Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
STAKITT ANNO 2016: Det er enklere å sette opp og vedlikeholde, vannet ledes raskere vekk og det har en flottere finish!

STAKITT ANNO 2016: Det er enklere å sette opp og vedlikeholde, vannet ledes raskere vekk og det har en flottere finish!

For nesten 20 år siden bygde vi et klassisk stakitt uten å bruke trykkimpregnerte materialer eller organiske løsemidler. Vi brukte kun prima materialer og gamle håndverksmetoder. Vi skrev også at det var et eksperiment. Artikkelen sto i Gjør Det Selvs utgave 10/1998.

20 år senere ...

Nå, nesten 20 år senere, kan vi konstatere at eksperimentet var vellykket. Stakittet har overlevd to orkaner, flere isvintre og adskillige solskinnstimer, uten å vise tegn på verken tretthet eller nedbryting. Vi våger derfor å love at det holder i ytterligere 30 år. Kanskje også 35, eller 40 år. Noe som faktisk er lenge for et stakitt.

Men kan vi gjøre det enda bedre og enda enklere å vedlikeholde? Ja, det tror vi. Derfor lager vi nå en versjon 2.0.

Vannet skal raskere vekk fra stakittet

De fleste endringer handler om å lede vannet raskere vekk fra stakittet. Spesielt fra de vannrette flatene. Regnvann, våt snø og is sliter malingen av raskere enn andre steder. Derfor anbefaler vi mer skrå overflater, samt en dryppkant på undersiden av alt vannrett tre.

Mer trenger vi ikke å endre av hensyn til holdbarheten. Men det gjør vi likevel. Vi viser hvordan stakittet kan bygges både enklere og billigere. I tillegg har vi gjort mer ut av finsihen ved å frese spor i både staver og stolper. Det er bare til pynt. Men hvorfor ikke? Det blir jo så flott!

LAST NED HELE ARTIKKELEN og se hvordan vi bygger et perfekt stakitt anno 2016.

Det nye stakittet er enklere å sette opp

På 1998-modellen måtte det stemmes ut til de vannrette spikerslagene. Det skapte god stabilitet, men ble avskrekkende for mange. Derfor har vi valgt å sette sammen stolper og spikerslag med skruer og beslag.

Nå setter vi sammen delene med et diskret vinkelbeslag og en 80 mm lang, skrå skrue.

Det nye stakittet er lettere å vedlikeholde

Alle staver er skråkappet nederst. Det gjør at vannet renner raskere av. Med skråkanten blir det også lettere å male når endeveden skal males igjen om noen år.

1 1998 (blå) var alle staver rette i bunnen, så endeveden hadde lett for å suge fukt. Bunnen var også vanskelig å pensle med olje eller maling.

Vannet ledes raskere vekk fra det nye stakittet

I den nye versjonen ledes vann raskere vekk, fordi alt vannrett treverk har fått en skråere kant, og fordi vi har frest en dryppkant på undersiden.

I førsteutgaven (blå) hadde alt vannrett treverk kun en helling på 10 grader. Det var for lite.

Det nye stakittet har en flottere finish

På både staver og stolper har vi frest v-formede spor. Det er ren pynt, men løfter utseendet på stakittet til nye høyder.

I 1998 var stavene kun kappet på skrå i toppen. Ingen pynt.

Redaksjonen anbefaler: Sjekk fuktigheten før du maler!

Når du skal male treverk utendørs, må du alltid være sikker på at fuktigheten i treet er under 18 prosent. Hvis treet er fuktigere enn de 18 prosentene, stenger du inne fukten. Og siden vann alltid finner seg en vei ut, vil malerjobben være bortkastet arbeid, ettersom malingen vil flasse av i løpet av et par måneder.

Derfor anbefaler vi at du bruker en fuktmåler før du maler.

AKKURAT NÅ: Du får 2 nummer av Gjør Det Selv og en 6i1 multidetektor med fuktmåler for kun 89 kroner. Du sparer 465 kroner!

Ja, takk: Vis meg det gode tilbudet NÅ!

Her ser du en video av 6i1 multidetektorens seks forskjellige funksjoner: