Stakittgjerde

Et flott stakitt kan være den perfekte rammen rundt din hage. På disse sidene kan du finne både inspirasjon og veiledning til hvordan du kan bygge et flott stakitt i hagen din.

    Bygg et stakitt

    Det klassiske stakitt er et lavt gjerde bygget av tre. Et stakitt består av stolper med tverrstivere mellom, som loddrette bord festes på. Bordene plasseres med litt avstand, noe som gjør gjerdet åpent. Ofte er de skåret til i toppen med en spiss.

    På denne siden finner du tips til vedlikehold og oppsetting av stakittgjerder.

    Før du velger å kjøpe stakitt

    Før du kjøper materialer til et stakitt - eller en hvilken som helst annen type gjerde for den saks skyld - bør du vurdere om gjerdet er den riktige løsningen for deg. Tenk over dine behov. Har du behov for å skjerme av for nysgjerrige blikk eller en bråkete vei? Eller vil du bare gjerde inn tomten din?

    Deretter vil det også være en god ide å undersøke om du overhodet har lov til å sette opp et stakitt på tomten din. I noen tilfeller kan det også være spesifikke krav til hvor høyt stakitt du kan bygge. Hvis det er en lokal reguleringsplan for det stedet du bor, kan du se i den om det er regler for hvilke type gjerder du kan sette opp på tomten din.

    Hvis alt er som det skal være og du har funnet ut at et stakitt er den riktige løsningen for deg, må du bestemme deg for hvor mye tid du vil bruke på å sette opp stakittet. Det kan nemlig være et tidkrevende prosjekt å bygge et stakitt - alt etter hvilken løsning du velger.

    Oppsetting av stakitt

    Det er ikke vanskelig å bygge et stakitt, men det er et tidkrevende prosjekt. Det er mange bord å sage til og sette opp, særlig hvis toppen av bordene skal ha utskjæringer. Derfor er den enkleste løsningen å kjøpe et stakitt i ferdige moduler, som bare monteres til stolper. På den måten går oppsettingen av et stakitt som en lek.

    Om du ikke har noe imot å legge inn flere arbeidstimer på stakitt-prosjektet ditt, har du til gjengjeld muligheten til å få et helt unikt stakitt ut av arbeidet.

    Før du handler inn materialer til den ene eller den andre løsningen, må du undersøke tomten din og måle den opp, slik at du vet hvor langt stakittet ditt må være. Du må også ta høyde for om tomten din har noen skråninger.

    Når stakittet skal settes opp, må du dessuten sørge for at det kommer til å stå solid på tomten. Ellers risikerer du at stakittet velter i vinden. Det er forskjellige metoder til å få stakittet stabilt. En måte å gjøre det på er ved å lage et såkalt jordanker montert på stakittstolpene. Den løsningen er særlig smart om grunnen stolpene skal stå i er sandete og løs i strukturen.

    Hvis du velger å grave stolpene på stakittet ned, slik at de er i direkte kontakt med bakken rundt dem, må du dog være oppmerksom på at det kan bli råte i dem. Derfor kan det være en fordel å bruke en motstandsdyktig tresort til stolpene (f.eks robinia) og i tillegg gi dem trebeskyttelse før de plasseres i bakken. Husk å la stolpene tørke helt før du graver dem ned.

    Hva koster et stakitt?

    Prisen på ditt stakitt avhenger av flere ting: Hvilke materialer vil du bygge det av? Trykkimpregnert tre eller vanlig tre? Hvor mye materialer har du bruk for? Velger du å bygge det selv, eller leier du inn en håndverker til å gjøre jobben?

    Hvis du for eksempel velger å bygge et stakitt av eik, kommer det nok til å koste mer enn om du hadde valgt å bruke vanlig og vesentlig rimeligere gran eller furu. Med andre ord står du fritt til å velge hvor dyrt eller billig stakittet kommer til å bli.

    Vedlikehold av stakittet

    Som alt annet treverk, skal et stakitt vedlikeholdes. Du kan velge å behandle stakittet ditt med olje, maling eller trebeskyttelse. Det er mange kanter å male på et stakitt, så du må sette av god tid når det skal males. Og du må forsikre deg om at treet ikke er for fuktig når du maler det.

    Med riktig vedlikehold, kan et stakitt holde i 15-20 år før det skal skiftes ut. En stor fordel med et stakitt er at det er enkelt å skifte ut et dårlig bord.

    Unngå at stakittet får for mye fukt

    Du kan forhindre at stakittet ditt blir belastet av for mye fukt på flere måter. Derfor er det alltid en god ide å bruke litt ekstra tid på å skjære til stakittstavene. Det kan for eksempel være med skrå snitt eller spisser i toppen, som verken vann eller snø vil ligge på. Det kan også la seg gjøre å skjære til stakittets tverrstivere, slik at de skråner litt på oversiden og frese dryppspor på undersiden. På den måten glir vannet lettere av.

    En annen god ide er å plassere stakittstavene slik at de slutter passe langt fra bakken under dem. Det typiske er rundt 10-15 cm fra bakken og opp til undersiden av stakittstavene.