Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jordanker – så står stolpen godt fast

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Stolpene til en stakitt må stå helt rett og stabilt, og det kan være vanskelig hvis jorda som stolpen skal plasseres i er veldig løs eller sandete.

Med et såkalt jordanker er man imidlertid helt sikker på at stolpen ikke vil rikke seg en millimeter selv i kuling og storm. Et jordanker lages simpelthen av fire bordbiter, som skrus fast på gjerdestolpen. Her bruker håndverkeren et 19 x 98 mm impregnert furubord, som han sager ut i fire stykker a 40 cm. Jo lengre du lager stykkene, desto bedre feste får jordankeret. Men husk at hullet som skal graves må være tilsvarende stort.

Da stolpen skal minst 90 cm ned i jorda, er det på denne nederste delen av stolpen at ankeret skal monteres. Håndverkeren skrur to bordbiter parallelt på stolpen i 80 cm høyde, og de to andre stykkene parallelt på, men i motsatt retning og bare et par centimeter fra bunnen av stolpen.

Bruk fire 4,5 x 50 mm rustfrie skuer til å feste hver bordbit. Og bruker du trykkimpregnerte bord, som er godkjent til direkte jordkontakt, vil de nok holde i mange år. Jordankeret er ferdig, og klart til å komme i jorda.

Hullet til stolpen med jordankeret må være minst 90 cm dypt for å unngå frost. Selv med en stikkspade kan det være vanskelig å få den siste jorda opp, så her er en stolpespade til god hjelp.

Når ankeret er på plass, kan jorda kastes på. Underveis kontrolleres det jevnlig at stolpen står i lodd. Det er også viktig at den løse jorda stampes godt fast underveis. Til det har håndverkeren laget seg en jordstamper av en kraftig bjelke, og med håndtak av en rundstokk. Nå står stolpen helt rett og urokkelig fast.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Video: Jordanker – så står stolpen godt fast
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake