Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg en støttemur

Skriv ut Lagre artikkel

Anleggsgartneren vil her demonstrere hvordan du bygger en solid støttemur.

Først slår anleggsgartneren to stikkstenger i jorda og spenner en snor mellom dem. Snoren angir forkanten og høyden på den nederste steinen i støttemuren vår, og skal sitte ca. 10 cm over jorda på det laveste stedet.

På den måten vil den nederste steinen sitte litt under jorda. Når snoren er på plass, må det graves ut til fundamentet. Det må graves ca. 5 cm foran snoren og 15 cm bakenfor. Anleggsgartneren graver renna så dyp at det er 30 cm fra snoren og ned til bunnen av den.

Når renna er gravd ut, fyller anleggsgartneren ca. 15 cm grov grus ned i den og fordeler massen jevnt ut. Deretter stampes grusen med en såkalt jomfru. Grusen blir stampet ca. 5 cm ned, så det er 20 cm fra snoren til grusen.

Oppå grusen skal det legges et lag betong, som steinen skal stå i. Betongen består av en ferdigblanding av stein og grus, som kalles jordfuktig betong, som tilsettes sement.

Forholdet mellom ferdigblandingen og sementen er 4:1, tilsatt litt vann. Blandingen skal være forholdsvis tørr, eller det som fagmannen kaller for jordfuktig.Anleggsgartneren legger ca. 8-10 cm betong oppå grusen, så er det mulighet for å jobbe steinen litt ned i betongen.

Den første raden må legges veldig nøyaktig, da den danner basis for resten av støttemuren. Anleggsgartneren bruker en klubbe med gummihode til å banke steinen ned i betongen.

Steinen skal selvfølgelig flukte med snoren, og i den andre retningen bruker han et lite vater til å sjekke at steinen ligger rett. Den neste steinen legges opp på den første og justeres inn på samme måte. Det er en god idé etter noen steiner å kontrollere at steinen nå også ligger i vater.

Når første skift er satt, må snoren flyttes. Det skal nemlig være en baklengs helling på ca. 12 % for støttemurer. Anleggsgartneren plasserer derfor to steiner i hver ende og rykker dem ca. halvannen cm tilbake.

Deretter flytter han stikkstengene, snoren flukter mellom de to steinene. Neste rad med stein legges så opp etter snoren, så fugene er forskutt med en halv stein. Du kan godt lime steinen fast med betonglim, men så lenge støttemuren ikke skal være høyere enn en halv meter, er det ikke nødvendig.

Hver gang det er lagt et skift kontrolleres det at skiftet er i vater. Til gjengjeld må det alltid legges betong på baksiden av støttemuren halvt oppe på den øverste steinen. Anleggsgartneren legger på betongen og klapper den fast.

Når du legger betongen, må du i ettertid forvisse deg om at du ikke har skjøvet steinen fram under prosessen. Tredje skift settes på samme måte, og igjen fylles det opp med betong på baksiden.

Anleggsgartneren bruker gummiklubben til å banke på betongen og komprimere den.Støttemuren skal nå stå i et døgn før du kan legge jord opp langs den. Denne teknikken kan du bruke både hvis det allerede er forskjellige høydenivåer og hvis du vil lage det.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Video: Bygg en støttemur
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake