demper støy.

Med lekter og isolasjon kan du bygge et flott gjerde som også demper støy.

På utsiden ser du bare de smale lektene av lerk på en dyp og svart bakgrunn. Et syn som blir enda mer eksklusivt når mørket faller på, og de små, svarte spotlysene lyser opp. Men på innsiden skjuler det seg en smart konstruksjon av trykkimpregnerte stolper og bord, som holder sammen en rekke isolasjonsplater som effektivt demper støyen fra den trafikkerte veien på den andre siden av gjerdet.

Vi innrømmer at det er både dyrere og vanskeligere å utføre dette prosjektet, enn det ville vært bare å bygge et enkelt plankeverk. Men gleden er til gjengjeld større, når du etter et par uker kan nyte synet av det flotte, nye luksusgjerdet med innebygget lys og støydemping.

Lektene er dyre

Med en cirkapris på 1600 kroner per meter, koster det rundt 80.000 kroner å bygge et 50 meter langt gjerde av denne typen. Det er lektene av sibirsk lerk som står for den største utgiften i prosjektet. Av totalprisen på cirka 80.000 kroner, står lektene, med en meterpris på 23 kroner, for rundt 55.000 kroner av totalen. Bruker du for eksempel impregnert 23 x 48 mm i stedet, koster lektekledningen cirka 20.000 kroner.

En annen utgift er den til elektrikeren. Du kan nemlig ikke trekke eller koble strøm selv. Derfor blir du nødt til å leie inn profesjonell hjelp til belysningen.

Se hvordan du bygger støygjerdet

Med hundrevis av smale, loddrette lekter montert med 3 cm mellomrom, gjelder det å holde tungen rett i munnen for at sluttresultatet skal bli helt perfekt. Det er ikke vanskelig, men det krever at du er nøye med vater og avstandskloss.

I denne gjør det selv-veiledningen gjennomgår vi trinn for trinn hvordan du:

  • graver ut og støper fast stolpene
  • bygger reisverket til gjerdet
  • monterer støydempende isolasjon og lekter

God fornøyelse!