Enkel og solid benk

Kun to tredimensjoner og én skruestørrelse! Enklere og billigere kan det vel ikke bli? Likevel blir resultatet både holdbart og elegant. Følg med her, og se hvor enkelt det kan gjøres.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
500 kroner

Intro

En lang innkjøpsliste er ofte regelen som gjelder når det kommer til gjør det selv-prosjekter. Men denne benken er et unntak. For denne kan du bygge av kun to forskjellige dimensjoner treverk, og én skruestørrelse. Og alle delene skal stort sett skjæres med vinkelrette snitt, enklere blir det ikke. Men at det hele er superenkelt, betyr ikke at det går på bekostning av verken utseende eller kvalitet. For benkens mange lister og skrueskjøter gjør den supersolid, og den luftige konstruksjonen gjør den elegant og enkel å se på.

LES OGSÅ: Alt om hagebenker

Toppkvalitet for pengene

Bortsett fra de to ryggstøttene, bygges hele benken av helt vanlige 45 x 45 mm lekter. De kan du kjøpe for cirka 20 kroner for en lengde på 240 cm, så dette er heller ikke et prosjekt som slår bunnen ut av budsjettet. Tvert imot! Du trenger ikke ha mer enn knappe 300 kroner for å dekke treverket til hele benken. Og legger du til litt for skruer og maling, så kommer benken til å koste deg maksimalt 500 kroner. Til denne prisen får du ikke kjøpt en kvalitetsbenk i butikken.

Mange skjulte skruer

Benkens konstruksjon minner nesten om et Lego-byggesett, hvor klossene bare er skiftet ut med lister, som skrus sammen. Og til tross for at det skal brukes en del skruer, kan ingen av disse ses fra fremsiden av benken. Dette er fordi skjøtene vender bakover, slik at skruene hele tiden dekkes av neste list som monteres. De sorte ”setene” på denne benken kan selvfølgelig males i en annen farge, men setene kan ikke unnværes av hensyn til benkens styrke. Med mindre du ikke velger å montere et ekstra sett med ben midt under benken.

Veiledning

01
Delene kappes til 4 Trinn

Selve kappearbeidet er ukomplisert. Nesten alle delene skal kuttes kun i lengden. Det gjøres raskt med en kapp-/gjærsag, men du kan også bruke en stikksag.

Kun ryggstøttene (F) skal skjæres i form, slik at benken blir behagelig å sitte på. Men hvis du måler nøyaktig opp, og bruker den første ryggstøtten som mal for den neste, så blir de to ryggstøttene helt like.

Det siste og viktige arbeidet går ut på å bore alle skruehullene slik at de sitter forskjøvet i forhold til hverandre. Du kan bore alle hullene på en gang, men du kan også bore ett om gangen. Dermed trengs det ikke så mye utregning.

1

Start med å kutte listene (45 x 45) etter målene i materiallisten. Mål deretter opp hvor listene skal skjøtes, og bor hull til skruer med et 5 mm bor. Her er et borestativ til stor hjelp, men hullene kan fint bores på frihånd.

2

Hullene i mellomstykkene (D) bores slik at de sitter forskjøvet i forhold til hullene i bena (B). Da treffer de ikke hverandre når listene skrus sammen.

3

Ryggstøtten (F) sager du ut med en stikksag når du har tegnet formen opp på en bjelke etter målene på tegningen til venstre.

4

Bruk den første ryggstøtten (F) som mal for den andre støtten. Når du er ferdig med å sage, pusses delene helt glatte. Arbeidet går fort hvis du bruker en slipemaskin, for eksempel en båndsliper.

02
Benken monteres 6 Trinn

Hvis du har vært nøye med å bore alle skruehullene forskjøvet i forhold til hverandre, vil monteringen gå som en lek.

Med to målelister på henholdsvis 50 cm og 25 cm som hjelperedskaper finner du raskt den riktige plasseringen av ben (B) og sete-/rygglister (C).

For å unngå synlige skruehull er det en god ide å begynne monteringen med den første setelisten, slik at alle skruene vender bakover, og dermed blir dekket av de neste listene. Kun fra benkens bakside og ryggens overside er det noen få skruehull som må sparkles over til slutt.

Elegant, robust og superenkel å bygge av kun to tredimensjoner.

1

Skru de to første mellomstykkene (C) fast i setelist (A) - 50 cm inn fra hver ende. For å sikre at jobben går fort, og at plasseringen blir helt nøyaktig, kan du med fordel skjære til en 50 cm lang list, som du bruker som mål.

2

Bena (B) monteres 25 cm inn på setelisten (A). Også her er det en fordel med en målepinne - den skal være 25 cm lang. Til hvert ben, og andre skjøter, brukes to 5 x 70 millimeter skruer i de diagonalt plasserte hullene.

3

Fortsett med neste setelist (A). Hold fast med tvinger, og skru den fast til begge ben (B) og de to mellomstykkene (C). De forhåndsborede hullene som skiftvis vender den ene og den andre veien sikrer at skruene ikke treffer hverandre.

Når du skal montere neste ben (B), sitter skruehullene plassert motsatt av dem i listen (A).

4

Fortsett med listene (A), ben (B) og mellomstykker (C og D). Når du er kommet halvveis, skal du montere en tverrstiver (E). Den skrus fast til hvert ben med to skruer. Heretter fortsetter du bare med listene A, B, C og D.

5

Ryggstøttene (F) skrus fast til mellomstykker (D) nedenfor, og setelister (A) øverst. Deretter er du klar for å montere benkens rygg. Den består av rygglistene (A) og mellomstykkene (C), og den monteres på sammen måte som setet.

6

Når ryggen er løftet på plass skrus den fast til ryggstøttene (F). Skru bakfra gjennom ryggstøtten og inn i alle de fire listene (A) - med én skrue per skjøt. Snu benken, og skru til slutt ryggen fast gjennom de bakerste setelistene.

Materialer

45 x 45 mm lekter:
• 10 sete/rygglister (A) à 210 cm
• 10 bein (B) à 42 cm
• 20 mellomstykker (C) à 45 cm
• 10 mellomstykker (D) à 10 cm
• 1 tverrstiver (E), 175 cm

45 x 95 mm bjelker:
• 2 ryggstøtter (F) à 78 cm

Dessuten:
• 5 x 70 mm skruer
• Grunning (mot råte og sopp)
• Heldekkende trebeskyttelse

Spesialverktøy
• Stativ til bormaskinen
• Evt. båndsliper

Tidsforbruk

Beregn et dagsverk. Hvis du velger å male alle delene før montering, må du beregne ekstra tørketid.

Pris

Cirka 500 kroner (300 kroner for trematerialene, resten for skruer og maling).

Vanskelighetsgrad

Kun to typer plank og én størrelse på skruene gjør denne benken til et typisk nybegynnerprosjekt.

Tegning

Ryggen skjæres i form

De to ryggstøttene (F) er de eneste delene av benken, som ikke bygges av 45 x 45 mm lekter. I stedet lages de av 2 stk. 45 x 95 mm bjelker, slik at de får en svak helling bakover. Dette gjør benken behagelig å sitte på. På tegningen til høyre kan du se hvilke mål du skal bruke, når du tegner ryggstøttenes fasong på bjelkene. De to mørkegrå feltene på tegningen viser plasseringen av hhv. setelist (A), og mellomstykke (D).

Ryggen skjæres i form

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hagebenk