Flotte hagemøbler

Ingen hagemøbler har godt av å stå ute hele året. Her er oppskriften på et vakkert møblement som kan slås sammen og settes vekk når sesongen er over.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
1.500 kroner

Intro

Du kjenner kanskje problemet. Det store, fine hagebordet og stolene og benken som hører til, får lov til å overvintre på terrassen - det er nemlig altfor mye bryderi å få møblene bakset i sikkerhet i kjelleren eller garasjen, der de dessuten tar altfor stor plass. Resultatet er uunngåelig: Når våren og grillsesongen igjen banker på døra, blir du ønsket velkommen av et hagemøblement som har fått en omgang bank av kong Vinter. Og det du husker som fine og velholdte hagemøbler, ligner nå noe som hører hjemme på en nedslitt rasteplass.

Men slik trenger det jo slett ikke å være. Det fine hagemøblementet, som du får oppskriften på her, består av en benk og et hagebord som er både overkommelig å lage og samtidig så gjennomtenkt konstruert at du lett kan ta dem fra hverandre. Det gjør det mye enklere å flytte rundt på hagemøblene – og når de er tatt fra hverandre, tar de ikke større plass enn at de kan overvintre lent opp mot veggen i garasjen eller i et skjul. Med andre ord blir det mye lettere å sette møblene i ly for vind og vær - og slik forlenge møblenes levetid betraktelig.

Både bordplater og understell består av rammer som er montert med kraftige skruer slik at du slett ikke trenger å være utdannet møbelsnekker for å lage disse hagemøblene.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Bygg en amerikansk adirondack-stol

Etterbehandling

De nye møblene skal naturligvis etterbehandles slik at de skal tåle vær og vind.
For selv om møblene er til å slå sammen, kan det jo likevel hende at de må overnatte utendørs. Først skal treet grunnes. Det tjener to formål. Grunningen dreper mugg og soppsporer inne i treet. Og den stabiliserer overflata på treet slik at malingslaget - eller trebeskyttelsen - etterpå sitter godt. Bruk deretter treolje eller oljebasert trebeskyttelse - laserende eller dekkende. Den er enklest å vedlikeholde og gir ingen avskalling.

Veiledning

01
Robuste rammer 5 Trinn

Både benkeplata, setet på benken og understellene består av rammer som monteres med kraftige skruer. Det betyr at du kan lage de praktiske, sammenleggbare hagemøblene uten å gi deg i kast med mer avanserte metoder som blad- eller sinksammenføyninger. Og for enkelthets skyld er alt laget etter samme konstruksjonsprinsipp - det er bare målene som er forskjellige.

Rammene er laget av robuste materialer slik at møblene tåler å bli brukt. Du skal bruke 45 mm tykke materialer. Skruehullene propper du til med plugger - noe som er enkelt og gir en fin finish.

1

Rammene til sete og bordplate lages av 45 mm tykk glattkant. Finner du ikke akkurat denne dimensjonen, kan du kjøpe en større dimensjon som du høvler ned, eller som passer når du har delt den på langs.

2

Mål ut på sidene hvor skruehullene skal være. De skal være 2 cm inne fra kantene på tverravstiverne. Begynn med å bore plugghullene 1,5 cm dype med et 13 mm flatbor - og deretter skruehullene med et 6 mm bor.

3

Montér rammene oppå ei plate med vinkelrette hjørner. Spenn sammen delene med ei tvinge over sammenføyningene, og montér rammene med 6,0 x 100 mm skruer.

4

Sag til pluggene av en 13 mm rundstokk. Pass på at de er litt lengre enn hullene er dype. Legg lim i hullene, og slå i pluggene.

5

Du får en fin finish hvis du sliper pluggene helt i plan med rammene. Bruk eventuelt en båndsliper.

02
Understell 7 Trinn

Nå kommer vi til det mest praktiske ved hagemøblene - Nemlig at det er lett og enkelt å pakke dem sammen og sette dem vekk. Hemmeligheten er hengslene og vingemutrene.

Til hvert møbel skal du bruke 4 stk. 50 x 100 mm hengsler målt når de er slått ut. Hengslene gjør at understellet kan slås sammen. Dessuten skal du bruke 4 stk. 8 x 120 mm låseskruer med vingemuttere og stoppskiver. De skal brukes når bordplata og setet på benken skal settes sammen med understellet. Med vingemutrene trenger du ikke verktøy for å ta møblene fra hverandre, og det tar bare et par minutter.

1

Mål ut på beina (A) hvor tverr-avstiverne (B) skal skrus i. Bor plugg- og skruehull. Gjør på samme måte som under punkt 2 på siden til venstre. Kloss opp avstiverne slik at de ligger midt på beina.

2

Montér beinrammene med 6,0 x 100 mm skruer, og propp hullene med plugger slik som du gjorde da du monterte rammene. Se punkt 3 og 4 på siden til venstre.

3

Midtrammene til understellet lager du av delene D og E. De skrus sammen på samme måte som beinrammene.

4

Spenn fast et bord i enden av midtramma til å legge hengslene opp mot. Da blir det mye lettere å skru dem fast, og de sitter på riktig plass. Bruk 4,0 x 20 mm skruer.

5

Delene til bordunderstellet er nå klare til montering. Vi har allerede montert hengslene på midtramma.

6

Pass på at midtramma blir plassert nøyaktig midt på den første beinramma. Det er lettest hvis du lar beinramma ligge på bakken mens du skrur fast midtramma.

7

Reis opp understellet, og skru fast den andre beinramma. Du kan holde det hele midlertidig sammen ved å spenne ei tvinge på det ene hengslet mens du skrur på det andre.

03
Fyllinger 6 Trinn

Fyllingene til bordet og benken lager vi her av 19 x 45 mm lister. Vi tilpasser listene med snitt på 45 grader og plasserer dem i fiskebeinsmønster. Men du kan naturligvis også velge å la listene i fyllinga løpe parallelt med selve ramma. Men valgmulighetene stopper ikke her. Dersom du foretrekker det, kan du erstatte trelistene med skifer eller keramiske fliser. Målet på fyllingene gir nemlig plass til fliser i formatet 40 x 40 cm. Det er bare din egen smak som bestemmer hvordan det skal bli.

1

Tilpass listene med snitt på 45°. Bruk helst ei kapp-/gjærsag. Legg listene i de tomme fyllingene i bordramma. Listene til bordplata og benkesetene er like - bortsett fra de midterste listene (F) til bordplata.

2

Når alle listene er lagt midlertidig på plass i ramma, skal falslistene (M) og (N) skrus på. Bruk 4,0 x 40 mm skruer til å montere delene.

3

Når falslistene er skrudd på, kan fyllingene tas ut av rammene. Da kan du bearbeide fyllingene videre.

4

Det gir en fin finish å slipe kantene på fyllingene slik at de blir avrundet som understellet.

5

Bordplateramma og de ferdige fyllingene som venter på å bli skrudd sammen. Det gir en fin effekt å kle fyllingene med lister som vender hver sin vei, men de kan også vendes parallelt med kantene på bordet.

6

Sett fast de ferdige fyllingene i ramma, en om gangen, og skru dem fast med 4,0 x 40 mm skruer gjennom falslistene.

04
Montering 4 Trinn

1

Nå er hele understellet montert, og så er det på med bordplata. Legg den oppå understellet, og spenn fast plata med et par tvinger - så har du kontroll med alt sammen.

2

Nå skal det bores hull til låse­ skruene. Mål 11 cm inn fra sidene på bordplata, og bor så langt igjennom som du kan med et 8 mm bor.

3

Flytt bordplata, og bor helt gjennom sargene. Sett et trestykke i spenn under sargen - da unngår du at undersiden flises opp når du borer gjennom.

4

Slå i låseskruene, og spenn på vingemutrene. Nå er bordet og benken klar til den avsluttende behandlingen med treolje eller annen trebeskyttelse.

05
Tre eller stein 3 Trinn

Bordet og benkene kan lages flere variasjoner. Målet på fyllingene gjør at vi kan bruke fliser på 40 x 40 cm i stedet for tre. Flisene ligger løst på listene under slik at du ganske enkelt løfter dem opp når du skal ta møblene fra hverandre. Det er en mengde fliser å velge mellom slik at du har alle muligheter for å lage et originalt og personlig møblement.

Så er vi klar til sommerens fornøyelser på terrassen. Møblene får et helt annet uttrykk hvis du velger å legge fliser i fyllingene.

1

Bordramme og understell uten fyllinger.

2

Flisene ligger løst oppå falslistene som skrus fast til sidene av rammene med 4,0 x 40 mm skruer. Skru for sikkerhets skyld støttelister (Q) oppå midtramma til benken.

3

Flisene legges oppå falslistene. Er flisene tykke og har stor bruddstyrke, er det bare nødvendig å understøtte dem langs sidene.

Materialer

Materialer til bordet

45 x 70 mm glattkant:
• 4 bordbein (A) à 67,5 cm
• 8 avstivere (B) à 80 cm

45 x 45 mm glattkant:
• 2 sider (C) à 148 cm

24 x 70 mm bord:
• 2 avstivere (D) à 127,5 cm

24 x 45 mm glattkant:
• 2 endestykker (E) à 34 cm

19 x 45 mm glattkant:
• 15 fyllinger (F) à 60,9 cm
• 6 fyllinger (G) à 55,4 cm
• 6 fyllinger (H) à 44,2 cm
• 6 fyllinger (J) à 33 cm
• 6 fyllinger (K) à 21,8 cm
• 6 fyllinger (L) à 10,5 cm

Finner du ikke akkurat disse dimensjonen hosm trelasthandleren, kan du kjøpe littstørre dimensjoner og høvle ned disse – eller dele opp større dimensjonertil de du trenger. Istedetfortre kan du lage bordplatene av fliser (O) à 40 x 40 cm.
Flisene understøttes av 3 stk. 21 mm lister (Q) à 35,8 cm. (Høyden på listene avhenger av tykkelsen på flisene)

21 x 21 mm lister:
• 6 falslister (M) à 40 cm
• 6 falslister (N) à 35,8 cm

13 mm rundstokk:
• 40 plugger (P) à 1,5 cm

Dessuten:
• Skruer: 4,0 x 20 mm, 4,0 x 40 mm og 6,0 x 100 mm
• 4 stk. 50 x 100 mm hengsler
• 4 stk. 8 x 120 mm låseskruer med vingemuttere og stoppskiver
• Heldekkende trebeskyttelse, grunningsolje og trelim

Spesialverktøy

• Kapp-/gjærsag, bordsirkelsag og søyleboremaskin

Materialer til benken

45 x 70 mm glattkant:
• 4 bordbein (A) à 40,5 cm
• 8 avstivere (B) à 40 cm

45 x 45 mm glattkant:
• 2 sider (C) à 148 cm

24 x 70 mm bord:
• 2 avstivere (D) à 127,5 cm

24 x 45 mm glattkant:
• 2 endestykker (E) à 25 cm

19 x 45 mm lister:
• 6 fyllinger (G) à 55,4 cm
• 6 fyllinger (H) à 44,2 cm
• 6 fyllinger (J) à 33 cm
• 6 fyllinger (K) à 21,8 cm
• 6 fyllinger (L) à 10,5 cm

21 x 21 mm lister:
• 6 falslister (M) à 40 cm
• 6 falslister (N) à 35,8 cm

Finner du ikke disse dimensjonene, kan du kjøpe noen større som du høvler ned.
• Rundstokker (P),skruer, hengsler og låseskruersom ved bordet.

Tidsforbruk

Regn med å bruke en dag per møbel.

Pris

Bordet kan lages for ca. 1000 kr, og en benk for ca. 500 kr.

Vanskelighetsgrad

Alt monteres med skruer, det gjør oppgaven lettere. Det er en fordel med ei kapp-/ gjærsag til oppgaven.

Tegning

Hagebord

Bordet er laget som en rammekonstruksjon der bordplata består av tre fyllinger

Hagebord

Hagebenk

Benken lages etter samme prinsipp som hagebordet. Det er enkelt.

Hagebenk

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hagemøbler