Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg en amerikansk Adirondack-stol

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Denne amerikanske hagestolen er en klassiker blant amerikanske hus- og hageeiere. Og med sitt buede sete og rygg, er den en drøm å sitte i. Les hvordan du bygger stol og skammel for rundt 600 kroner.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
600 kroner

Intro

Amerikansk hagestol

Vi blir ikke overrasket om denne amerikanske hagestolen blir en stor hit blant hagefolket.

Alle som har fulgt prosjektet, er svært begeistret - ikke minst på grunn av prisen.

For rundt 600 kroner får du nemlig en liggestol med en helt utrolig komfort og i en kvalitet som vi garanterer deg at det ikke finnes maken til - med mindre du ofrer flere tusen kroner på en hagestol. Og da likevel ikke.

Forbildet til denne amerikanske hagestolen

Utgangspunktet til denne hagestolen er den berømte amerikanske Adirondack-stolen med buet sete og rygg - og ikke minst brede armlener som inviterer til en sommerdrink eller en kaffekopp i stolen, og nærmest gjør hagebordet overflødig.

Adironack-stolen har fått navnet fra The Adironack Mountains nord for New York. Den amerikanske stolen ble opprinnelig bygget av Thomas Lee i år 1903, som med enkle elementer bygde stolen til en rikmann som hadde sommerhus i "The Adironack Mountains". Det eneste ønsket var at det skulle være plass til en "afternoon tea" på armlenet. Og det var slik Adironack-stolen oppstod.

Den amerikanske Adirondack-stolen er perfekt til avslapping på terrassen. Når du i tillegg bruker fotskammelen, har du en ordentlig lenestol.

Både den amerikanske hagestolen og den tilhørende fotskammelen fremstilles utelukkende av høvlet furu, og vi våger å påstå at du kan bygge settet i løpet av en helg.

Husk overflatebehandling!

Når du bygger en amerikansk hagestol, er det viktig at du husker overflatebehandling. Hvis din nye amerikanske hagestol skal holde ut i det norske klimaet, må den overflatebehandles - ellers risikerer du at solens stråler, regn og fukt bryter ned treet.

Vi anbefaler at du gir både stol og skammel en omgang med grunningsolje, og to ganger oljebasert trebeskyttelse. Da vil din amerikanske hagestol holde i mange år fremover.

Last ned byggeveiledningen: Amerikansk hagestol - bygg den på en helg

Last ned den detaljerte byggeveiledningen og få en trinn for trinn veiledning, materialliste og grundige tegninger. Når du laster ned byggeveiledningen, så lover vi at du kan ha en amerikansk hagestol klar på en helg. Og kanskje er det noe som kommer til å bringe glede i familien?

LES OGSÅ: Bygg en flott utendørs dusj

Veiledning

Vanger, bein og sete

Låst innhold

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Vanger (A) og armlene (E) tegnes opp og sages ut med ei stikksag. Du kan evt. overføre forma til ei trefiberplate, som du bruker som mal hvis du skal lage flere stoler.

2

Fest et par setelister (C) i fronten og ei midlertidig i hakket til rygglenene i vangene (A). Legg merke til at setelistene i fronten festes med 2 millimeters avstand i bunnen. Det er også viktig at du passer på at konstruksjonen er i vinkel.

3

Vangene (A) spennes midlertidig fast ned mot arbeidsbordet. Mål 9 cm inn fra framkanten av vangen til framkanten av beinet (B). Når beina står vinkelrett på arbeidsbordet, er det 22 centimeter til underkanten av vangen. Beina festes midlertidig med tvinger.

4

De fremste beina (B) sitter utvendig på vangen (A) og festes med lim og fire forsenkede skruer (4 x 40 millimeter) innenfra gjennom vangen.

5

Setelistene (C) festes med skruer (4 x 50 millimeter) ned i kanten av vangen (A). Forbor og forsenk. Bruk 9 millimeter avstandsklosser mellom listene.

Slik lager du rygglenet

Låst innhold

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Rygglenet er satt sammen som ei vifte av sju staver (F). Disse er av 21 x 50 millimeter glattkant, og da dette ikke er et standardmål, kan du dele ei 21 x 120 millimeter list og høvle den til riktig mål. Stavene er 80 centimeter lange og avrundes litt i framkanten.

Buen til rygglenet sages først ut når rygglenet er montert.

Stavene festes til to lister (G + H) av 21 x 95 millimeter glattkant. Den nederste lista (H) har samme lengde som setelistene (C) - det vil si 48 cm - og den passer nøyaktig til hakkene som er saget ut i vangen. Den øverste lista (G) måler 52 centimeter.

I begge listene sages ut en krumning som går fem centimeter inn på midten. I den nederste lista er radius = 43 centimeter, i den øverste = 54 centimeter.

Den midterste staven plasseres nøyaktig midt i krumningen og samtidig vinkelrett på den nederste lista. Med en avstand på 48 centimeter festes staven i den øverste lista, også midt i krumningen. Deretter plasseres de tre stavene på hver side av den midterste lista (på den nederste lista er avstanden mellom stavene bare et par millimeter), og når stavene sprer seg ut i vifteform, er avstanden mellom dem cirka 15 millimeter på den øverste lista og cirka 25 millimeter i toppen.

Stavene festes med forsenkede skruer (4 x 50 millimeter).

I toppen av rygglenet strekes den buede forma opp med radius = 30 centimeter. Det er lettest å tegne buen på et stykke papp, og bruke det som mal når du streker opp på baksiden av rygglenet. Sag ut med stikksaga, og puss med sandpapir.

1

Listene (G + H) sages krumme med radius som angitt. Lag en mal hvis du vil lage flere stoler. Den øverste lista avrundes litt i kantene og i hjørnene.

2

Avstanden mellom den øverste og nederste lista er 48 centimeter. Bruk et stykke av ei plate på 48 centimeter som avstandsmåler - da er de to listene alltid vinkelrett på hverandre.

3

På hver side av den midterste staven (C) legges tre staver ut som ei vifte. I bunnen er avstanden mellom stavene bare et par millimeter - øverst cirka 25 millimeter. Legg merke til at de ytterste stavene er plassert tre cm fra enden på den øverste lista.

4

Overfør den buede overkanten på rygglenet til et mønster med radius = 30 centimeter, og strek opp etter denne på baksiden av rygglenet.

5

Sag til den buede forma etter streken med stikksaga, og puss etter med sandpapir (korn 180).

Stolen monteres

Låst innhold

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Rygglenet festes gjennom den nederste lista (H) og ned i hakket på vangene med to skruer på hver side.

Når rygglenet har riktig vinkel (cirka 60 grader målt fra vannrett gulv), understøttes det med to lister (J). Disse er av 21 x 70 millimeter glattkant og cirka 62 centimeter høye - samme avstand som mellom bakkanten på de fremste beina og framkanten på støttelistene.

Når vi ikke anfører mer faste mål, kommer det av at målene kan variere noen få millimeter. I stedet tilpasses helningen på støttebeina etter den øverste lista på rygglenet når disse er loddrette (vinkelrett på gulvet).

Støttelistene festes innvendig på vangene med fire skruer (4 x 40 millimeter) på hver side. Gjennom den øverste lista og ned i de skrå snittene på støttebeina plasseres to skruer (4 x 80 millimeter) på hver side.

Armlenene (E) er laget av 21 x 120 millimeter glattkant som sages i fasong etter tegningen og skrus fast til støttebe-ina.Armlenene skrus fast til overkanten av beina samtidig som de understøttes av en liten kloss (D) som festes på yttersiden av beina.

1

Rygglenet festes med skruer (4 x 50 mm) i hakkene som er saget ut i vangene (A). Rygglenet har nå en helning på ca. 60 grader målt fra bordplata.

2

Støttebeina tilpasses i høyden og sages i samme vinkel som helningen på den øverste lista på rygglenet. Hold lista i vinkel, og strek opp langs underkanten av lista.

3

Støttebein og rygglene monteres sammen med 4 x 80 millimeter skruer og vannbestandig lim. Forbor og forsenk.

4

På yttersiden av beina festes små utsagde klosser med 4 x 50 mm skruer. Klossene (D) understøtter armlenet.

5

Armlenet (E) festes i bakkant med 4 x 50 mm skruer til støttebeina. Husk at underkanten av armlenet er lik overkanten av beina.

6

Armlenet flukter med innsiden av beina og festes ned i overkanten av disse og støtteklossen med 4 x 80 mm skruer.

Slik bygger du fotskammelen

Låst innhold

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når du først er i gang med å lage stolen - hvorfor ikke glede deg selv med en fotskammel for å kunne sitte enda bedre?

Vangene og beina på fotskammelen (A1 + B1) er lagd av 21 x 120 millimeter glattkant.

Framme har skammelen samme form og høyde som setet på stolen. Det betyr at du kan bruke den samme malen når sirkelbuen til de fire første listene skal strekes opp.

Deretter følger du tegningen av forma på vangene. Beina er plassert 9 centimeter fra framkanten av vangen, mens underkanten på vangen er plassert 22 centimeter oppe på framkanten av beina. I motsetning til stolen er beina her plassert innvendig på vangene.

Beina er 31 centimeter høye i framkant og sagd skrått parallelt med underkanten av vangen. De 11 listene (C1) er av 21 x 45 mm glattkant og er 48 centimeter lange. Før montering er de avrundet på overkanten, og det er forboret hull som er forsenket til skruene.

1

Beina på skammelen er festet innvendig på vangen. Mål 22 centimeter opp på forkanten av beinet og 9 centimeter inn fra fronten på vangen, og fest beinet med fire skruer (4 x 50 mm). Pass på at beinet står vinkelrett på bordet.

2

De to vangene og beina plasseres side ved side med en avstand på 48 centimeter. Bruk et hjelpebord når du fester, og sjekk vinkelen. Monter lista fra framkanten og nedover.

3

Listene framme er plassert med en avstand på 2 millimeter i bunnen. Resten plasseres med en avstand på ca 7 millimeter (bruk små stykker trebiter som avstandsklosser).

Materialer

– til stolen:

21 x 120 mm glattkant:
• 2 vanger (A) á100 cm
• 2 bein (B) á 50 cm
• 2 armlene (E) á 85 cm
• 4 staver (F)til rygg á 80 cm (som du deler på langs for å lage 7 stk. på 21 x 50 mm)

21 x 45 mm glattkant:
• 12 lister (C) til sete á 48 cm

21 x 95 mm glattkant:
• 1 list (G) til ryggen, 52 cm
• 1 list (H) til ryggen, 48 cm

21 x 70 mm glattkant:
• 2 støtteklosser (D) á12 cm
• 2 støttebein (J) á 62 cm

Dessuten:
• Skruer, 4 x 40, 4 x 50 og 4 x 80 mm
• Grunningsolje og maling
Pris: Cirka 400 kroner

– til fotskammelen:

21 x 120 mm glattkant:
• 2 vanger (A1) á 65 cm
• 2 bein (B1) á 31 cm

21 x 45 mm glattkant:
• 11 lister (C1) á 48 cm

Dessuten:
• Skruer, 4 x 50 mm
• Grunningsolje/trebeskyttelse
Pris: Cirka 200 kroner

Tidsforbruk

2 dager

Pris

Rundt 600 kroner

Tegning

Slik bygges stolen opp

Vi har bevisst droppet all matematikk på tegningen og bare avsatt de målene som danner krumningene og helningsvinklene for sete og rygg.

Først lages de to vangene (A) som dels understøtter setet, og dels utgjør de bakerste beina. Vangene lages av 21 x 120 mm glattkant, og de er hver 100 cm lange. Sett målene etter tegningen på den ene vangen, og sag ut med ei stikk-eller båndsag.

Vangen som er saget ut, brukes til å kopiere vange nummer to - eller tre og fire, hvis du skal lage flere stoler. Legg også merke til fronten på vangene - den er avrundet med en radius på 9 cm. Deretter er den slipt eller saget plan for hver 45 mm slik at setelistene får et plant underlag.

De fremste beina (B) er også av 21 x 120 mm glattkant, men bare halvparten så lange, det vil si 50 cm.

Beina som sitter utvendig på vangene og festes med fire skruer på innsiden, plasseres 9 cm inn fra framkanten på vangen slik at underkanten av vangen møter framkanten på beina 22 cm oppe. Mål og helning oppstår automatisk når vangen sages over i bakkant etter målene på tegningen.

De 12 setelistene (C) er av 21 x 45 mm glattkant og er 48 cm lange (tilsvarer bredden på stolen).

Listene avrundes litt i overkant og skrus fast til vangene. De fire første setelistene plasseres med en avstand på 2 millimeter, resten (8 stk.) med en avstand på ca 7 mm.

Fasongen på vangene (A) og armlenene (E) strekes opp etter tegningen (lag eventuelt et mønster eller en mal, og bruk den når du streker opp). Det er viktig at spesielt vangene er parvis helt like.

Plasser vangen (A) i riktig vinkel på det fremste beinet (B). Lag neste bein, og pass på at begge blir helt like. Beina (B) plasseres utvendig på vangen.

Det bakerste beinet (J) støtter den øverste lista (G) på rygglenet, og armlenet (E) festes til lista. Beina er plassert på innsiden og monteres først når rygglenet er festet til vangen gjennom lista (H).

Logg inn or buy access kjøp tilgang

Fotskammelen

De loddrette beina (B1) festes på innsiden av vangene (A1).

Logg inn or buy access kjøp tilgang

3D-modell

3D-modell

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Amerikansk dekkstol

Her får du oppskriften på både hagestol og skammel.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Buet rygglene

Legg merke til den buede utskjæringen i rygglenets øverste støttebord.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Brede armlener

Armlenene er ganske brede, men du kan med fordel lage dem enda bredere.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Ryggstøttens bein

Selve ryggstøtten hviler på sine egne bein, som går innenfor de brede setebeina.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn or buy access eller kjøp tilgang til å se 3D-modellen

Montert med 4 skruer

Prøv å snu modellen på hodet. Da kan du se hvordan hvert bein er montert med 4 skruer.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Bygg en amerikansk Adirondack-stol
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake